Citat:
Uporabnik lanos pravi:
Pepe, tvojega odgovora bi se zazveselili v fitofarmacevtski industriji.
Bolj me zanimajo gljivične bolezni in preventiva. Zdi se mi, da vse te zadeve delujejo samo nekaj dni oz. maxsimalno 14 dni, če so vremenski pogoji idealni. Včasih se ni skropilo tako pogosto in so bile zadeve zdrave. Danes........ ne vem no.... zdi se mi, kot da je neka bolezen že v škropivu in po določenem času se se samo razvije. Da so bolezni odporne na škropiva bi lahko verjeli, vendar ne bi videl problema, da se na nekaj let umakne neko škropivo iz prodaje, ki ni več učinkovito in se ponudi novo. Problem bi bil rešen sistematično. Mislim pa da to ni interes prodajalcev/razvijalcev fitofarmacije. Točno to hočejo, kar mi delamo. Škropimo kot bedaki, kupujemo, menjamo, si belimo glave, na koncu pa zapravimo več, kot je vse skupaj vredno. (da smo si na jasnem.... sadje iz veletrgovine ni niti približno manj strupeno kot iz domačega vrta. Je pa res veliko lepše)
Nekoč so škropili z raztopino apna in modre galice. Me zanima, zakaj danes tega ni več. Vemo da baker (galica) ustavi rast, prej je pa ni?? Kakšno vlogo naj bi imelo apno??? Razkužilo??? A po zraku prinešene "klice" neke bolezni se takoj razvijejo na mladem listu? Logočno bi bilo, da se razvije, ko je dovolj "klic, gljivic ali bakterij" na listu. To pa ni v nekaj dneh.
V nekem pogovoru je možak rekel, da bi bilo apno in galica dovolj, vendar da je bolj enostavno kupiti škropivo in poškropiti.
(Apno in modro galici je potrebno prej raztopiti vsako posebej, pred škropljenem pa pomešati.)
In če dodam še to, da so prej te dve zadevi opravili z boleznimi, danes moramo kupovati razne praške in flaške za vsako bolezen posebej. Po tej logiki smo v fitofarmaciji, pridelavi nazadovali, ne pa napredovali.
Mi po glavi hodijo misli,
- da je to cilj fitofarmacije (kupuj, troši, in škropi čim večkrat, ker to so €€)
- da kemiki ne dohajajo reševat neko odpornost ( ne verjamem najbolj)
- da smo kot družba postali leni in moderni in da raje kupimo praške in flaške ter poškropimo.
Rešitev ?
To pa tudi drži. Pogosto se selekcionira na količino pridelka in še kako lastnost, ki jo všečna človeku (kupcu) - na primer oblika gomolja krompirja. Manj se gleda na odpornost. Verjetno, ker se manj išče. Kupca krompirja v trgovini na koncu presneto malo zanima, če je ta krompir delno odporen na krompirjevo plesen in je bilo kako škropljenje manj ali so "odpornost" v celoti zagotovili kemično.Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:Nekoliko smo se zagotovo zaklali tudi z novimi semeni/ vrstami, sortami sadik rastlin
Mislim, da se nisva razumela. Poraba FFS se je v Sloveniji v zadnjih desetletjih krepko zmanjšala (vir arso). V vinogradništvu nikakor nima občutka, da bi bilo pri nas FFS sredstev več na voljo. Novo je zame nova aktivna snov, ne novo komercialno ime ali nov pripravek, kjer naredijo novo sredstvo z drugačnim razmerjema sistemske in kontaktne komponente. Vsakih par let se ukine kaka aktivna snov, nove pa so razen za sivo plesen, presneto redke. Pa še tu gre bolj ali manj za "generike". Pripeljati neko sredstvo, ki je na volji v okoliških državah na polico v Sloveniji ni zastonj in v tem tiči glavni problem. Glive se na aktivno snov delno privadijo. Ta problem je predvsem pri sistemikih, kjer je treba biti zelo pozoren na "kolobar". Razen tega je skoraj nemogoče primerjati vremensko eno leto z drugim. Na uspeh posamezne uporabe sredstva vpliva ogromno, kako se odvija mikroklima na parceli.Citat:
Uporabnik lanos pravi:@Pepe..... FFS je en velik lobij. Sredstvo proizvajalca pride na trg, ko dobi dovoljenje. Dovoljenje pa dobi, če PLAČA!!! Če ne plača, imaš lahko bogsigavedi kakšno sredstvo, ker ne bo dovoljenja in prodaje.
Omenjaš kontaktne pripravke. Imamo še sistemike.......
Lej, sej imaš prav, ampak ne bi rad, da debata zaide v napačno smer. Ponujena so nam FFS, ki jih je vsaki dan več, kot praviš tudi sam, se je poraba 100% / ha povečala , časovna zaščita je pa 100% zmanjšala. Ja, strinjam se s tabo, da bi bilo potrebno mogoče mal več pozornosti nameniti sami podlagi. Marsikaj prezimi v zgornjih plasteh zemlje....
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
@ozze.... si prepričan ??
@Hanzi... ja.... tukaj bi lahko udarla debato, zakaj tako.
@Pepe..... FFS je en velik lobij. Sredstvo proizvajalca pride na trg, ko dobi dovoljenje. Dovoljenje pa dobi, če PLAČA!!! Če ne plača, imaš lahko bogsigavedi kakšno sredstvo, ker ne bo dovoljenja in prodaje.
Omenjaš kontaktne pripravke. Imamo še sistemike.......
Lej, sej imaš prav, ampak ne bi rad, da debata zaide v napačno smer. Ponujena so nam FFS, ki jih je vsaki dan več, kot praviš tudi sam, se je poraba 100% / ha povečala , časovna zaščita je pa 100% zmanjšala. Ja, strinjam se s tabo, da bi bilo potrebno mogoče mal več pozornosti nameniti sami podlagi. Marsikaj prezimi v zgornjih plasteh zemlje....
@Sandra Sandra..... kje naj začnem, pa da ostanem kulturen. Če uporabljaš FFS moraš biti kmet??? prvič slišim. sedi 1!
Gembling je za takšne in jih fršlok, ki še v življenju niso slišali za kaj več od koloradskega hrošča. Tako da..... sedi 1!!
Seveda, to se od ovc želi, da daš vse na "bolikurčino" in delaš, uporabljaš, ubogaš kar ti dajo, oz. kaj jim prinese največ dobička, ne glede na to, kakšen je učinek.
Cuperblau je samo eno od bakrenih sredstev in ja.... se dobi.... a je kdo reku da se ne?? Apno se tud dobi...... vem. WTF...???
Da apno neutralizira galico prvič slišim. ( mislim, da si mal pomešala zadeve)
Najboljše alternativa je, da se premakneš nekam v teme, kjer so drugačne debate. Mogoče kuhinja..... (brez zamere)
Ampak, zadnji stavek pa zmaga. "ne verjet slepo trgovcu" Pa ti vidiš, da jaz tukaj pišem kar mi trgovec govori????? Mi pokažeš prosim? Prav zato sem pa odpru temo, da bi kdo kakšno pametno izkušnjo povedal.
Seveda Sandra lahko še kaj podebatiraš tukaj, ampak očitno je , da si ti z znanjem FFS še na začetku oz. osnovah.
Tega nisem napisal. Država je samo povečala dovoljeno količino bakra, ker očitno nekomu to prej ni zadoščalo. Meni je. Mislim, da je bil problem predvsem pri eko proizvodnji, kjer se šele v zadnjem času pojavljajo alternative. Baker pa je bil dovoljen kot "tradicionalni" pripravek. Kar pa ne pomeni, da nima slabih vplivov na okolje.Citat:
Uporabnik lanos pravi:In če si prej nekega sredstva porabil 1kg, zdaj ga moraš pa istega 2kg (si tudi sam napisal) vidim težavo samo še v ekonomiji proizvajalca. (če se poraba zmanjša. bodo pa tako naredil, da bodo ostali uporabniki več kupil-zmanšali kvaliteto)
Jaz se časov, ko je bilo dovolj 3x škropljenje apno + galica ne spomnim. Vem pa, da je oče pravil, da so nekdaj nehali škropiti, ko se je začela mlatiti pšenica. Torej nekje julija. Mama pa mu je odvrnila: "pa oidija smo imeli toliko, da se je iz brent kadilo". Sam škropim vinograde sedaj manj kot je oče pred 20-imi leti. Pridelki so kar nekaj manjši vendar ne zaradi bolezni temveč manjša obremenitev trt in ne gnojimo več z dušikom. Zato je tudi prirasta zelene mase manj in je manj bolezni. Proti nekaterim škodljivcem ne škropim in praktično nihče okoli več ne. Denimo rdeči pajek, ko je v času mojega otroštva vse naokrog smrdelo po metasistoksu. Sedaj pač nekaj poje, ampak ne toliko, da bi bil resen problem.Citat:
Nekoč je bilo dovol npr 3X škrošljenje apno+galica. Danes 10x z raznimi sredstvi od tega na koncu rasne sezone 2-3 z bakrenimi pripravki. Torej ni govora o količini bakra v okolju ali bi ga bilo več ali manj v zemlji pprej ai zdaj.
Tudi drugje, denimo v sadjarstvu.Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:Da bi se nadziralo vnos bakra na površine prvič slišim. Je pa najbrž problem v vinogradih, če je v tleh in rastlinah (jagodah) preveč bakra; verjetno to potem ne ravno blagodejno vpliva na vrenje ...
Prvi vir, verjetno pa je to zapisano v tehnoloških navodilih za integrirano pridelavo, čeprav omejitev velja za vsako vrsto pridelave, ne vem pa če za vsako kulturo.Citat:
Skupni letni vnos čistega bakra je do 6 kg/ha (Uredba komisije ES 889/2008, priloga II)
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Tudi drugje, denimo v sadjarstvu.Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:Da bi se nadziralo vnos bakra na površine prvič slišim. Je pa najbrž problem v vinogradih, če je v tleh in rastlinah (jagodah) preveč bakra; verjetno to potem ne ravno blagodejno vpliva na vrenje ...
Prvi vir, verjetno pa je to zapisano v tehnoloških navodilih za integrirano pridelavo, čeprav omejitev velja za vsako vrsto pridelave, ne vem pa če za vsako kulturo.Citat:
Skupni letni vnos čistega bakra je do 6 kg/ha (Uredba komisije ES 889/2008, priloga II)