Širokopasovni internet in nelegalne vsebine

nekdo

Pripravnik
22. jan 2008
949
2
16
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
Citat:
Uporabnik nekdo pravi:
Se ne strinjam.
Nihče ne more diktirati ne avtorjem, ne založbam način posredovanja vsebin, ne glede na hitrosti. Končno bi tudi slikarjem po tej bolni logiki nekega dne lahko prepovedali slikanje na platno, in bi morali slikati samo še na monitorje z uporabo nekih grafičnih programov...
Če želijo založbe še naslednjih 100 let prodajati glasbo na CD-jih, naj jih prodajajo na ta način.

napaka. lahko to nekdo diktira in temu se reče trg. to kar trg diktira, to se mu ponudi. tako je v čisto vsaki panogi (razen monopolnih). zakaj bi tukaj bilo drugače? zato ker nekdo vztraja pri zastarelem načinu distribucije? ja seveda, zato pa p2p cveti, njim pa polzijo miljoni čez prste, in tega niso sposobni dojet

Seveda, trg lahko diktira. Tako ceno, kot tehnologijo.

Le da ga zaenkrat mnogi avtorji in skoraj vse založbe ne šmirglajo.

Kot da bi tebi nekdo v službi rekel: ne damo ti več 600 evrov, ampak le 60 evrov. In ne boš več pometal z metlo, temveč po novem s čopičem. Močno verjamem, da se niti slučajno ne bi strinjal. Verjamem, da bi opisani raj nemudoma zapustil. V takem raju (plača 60 evrov) sodelujejo le še Kitajci, Indijci in Pakistanci. Ostali mislijo, da so vredni več.

Kvalitetni avtorji mislijo, da so vredni (mesečno) 1500 - 10.000 evrov in več. In NISO pripravljeni sprejeti drobtinic, ki jim jih ponuja obstoječa tehnologija (in uporabniki s plačilom enega stotina evra za ogled, ali poslušanje njihovega dela).

Kiparjem in slikarjem pa tega na srečo niti ni treba, ker se njihova dela ne da klonirati, replicirati, krasti. Da se jim samo vlomiti v atelje...

In sledilo bo, kot ste nekateri že ugotovili:

- zmanjševanje pasovnih širin
- posledično slabše možnosti za poštene uporabnike interneta
- in (kot sem napisal zgoraj) vsak dan manj brezplačnega kontenta

Tudi prav.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik nekdo pravi:

Tudi prav.

Edino pri tretji točki ti dam prav, ostalo pozabi. Ni ga junaka, ki bi si to dovolil, ker bo spet naredil trg. Prilagodili se bodo ponudniki, avtorji in njihovi priležniki (ki so itak največji problem).

PS: kaj je kontent? Razen mene, k sem danes zelo kontent.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.126
5.059
113
Nuku`Alofa
Citat:
Uporabnik nekdo pravi:
In zakaj ne proda niti 1.000 kosov? Ker večina s spleta krade. In si polni terabajte in terabajte na diskih...

Kaj pa če ne proda nič ker je stvar zanič??? Tistih terabajtov itak nihče ne gleda, ker enostavno ni časa - če ima en film 4 giga ( ali pa 700 mega) je v en tera toliko ur, da bi lahko samo gledal brez spanja in ostalega...

dominic

Pripravnik
18. okt 2009
191
0
16
42
Citat:
Uporabnik nekdo pravi:
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
Citat:
Uporabnik nekdo pravi:
Se ne strinjam.
Nihče ne more diktirati ne avtorjem, ne založbam način posredovanja vsebin, ne glede na hitrosti. Končno bi tudi slikarjem po tej bolni logiki nekega dne lahko prepovedali slikanje na platno, in bi morali slikati samo še na monitorje z uporabo nekih grafičnih programov...
Če želijo založbe še naslednjih 100 let prodajati glasbo na CD-jih, naj jih prodajajo na ta način.

napaka. lahko to nekdo diktira in temu se reče trg. to kar trg diktira, to se mu ponudi. tako je v čisto vsaki panogi (razen monopolnih). zakaj bi tukaj bilo drugače? zato ker nekdo vztraja pri zastarelem načinu distribucije? ja seveda, zato pa p2p cveti, njim pa polzijo miljoni čez prste, in tega niso sposobni dojet

Seveda, trg lahko diktira. Tako ceno, kot tehnologijo.

Le da ga zaenkrat mnogi avtorji in skoraj vse založbe ne šmirglajo.

Kot da bi tebi nekdo v službi rekel: ne damo ti več 600 evrov, ampak le 60 evrov. In ne boš več pometal z metlo, temveč po novem s čopičem. Močno verjamem, da se niti slučajno ne bi strinjal. Verjamem, da bi opisani raj nemudoma zapustil. V takem raju (plača 60 evrov) sodelujejo le še Kitajci, Indijci in Pakistanci. Ostali mislijo, da so vredni več.

Kvalitetni avtorji mislijo, da so vredni (mesečno) 1500 - 10.000 evrov in več. In NISO pripravljeni sprejeti drobtinic, ki jim jih ponuja obstoječa tehnologija (in uporabniki s plačilom enega stotina evra za ogled, ali poslušanje njihovega dela).

Kiparjem in slikarjem pa tega na srečo niti ni treba, ker se njihova dela ne da klonirati, replicirati, krasti. Da se jim samo vlomiti v atelje...

Tudi prav.

skoraj sem padel iz stola, ko sem bral to...

se niste dojeli...tega se nea da vec ustavit...

in ne ni to, da nekaterim polzijo miljoni skozi prste...tistih miljonov je dovolj...najvecji problem je, da na ta racun zivijo velike agencije proti piratstvu, kot so mpaa, riaa, bsa, esa...itd...in one kradejo denar razvijalcem...

kdor bo hoto, bo tako ali tako kupil izdelek...

vsaj sam tako razmisljam...ce mi je neka igra vsec, kupim orginal, ce ne, si izdelovalci ze niso zasluzili tega kar so naredili...

z nobenim zakonom pa se nebodo spravli na ISP-je, ter jim rekli zaprite pipice da bodo z tem zmansali piratstvo...

pomnite leta nazaj, ko so na radio student, poleg pesmi predvajali igro, takrat se za c64...in si veselo cakal na trenutek, pri kateri pesmi je igra pognana in se lahko posname, pomnite...in takrat se marsikateri mlecnozobes ni vedel da obstaja du-net...kjer je stokalo in srotalo po modemu, da si rabil cepke za usesa...tako da to ni resitev, ker zdaj je poleg tega da imamo siroko pasovne linije, tudi hitre diske, usb kljuceke, spominske kartice z tako velikimi kapacitetami...

drugace povedano, temu ni konca in kraja...in vse stremi k temu, da se sirokopasovnost se poveca...

lari fari vse skupaj, pac nekdo skusa dobit easy money...

eni pac dobijo prevec peska v oci in nasedejo...

lp, dominic...

Steve

Guru
13. avg 2007
9.963
1.845
113
verjami, vsi se skoraj vedno razjokamo od smeha ko beremo njegove poste na to temo, samo ubadat se ne da nobenemu več z njim, ker itak vse ve, je reinkarnacija bsa, riaa,..., prepameten za ta svet, vidi v prihodnost,..., mi pa jokamo od smeha
hysterical-1.gif

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.733
5.893
113
Vse kaj bodo naredili, je to da bodo našli enega reveža na leto, ki je slučajno dolpotegnil eno CDjko ga oglobili za mastne pare, ali ga poslali v zapor.

Posledično bodo s tem pognali vik in krik ter nam piratom poglan strah v kosti. Kolikšna je verjetnost da bo nekdo od nas ta revež pa je v sloveniji 1:1000000. Ampak do sedaj je zakon sprejet le v Franciji, Anglija se poteguje za njega, kdaj bomo pa slovenceljni vključeni v to pa se trenutno še ne ve.

Steve

Guru
13. avg 2007
9.963
1.845
113
točno tako. in tudi če se po nekem čudnem naključju uresničijo njegove preroške napovedi o zmanjševanju pasovne širine in podobne fantazije, bomo prešaltali na piratstvo, kakršno je bilo pred p2p. piratstva se ne da preprečit, ampak enim to nikoli ne bo potegnilo

dominic

Pripravnik
18. okt 2009
191
0
16
42
Citat:
Uporabnik BureKm pravi:
Ne da se preprečiti...se pa da omejiti...

omejit...niti to ne vec, vecinsko vsa zalega piratske robe pride iz dobre stare rusije...kjer se zivi od tega...vse dobre skupine so bile iz rusije, ki so se, se, in se še bodo v bodoče ukvarjale z tem...tako da z tem da bi jo omejili, ne vidim panike...

veliko produkcijskih his je v ta nemen ustvarilo R5 izdaje filmov...in prav je tako, z tem zajezijo sluzenje na tuj racun...in sluzenje na tuj racun, prav to je trn v peti vsem...sploh mafijske druzbe, ki so se preselile v virtualni svet, in so zaceli sluziti z tem...ampak, de teh pajacov bsa, riaa itd...se zdalec ne morejo...zato pa pritiskajo na p2p sceno, in jih krivijo...

no, nekaj na temo slo-antipiratskega zdruzenja...tip (nem imenoval imena, v srednjih letih =) ), se zavzema in podpira vse to, pol pa rece, cuj kaj bi ti meni nekaj zrihtal...in ko to zadevo dobim, me se prosi ce mu instaliram in nakar ugotovim, da ima 90% sw na rac piratskega, in ostalih 10% je freeware...ne me basat...in tako je tudi drugje...

lp, dominic...

BureKm

Fizikalc
27. avg 2007
1.219
0
36
www.pokerklub.si]www.pokerklub.si
No, no. Seveda je veliko prijemov za omejitev nelegalnih p2p prenosov. In se jih tudi veselo uporablja v praksi.

Če naštejem tiste, ki sem jih sam zasledil:
- kazenski pregon torrent sajtov. Aktualen primer: Pirate Bay

- kazenski pregon uporabnikov p2p. Primer posameznih uporabnikov, ki fašejo vrtoglave kazni zaradi x prenešenih pesmi (zaenkrat predvsem v Ameriki). Ta ukrep deluje predvsem preventivno na Američane.

- preventivne oglaševalske kampanje proti piratiziranju --> https://www.youtube.com/watch?v...PL&index=26

- poskus nadzora in blokiranja prometa preko ISPjev. Primer: Francija, Anglija.

Vse to vpliva na manjšo downloadanje preko torrentov.

Ja seveda, vedno bo obstajal način, da se obide ovire, ki jih države in agencije postavljajo.
Je pa dejstvo, da bolj kot bo komplicirano downloadat neko nelegalno vsebino, manj se bo to dejansko uporabljalo. To pa avtomatično še ne pomeni, da se bo več kupovalo legalne vsebine. Nekatere študije kažejo celo na obraten vpliv.