Citat:
Uporabnik KStoner pravi:
eno vprašanje: kaj vam je v franciji najbol všeč? oz zakaj se odpravljate tja?
Hmm..., meni je Francija preprosto zakon! Res, da hodim samo v Tignes - Val' d Isere, sem kar nekako čustveno navezan na te konce.
Edina pomanjklivost so majhni apartmaji (imajo pa talno gretje, tako, da ne rabiš sušilnice za oblačila in pancarje.), ter drago pivo (8-10€) in hrana v oštarijah (malica 10-15€ /oseba)
Vse drugo se pa lahko opiše kot superlativ.
Nadmorska višina od 1750 - 3500, dva podzemna vlakca, moderne in ogrevane 4,6 sedežnice, moderne nihajke, sider skorajda, da ni, 300 km prog, vsega ne moreš presmučati v enem tednu.
Poleg tega so vse proge, ki niso povezovalne v dolini (bližina apartmajev) zastonj, torej, če prideš gor v soboto bolj zgodaj in ti karta velja šele v nedeljo, lahko že v soboto smučaš, takih je enih 10 prog.
Zaradi velikega števila prog te posledničo niso uničene proti koncu dneva, razen tiste glavne povezovalne, ki vodijo v dolino.
Nobene gužve ne na progi, ne pred sedežnicami, širooooke proge za zalagat carving - gozdna meja je na 1900 metrih, tako, da dreves praktično ni, zato je tudi veliko možnosti smučanja v celcu.
V bistvu je zadeva tako ogromna, da, ko pomisliš na kakšnem področju smučaš, čez koliko hribov se vlečeš s sedežnicami, te kar malo stisne pri srcu. Če si v skrajni točki smučišča ob 12-ih, moraš že kar malo lovit povezave za nazaj, če hočeš biti ob 16:30 v dolini. Če greš prvič obvezno zemljevid smučišča s seboj!! Ko prideš na vrh hriba in vidiš 20 tabel za proge, ki kažejo v 6 smeri ni ravno prijetno
Potem so pa tu še Savojske Alpe, zame imajo kar mističen pridih, vse tiste kamnite hiške v centru Val d' Isera, kamnite pastriske koče, kamnite postojanke na smučošču, vse je prvinsko... zakon v glavnem.
Na koncu je tu še cena..., aranžma v januarju pride cca. 250€/os +/- ,odvisno od števila oseb (6dnevna karta+apartma) + prevoz seveda. Meni zelo ugodno v primerjavi z SLO in Avstrijo.
Ne priporočam pa nočnega življena, ker popivanje zna biti zelo drago.
Najbolje se je na poti gor ustaviti v Albertvillu v trgovsekem centru "Giant" je ob AC, ne moreš falit in tam nabaviš "fasungo" za cel teden. Ceno so iste kot pri nas, oz. malce nižje.