Star TMC gre v pozabo. Garmin SLO se tudi po večkratnih pozivanjih in vprašanjih ne odziva. TrafficNav pravi, da ne nudi "pomoči" za končne uporabnike, Radio.SI se pravtako ne odziva, če pa že, dobimo izgovor, da nimajo informacij o dogodku, DARS ali Promet pa na vprašanja o TMC ažurnosti raje ponudi svojo aplikacijo, kar je pa v bistvu tudi razumljivo.
V prehodni fazi testiranja med RDS TMC in Garmin Live Traffic preko Smartphone linka se je slednji izkazal za neprecenljivo boljšega. Načeloma tudi ta nima vseh manjših dogodkov, ampak odkar me je 2x rešil avtocestnega zastoja / zapore zaradi prometne nesreče, klasičen TMC ne povoham več. Primerjava Nuvi 2360 RDS TMC vs. Nuvi 3597 Garmin Live Traffic, avtocesta zaprta zaradi nesreče,, RDS TMC ni dogodka na poti, Live Traffic takoj javi zaprto cesto in obvoz. Tudi nedavno nazaj zaprt predor na Vranskem zaradi del in posledično obvoza po vzporedni cesti RDS TMC cel vikend ni javil nič. Live Traffic je prikazal zaporo ceste in obvoz, sicer ne tisti trenutek, ko sem jaz pogledal. Situacijo na Live Traffic preverim tri ure kasneje in je dogodek bil vnesen. Je moteče, ker ni bilo takoj, čeprav se je vedelo več dni vnaprej, ampak je pa bilo. RDS TMC cel vikend nič !
Tudi naši vozniki v kombinaciji z garmin napravo in Live Traffic sporočajo bistveno boljše rezultate, sploh iz tujine. Sicer poznam vsaj dve lokaciji, kjer se dogajajo cestna dela z polovično zaporo, ki je napovedana vsaj do konca septembra, pa na Live Trafficu ni vnešeno. Takšne zadeve niso preveč moteče, če moraš čakati vsaj 3-5 minut, ampak okoli obstaja kar nekaj obvoznih cest, kjer je možen obvoz.
RDS TMC je odvisen od sprejema radijske postaje, prav tako se podatki osvežujejo na 5+min, če je signal, seveda, drugače ne sprejema nič. Live Traffic pa deluje povsod, kjer je mobilni internet, poleg tega natančnost in tvoja lokacija deluje tudi na triangulaciji oddajnikov in ne samo od sprejema GPS signala na mobilnem telefonu, podatki se osvežujejo na 60. sekund.
Če še koga zanima poraba podatkov, je po enomesečnem vsakodnevnem testiranju prenosa podatkov samo za LiveTraffic je poraba 150mb.
Po vseh možnih testih in preizkusih dam za Slovenijo za RDS TMC oceno 3/10, za Garmin LiveTraffic pa 8/10 !
Še nekaj screenov;
Več slik - KLIK