Skrivnostno izginjanje vode

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Aja, pa še to...sistem je v kleti in ko pride vodovod v bajto, gre skozi števec in potem naprej v zid in gor do stropa, kjer pride ven en razcepek in gre v bojler, tako, da če bi puščalo, bi se na steni videlo. Vodovod ne gre nič pod nivojem kleti, ampak se samo še dviguje.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
To je pač moj foter. Vse zapisuje....kar leze in gre. Vprašaj ga, kako je bilo vreme 2 leti nazaj 2.8.2016 in ti bo povedal. Elektriko, vodo..vse ima zračunano in zapisano...in je pač pogruntal, da teče voda v presledkih po 1dcl na 5-15 min. Kako, ne me vprašat :valjamse: in ker v 1 mesecu ni uspel pogruntat, kam gre voda, je mene vprašal :aplauz:

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.717
3.326
113
Pri nas se števec vrti in šteje v obe smeri, ker pač ni nepovratnega ventila pred njim. Sicer mislim, da je že bilo omenjeno, če se vam števec vrti samo v eno stran je možno, da ko pade tlak na dovodni strani (pred števcem), se nekaj vode pretoči kontra in potem, ko tlak zunaj spet zraste, ti še enkrat pribije kakšen deci. Če bojler ločiš iz sistema v ceveh ni nobenega raztezka, zato se voda ne more več vračati nazaj, posledično števec stoji.

Sicer se tudi pri nas to dogaja, ko je na javni vodovod priklopljen hidrofor, in zaradi krčenja in raztezanja zraka v njem pač pride do nihanj. Vendar se naš števec vrti v obe strani in se to lepo vidi.

Rešitev: Za števec dodaj nepovratni ventil.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.368
9.623
113
EU
V tem primeru boiler zaradi velikega volumna opravlja vlogo raztezne posode.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Sem klical sedaj forta in je reku da ni protipovratnega ventila gor. Je gledal ponoci in je slo 2l v 1 uri.
Sem se pa sedaj spomnil, da so kak mesec nazaj naredili 200m od bajte neko novo ulico...pac, naredili so novo cesto in strom in vodo napeljali vanjo. Mozno, da posledicno sedaj vodovod niha malo bolj in dela to, vendar ni se nobenega porabnika v tej ulici.

onlyme

Fizikalc
5. apr 2010
873
63
28
če pustis ventil odprt ter ugasneš bojler, boš takoj vidu, če je kriva ekspanzija ali pa puščanje

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Sej ventil je odprt in bojler ugasnjen že par dni. Sem vse to že napisal. :)

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Še enkrat!!!
-Bojler in peč ne delujeta že par dni. Bojler je mrzel že par dni. Nobenega raztezka in skrčka temperatur ni že par dni.
-To se ni pojavljalo celih 8 let. Začelo se je 1 mesec nazaj.
-Turbinca se NE!!! vrti ves čas, kot sem že parkrat omenil, ampak se na hitro zavrti za 5s, vmes se kazalček premakne za eno številko, kar pomeni 1dcl in potem se turbinca ustavi za 5min. Potem se znova zavrti za 5s, števček se premakne za 1 številko (to je 1dcl) in potem se znova ustavi in stoji čisto na miru!
-Ko zapremo ventil do bojlerja, vodovod še vedno lahko dela...pač samo mrzla voda, vendar se takrat turbinca ne vrti čisto nič!

Torej, kaj povzroči instanten pretok za 5s (1dcl) in se potem ustavi, če ni porabnika v bajti? :oops1: In to vsakih 5-15 min?
kako točno veš da steče 1 dl vode to mi ni jasno - kaj imaš že digitalnega ?? bojlje lahko preveriš samo z mamometrom če kje spušča najbolje pa je z milibarskim manomertom ta ti takoj pokaže če kje spušča -če pa želiš preveriti še instalacijo pa lepo odklopit raztezno probat z milibari in ti bo vse jasno -samo zato delo si moraš vzeti čas- tako sem jaz ugotavljal že mnogokrat od vodovoda do ogrevanja - samo tisti deci pa mi ne gre v glavo

lp

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Sem klical sedaj forta in je reku da ni protipovratnega ventila gor. Je gledal ponoci in je slo 2l v 1 uri.
Sem se pa sedaj spomnil, da so kak mesec nazaj naredili 200m od bajte neko novo ulico...pac, naredili so novo cesto in strom in vodo napeljali vanjo. Mozno, da posledicno sedaj vodovod niha malo bolj in dela to, vendar ni se nobenega porabnika v tej ulici.

varnostni ventil mora biti vgrajen pri vsakem visokotlačnem bojljerju ker ti drugače začne toplo vodo tiščat nazaj v vodovodno omrežje

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Da gre 1dcl na 5 minut se vidi po tem, ko se kazalcek premakne za eno stevilkico, katera pomeni 1dcl. Ce stevci niso tocni, kako so potem dobili homologacijo?
Enostavno, vceraj sem gledal stevec in je komplet miroval. Vse staticno...kar naenkrat se je turbinca zavrtela in kazalcek se je premaknil za 1 cifro, potem se je zopet vse ustavilo im mirovalo recimo naslednjih 10min in zopet se je vse vrtelo.

Nazadnje urejeno:

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Da gre 1dcl na 5 minut se vidi po tem, ko se kazalcek premakne za eno stevilkico, katera pomeni 1dcl. Ce stevci niso tocni, kako so potem dobili homologacijo?

mislim da ti in foter preveč komplicirata -prvo si naj naredi nepovratni ventil med boljerjem in raztezno posodo da mu nebo tople vode tiščalo nazaj v omrežje .Drugo če imaš zapret ventil za hladno vodo v bojljer in vama ta mali kolehček stoji je hladna voda ok. Drugo preveri cevi tople vode če so ok . Tretje preveri če ti bojljer tesni na spojih in kom. bojljer Četrto preveri razrezno posodo koliko tlaka ima če ne jo dopumpaj . Peto če je vse ok je pol vse ok -mogoče pa vodomer nekaj zajebava saj imajo vsi vodomerji odstopanja + - . Šesto tobi bilo z moje strani vse .Sedmo pozdrav grem spat.

• Všeč mi je
Reactions: Cash

miki133

Pripravnik
19. nov 2008
80
40
18
Sem imel podobno izkušnjo.
Na vodnem števcu je kazalček, ki se je na vsake nekaj časa zavrtel ne da bi v hiši kdo odpiral vodo,
zato sem posumil, da hišna napeljava - imamo še nekaj cevi vgrajenih in začepljenih v katerih se nahaja
zrak in po mojem ta del instalacije služi kot kompenzacija nihanja pritiskov v omrežju, posumil sem tudi
varnostni-nepovratni ventil na bojlerju pa se je to dogajalo kljub zaprtem ventilu za bojler.
Ker pa so števci , ki jih vgrajuje komunala narejeni tako, da je vrtenje v nasprotni smeri preprečeno je
tista nihanja lepo prištelo k skupni porabi ...
Sem si vzel nekaj časa in si za njihovim števcem vgradil še dodatne elemente ( čistilni kos, nepovratni ventil,
števec z dajalnikom impulzov) in kot bonus lahko sedaj spremljam porabo vode:), tudi nihanja števca so se ustavila.

voda.png

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.717
3.326
113
Povej kaj več o tem števcu z dajalnikom impulzov. Slišati je precej uporabna in zanimiva zadeva. Kako si stvar spravil v WEB vmesnik? Sicer pa če se dejansko števci vrtijo samo v eno stran je razlog težav kot na dlani. Absolutni plus za komunalo, ko plačaš še litre, ki jih nikoli nisi porabil.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.646
10.840
113
"Sem si vzel nekaj časa in si za njihovim števcem vgradil še dodatne elemente ( čistilni kos, nepovratni ventil,
števec z dajalnikom impulzov) in kot bonus lahko sedaj spremljam porabo vode:), tudi nihanja števca so se ustavila."

Zdaj pa toseštej,ure, stroške itd------pa koliko vode si takrat kao izgubil zaradi teh nevšečnosti...kubik je cca 1 €...pa vidiš da si stran vrgel za 200 let porabe vode ;)

miki133

Pripravnik
19. nov 2008
80
40
18
Saj vem, da ni računice :)
Sodu je izbil poračun za vodo v višini več kot 100EUR ...
Potem ugotoviš da ne veš kje porabimo toliko vode, po vgradnji tega začneš
ugotavljati da največ vode v gospodinjstvu porabijo WC izplakovalniki ...
Glede števca z dajalniki je neka običajna zadeva katero sem priklopil na obstoječ
sistem, ki sem ga uredil za nadzor ogrevanja in je preko 1-wire števca
(https://www.esera.de/produkte/1-wir...digital-ausgang/8/1-wire-dual-s0-zaehler-17mm)
povezan na isti bus kot merilniki temperatur ...

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
No, nov update....bojler smo vceraj zaprli ob 14.00 in zvecer ob 20.00 odprli in se je turbinca vrtela celih 8 min. Potem smo zvecer spet zaprli za 2 min in ko smo odprli, se je kazalcek premaknil za ene 8 cifer....torej, sedaj ze v 2min izgine nekam...

Nazadnje urejeno: