Skrivnostno izginjanje vode

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Pozdravljeni!

Bil včeraj pri fotru in mi je omenil, da mu vsakih 5-15 minut, če gledaš števec vode izgine neznano kam 1dcl vode. Ima prostostoječi 300l bojler in če ga zapre, se izginjanje vode ustavi. Okoli bojlerja je suho. Problem je, da števec recimo stoji in se kar naenkrat zavti in gre 1dcl, potem spet recimo 10min nič in potem znova izgine 1dl v parih sekundah.
V bajti ni bilo trenutno takrat nobenega drugega. Ponavljam, če zapre bojler, se izginjanje ustavi in to se dogaja že 1 mesec in vse suho.

Kam gre voda?

altermost

Fizikalc
14. maj 2015
258
75
28
A ima bojler prižgan? ali ima protipovratni ventil in ekspanzisko posodo? - ki mora biti napunpana in nedefektna!
Če nima, lahko pritisk zaradi dogrevanja vode počasi raste, voda nima kam in se "vrača" po ceveh, ko pa se ohladi se "vrne" in se pozna na števcu.
Smo imeli enako + kaplanje iz pipe - dokler nismo zamenjali espanzije.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Stena je suha. Od števca vode do bojlerja je 1.5m. Ta sistem imamo cca 8let. To se sedaj pojavlja 1 mesec, prej je bilo vsa leta v redu.
Bojler je bil včeraj izklopljen in peč ravno tako. Ekspanzijsko ima, protipovraten nisem 100% ali ga ima ali ne.
To se ne dogaja zaradi dogrevanja in ohlajanja, ker to se zgodi v parih sekundah. Sem včeraj gledal števec in kar naenkrat se "koleščko" v števcu zavrti, gre 1dcl vode nekam in potem spet 5 minut mira in potem spet 1dcl nekam....ta čas nobeden ne uporablja vode v bajti. Sistem je bil včeraj komplet izklopljen in ni nič delovalo. Ko foter zapre venti na poti do bojlerja, se izginjanje ustavi. vse okoli bojlerja je suho in še enkrat, to se zgodi v parih sekundah, potem "koleščko" v števcu stoji čisto na miru nadaljnih 5-10min. To se je začelo dogajati 1 mesec nazaj, prej nič.

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Ekspanzijska posoda lahko tudi izpusti. Nam je izpustila in bila zamenjana trikrat zapored. Preveriš lahko tudi, če imate prevelik pritisk. V tem primeru, če ekspanzijska posoda ni ustrezno dimenzionirana lahko prej izpusti.

Stena je lahko suha kar precej časa ob izpuščanju.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Hmmm, 1 mesec že tako izginja. Pomoje bi se že poznalo v steni. Vendar, še enkrat, ker vidim, da gredo mimo besede...to se zgodi v trenutku, da gre 1dcl u franže, v parih sekundah! Torej, števček je na miru, kar naenkrat odteče 1dcl in potem je spet na miru! v 1 mesecu je že šlo nekam čez 350l vode.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Nisem, ker se ne zastopim toliko v teh "vodah". Kako preveriš to?

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Jaz tudi nisem strokovnjak. Ampak, ker smo imeli toliko težav, sem se pa naučil ravno to preveriti :) Na ekspanzijsko posodo potrkaš. Če slišiš votel/doneč zvok, potem je v redu. Če pa ne, pa je morda spustila "duša", ki naj bi ločevala zrak/vodo.

Bucko

Fizikalc
28. avg 2007
1.739
53
48
Dvomim, da je ekspanzija.
V njej je balon z zrakom. Potrkaj po njej, če je prazna. Na njej je tudi ventilček, kjer lahko probaš, če gre ven zrak. Če je notri zrak, je načeloma ok.
Drugače pa voda ne izgine v nič. Nekje vam pušča. Verjetno je lasna razpoka v napeljavi in ko pritisk naraste gre voda skozi to razpoko.
Pušča vam nekje za bojlerjem, glede na podatke, ki si jih dal.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Ko zapremo ventil na poti do bojlerja, se izginjanje vode ustavi, ker takrat je vodovodni sistem še vedno odprt za hladno vodo, torej, lahko nihanje vodovodnega sistema izključimo.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Bom popoldne potrkaval, ker sem sedaj v službi...lahko mi pa date še kak info do popoldneva, če vam karkoli pade na misel...

Bucko

Fizikalc
28. avg 2007
1.739
53
48
Ko zapreš ventil do bojlerja in števec stoji, to pomeni, da med ventilom in števcem voda ne pušča in ne pušča hladni vod.
Torej pušča topli vod. In če ni nikjer po stenah tega videti, je po vsej verjetnosti v tleh.
Vodovodarji imajo naprave, s katerimi ugotovijo, kje pušča, da ne boste razkopali celega pritličja :).

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.131
1.087
113
Voda v boljlerju se segreva-ohlaja-segreva-ohlaja-...
In s tem razteza-krči-razteza-krči-...
In če je ekspanzijska posoda prazna, se to raztezanje-krčenje prenaša po sistemu po ceveh.

In ena možnost: ko se segreva, se počasi razteza, in ker so vse pipe zaprte, gre ta "višek" skozi števec nazaj v "zunanje" omrežje. (in števec tga ne beleži, ker se ne zna vrtet nazaj)
Ko se segrevanje ustavi, se voda skrči in v bojler iz sistema potegne nazaj kak deci vode, ki ga števec zabeleži.

Kaj se je lahko zgodilo pri očetu kak mesec nazaj:
mogoče je ekspanzija spusila dušo (sobesedno)
al se je protipovratni ventil zataknil,
al se je kak varnostni ventil pokvaril,
al se je pa na grelcu toliko kamna nabralo, da se premika po svoje.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.121
4.094
113
Števec ima ponavadi indikator pretoka (neka turbinca ki se vrti), a se tam vidi da voda ves čas teče? To da obrne za en deci vsake toliko je čisto možno da lasnost števca, kot ura na štacionih ki ne premika zvezno kazalcev za minute ampak samo preskoči (škljocne).

Če se turbinca ves čas vrti potem voda pušča ves čas, imate nekje "problem" na toplem vodu. Če pa dejansko voda samo vsake toliko pljuskne je pa problem ali na nihanju vodovoda ali pa na povratnih ventilih. To da če zapreš dotok v bojler in dela števec normalno je lahko samo posledica tega da nimaš ekspanzije in nepovratnih ventilov v sistemu kar ponavadi števci prebavijo BP, če pa imaš nek cigu-migu v sistemu ki toči vodo sem in tja pa vmes še kakšen povraten ventil malo zapika pa dobiš take efekte da vsake toliko se voda masovno pretoči.

Možno da je tudi da je ekspanzija fuč pa dejansko voda ki priteka ni nič drugega kot posledica temperaturnega skrčka vode. Skratka v bojler se toči voda ki ni šla nikamor, je smao posledica tega da se temperatura vode v bojlerju niža. Če zapreš bojler se namrče ta še vedno počasi ohlaja in ko se ohladi toliko da se skrči 1 deci pač dobiš na števcu 1 deci manj. To bi morala uravnavat tlačna posoda, če crkne pač vleče voda iz vodovoda (enako kot ti bo pri segrevanju ali nabijalo pritisk ali pa metalo ven pri varnostnem ventilu ker se voda nima kam širit, pod pogojem da je nepovratni ventil (oz. več njih) ok, če ni sploh opaziš ne da je kaj narobe ker gre voda nazaj v vodovod). Preverite ko je voda v bojlerju mrzla in ga pričnite segrevat ali še izginja kam tisti dec, če ne potem se pri segrevanju voda ne izgublja aka. ekpanzija je fuč.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Še enkrat!!!
-Bojler in peč ne delujeta že par dni. Bojler je mrzel že par dni. Nobenega raztezka in skrčka temperatur ni že par dni.
-To se ni pojavljalo celih 8 let. Začelo se je 1 mesec nazaj.
-Turbinca se NE!!! vrti ves čas, kot sem že parkrat omenil, ampak se na hitro zavrti za 5s, vmes se kazalček premakne za eno številko, kar pomeni 1dcl in potem se turbinca ustavi za 5min. Potem se znova zavrti za 5s, števček se premakne za 1 številko (to je 1dcl) in potem se znova ustavi in stoji čisto na miru!
-Ko zapremo ventil do bojlerja, vodovod še vedno lahko dela...pač samo mrzla voda, vendar se takrat turbinca ne vrti čisto nič!

Torej, kaj povzroči instanten pretok za 5s (1dcl) in se potem ustavi, če ni porabnika v bajti? :oops1: In to vsakih 5-15 min?

Nazadnje urejeno:

Bucko

Fizikalc
28. avg 2007
1.739
53
48
Kaj se razburjaš? Sej si dobil en kup idej, pa ti zgleda ne ustrezajo ...

Pušča ti topel vod, nekje za bojlerjem. Pokliči/poišči vodovodarja, ki ima napravo za odkrivanje puščanja vode.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Sej se ne razburjam, samo malce sem povdaril stavke, da se jih prebere, ker sem zanalašč skoraj v vsakem postu napisal, da se to dogaja v 5 sekundah in potem stoji in znova v 5s na vsake 5-15min in potem pač pišete, da se dogaja zaradi temperaturnih raztezkov in skrčkov. Samo to... :)