Šiptarsko izkoriščevanje Slovenije

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.558
2.683
113
Debata sicer ne teče o teh družinah.

Če ima kdo dostop do Zavoda za zaposlovanje, lahko pogleda, koliko je iskalcev zaposlitve...veliko jih je brez dovoljenja za delo, za porabit za recimo čiščenje, ampak danes ko so taki časi, si veliko firm že samo popuca in ne najema več zunanjih, se da fino prišparat. Danes je treba na vsaki euro gledat.
Brez dovoljenja za delo se ne moreš na Zavodu za zaposlovanje prijavit. ;)

• Všeč mi je
Reactions: aljoman in jest5

B81

22. jul 2007
37.391
10.742
113
Ne vem, o katerih pa?

Pa kolikšen je dejanski problem, razen velikih oči in strahu pred albanci? Ker ta pavšalno ponarodela, šiptarji so krivi, mi pač ni najbolj jasna.

Pa še enkrat, ja njihova mladina je kriva za ogromno kriminala in pizdarij po mestih. Po večini so sicer "državljani", tako da....ja ane...

Že v 60-ih ih 70ih so vedeli, da več kot 2 ne smeta bit v skupini pri vojakih.

Brez dovoljenja za delo se ne moreš na Zavodu za zaposlovanje prijavit. ;)
No imaš prav, prošnje mi letijo v predal, kjer to piše. Pač iščejo si, razlog je verjetno znan??

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.448
1.623
113
Recimo da "poznam" dve familiji malo bolje kot samo da so šiptarji: eni imajo pekarno preko v bloku. Mož mesi, žena prodaja, vozijo se z dokaj novim X5, ni videti, da bi jim kaj manjkalo. Oba govorita precej dobro slovensko.
Drugi dela pri "zidarju" že tri leta, prej pri sorojaku in se mi je potožil, da ne zna dobro slovensko ker prej tega ni rabil. Sedaj pri slovencu in vsak teden je bolje; medtem žena čisti naokoli, tudi en manjši hotel, ne zna pa čisto nič slovensko :( ampak ima voljo in se s translejtom "pogovarjamo". Dve hčeri sta v naši šoli, starejša govori slovensko na 90%, manjša je bolj zadržana, ampak se trudi.

Noben nima s CSD nič.

Verjetno imajo kar precej s CSD. Subvencija vrtca, otroški dodatek, štipendija, malica/kosilo v šoli. Enako kot slovenska družina, vprašanje pa je koliko davka utajijo in s čim se še ukvarjajo poleg poklica.

Pri nas v vrtcu nobena ne zna slovensko. Mož ja, otroci ja, žena "ne sme". Še posebej če ni v službi. Potem imaš pa komedije, ko starejši otrok prevaja mami kaj je vzgojiteljica rekla za mlajšega.
Verjetno je tudi odvisno koliko jih je, in ko dosežejo kritično maso niti nimajo več interesa se učiti slovensko.

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.448
1.623
113
Sem vseeno pričakoval kulturno debato, ne užaljenih prstkov. Razen če po tvoje CSD ne ureja zadev, ki sem jih naštel.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.558
2.683
113
Sem vseeno pričakoval kulturno debato, ne užaljenih prstkov. Razen če po tvoje CSD ne ureja zadev, ki sem jih naštel.
Sem pričakoval bralno razumevanje tega kar si citiral, pa sem očitno pričakoval preveč.

In še 1000ič - prst dol pomeni NESTRIUNJANJE z zapisanim. Zaradi mene se lahko tudi ukine.

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.448
1.623
113
Ja prav. Napiši drugič s čim se ne strinjaš, da bom razumel. Zgleda sem bral preveč dobesedno.

B81

22. jul 2007
37.391
10.742
113
S tabo pa ni vse ok.
piagolo je v vsej svoji naivnosti izpostavil, da kaj takega ne smeš napisati v oglas. Ti pa zdaj trobentaš, da naj JAZ napišem ravno to, kar sem že piagolu pojasnil, da ni potrebno pisati. Počakaš, da šipac potrka. Prepoznaš ga po debelini denarnice in veščinah vikanja (gospa, kaj boš ti?). In mu rečeš: LEP POZDRAV, TEBI NE BOM PRODAL.
Če ne zmoreš in si z območja Ljubljane ti od Zokija zrihtam ta del teksta v CIRILICI.

On global topic: Lahko zrihtam tudi kako potrdilo za predčasno upokojitev na podlagi naravne, ekoliške, veganske, brezglutenske mentalne bolezni, bralnega nerazumevanja ali ideološke slepote.
Kaj zdaj, bos spisal fake oglas ali ne?
1000006731.png

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.609
3.048
113
v lokalni ostariji
Gradbeništvo držijo gor (kolikor ga) kvečjemu Makedonci in Bosanci. Ker šiptarji niso bohvekolk dobri v tem poslu, oni so vrhunski cukrpeki.
Makedonci, ki so po veri muslimani niso šiptarji, to jih dosti mesa, in kolikor so meni razložili imajo oni dol velike težave z njimi. Dejansko so makedonijo že zasedli... Edino v pravoslavne dele jim ne uspe kaj dosti pridt. Tam jim po vaseh bajto zažgejo če jo kupijo. So pa dol strah in trepet, imajo svoje dele v Skopju, Tetovo je njihovo. Tam vladajo oni.
Seveda so izjeme, ki pošteno delajo se trudijo, eni pa pač izkoriščajo državo. Aja en tujec ki ga poznam je sedaj vložil vizo za združitev družine. Ina prva stvar ki me je vprašal je " kako dobi zena socialno in denar od države"... Brez skrbi da se pozanimajo kako priti do socialnih transferjev.

darwin

Majstr
17. avg 2007
611
386
63
Tudi za časa koronskih dodatkov ne poznam nobenega Slovenca, ki bi odprl novo firmo, zato da mu je na stari padel promet in mu tako dodatkov ni bilo treba vrniti. No, njih pa kar nekaj.
Dokler ni niso sami razložili, kaj in zakaj delajo, sploh pomislil nisem, da bi bilo to možno.