Počasi sem prišel do točke, ko se bo treba začet ukvarjat z sestavo vode. Tega sem najbolj izogibal, ker mi kemija ne diši ravno najbolj, se posvečal hmelju in kvasu in se prepričeval, da to niti ni tako pomembno... Ampak mnenje vsakega resenga pivovarja je, da se z vodo vse začne in tudi konča, konec koncev je bolj pomemben del piva.
Nekako se ne zadovoljim s komentarjem ljubljanska voda je OK za pale ale, Vrhniška je OK za stout, ker vemo, da tako Tektonik v Ljubljani "štela" vodo za svoj pale ale, ki je meni eden boljših, kot Humanfish "štela" vodo za svoj odličen stout.
Na netu sem našel http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/
Za začetek bi "štelal" mash vodo, najbrš ni nič narobe, če na enak način popravim tudi sparge vodo.
Standard začetek - na strani VOKA dobiš vodno poročilo npr. za Bežigrad zgleda takole:
Mineral Levels in mg/l (ppm): ion balance
mEq/l
cations (+) anions (-)
Ca+2=69 Mg+2=17 Na+ =4,1 Cl-=7,4 HCO3-=0 CO32- =4,58
Kuham nek navaden pale ale (90pale/10 cara), kjer naj bi voda zgledala takole, na koncu so že vidi kje mi štrli:
Water Target Selection:
Target Water:
Description:
Low residual alkalinity and a sulfate to chloride ration balanced towards sulfate make this an excellent choice for light colored (2-5 SRM) and hop forward beers. The mineral level is restraint and should not show through in the taste of the beer.
Ca+2 Mg+2 Na+ Cl- SO4-2 HCO
mg/l
Actual Ca+2=134.4 Mg=17.0 Na=4.1 Cl=123.2
Delta Ca=59.4 Mg=12.0 Na=-5.9 Cl= 73.2
Trdota vode je 13-16 oN
Ph vode 7,4
Se pravi vemo, kaj imamo, vemo kaj moramo dobiti na razpolago pa imamo spodnje sestavine za korekcijo:
Salts: Salts Added to Mash Only
Salts can be entered as g or mg/l. The latter assumes total volume when mash and sparge are same waters and it assumes mash volume when they are different waters.
Gypsum: CaSO4•2H2O
Epsom salt: MgSO4•7H2O
Table salt: NaCl
Calcium chloride: CaCl2•2H2O
Magnesium chloride: MgCl2•6H2O
Chalk: CaCO3
Baking Soda: NaHCO3
Slaked Lime: Ca(OH)2
Lye: NaOH
Glede na to, da kemija ni moja najboljša vrlina, me zanima na kakšen način pridete do želenih popravkov? Nekaj sem tipkal v calculator, problem je ker določena sestavina različno vpliva na več drugih in nikakor ne ujamem razmerja, slišal sem tudi že, da se je nekaj naračunalo po teh progrmaih, dodalo v mash, Ph pa pokazal čisto nekaj drugega...
Vem, najlažje bi bilo da zamižim, grem v Tektonik do Marka in mi napiše njegove popravke jih slepo stresem v vodo in uživam v dobrem pivu, konec koncev imava isto vodo
bi raje sam prišel do cilja, ker kasneje bo treba »štelat« za stout posebej, red-ale posebej itd…
Skratka od tu naprej dobrodošla vsaka informacija...
Nekako se ne zadovoljim s komentarjem ljubljanska voda je OK za pale ale, Vrhniška je OK za stout, ker vemo, da tako Tektonik v Ljubljani "štela" vodo za svoj pale ale, ki je meni eden boljših, kot Humanfish "štela" vodo za svoj odličen stout.
Na netu sem našel http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/
Za začetek bi "štelal" mash vodo, najbrš ni nič narobe, če na enak način popravim tudi sparge vodo.
Standard začetek - na strani VOKA dobiš vodno poročilo npr. za Bežigrad zgleda takole:
Mineral Levels in mg/l (ppm): ion balance
mEq/l
cations (+) anions (-)
Ca+2=69 Mg+2=17 Na+ =4,1 Cl-=7,4 HCO3-=0 CO32- =4,58
Kuham nek navaden pale ale (90pale/10 cara), kjer naj bi voda zgledala takole, na koncu so že vidi kje mi štrli:
Water Target Selection:
Target Water:
Description:
Low residual alkalinity and a sulfate to chloride ration balanced towards sulfate make this an excellent choice for light colored (2-5 SRM) and hop forward beers. The mineral level is restraint and should not show through in the taste of the beer.
Ca+2 Mg+2 Na+ Cl- SO4-2 HCO
mg/l
Actual Ca+2=134.4 Mg=17.0 Na=4.1 Cl=123.2
Delta Ca=59.4 Mg=12.0 Na=-5.9 Cl= 73.2
Trdota vode je 13-16 oN
Ph vode 7,4
Se pravi vemo, kaj imamo, vemo kaj moramo dobiti na razpolago pa imamo spodnje sestavine za korekcijo:
Salts: Salts Added to Mash Only
Salts can be entered as g or mg/l. The latter assumes total volume when mash and sparge are same waters and it assumes mash volume when they are different waters.
Gypsum: CaSO4•2H2O
Epsom salt: MgSO4•7H2O
Table salt: NaCl
Calcium chloride: CaCl2•2H2O
Magnesium chloride: MgCl2•6H2O
Chalk: CaCO3
Baking Soda: NaHCO3
Slaked Lime: Ca(OH)2
Lye: NaOH
Glede na to, da kemija ni moja najboljša vrlina, me zanima na kakšen način pridete do želenih popravkov? Nekaj sem tipkal v calculator, problem je ker določena sestavina različno vpliva na več drugih in nikakor ne ujamem razmerja, slišal sem tudi že, da se je nekaj naračunalo po teh progrmaih, dodalo v mash, Ph pa pokazal čisto nekaj drugega...
Vem, najlažje bi bilo da zamižim, grem v Tektonik do Marka in mi napiše njegove popravke jih slepo stresem v vodo in uživam v dobrem pivu, konec koncev imava isto vodo
Skratka od tu naprej dobrodošla vsaka informacija...
Nazadnje urejeno: