Sintetika in smrad po švicu

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Midva sva uporabljala frosch tekoči prašek, ker je neki eko bio, ni testiran blabla... pa zraven še alkoholni kis.
Je bilo dobro za cunje, ki so za vsak dan za v službo.
Za švic majčke pa je ratal problem, ker so še vedno imele nek vonj. Hlače umazane od blata so ble skoraj enako umazane kot pred pranjem:/ Sedaj smo na ariel kapsulah. Blato je šlo dol. Za švic majčke pa še sporočim.

http://c2157932.r32.cf0.rackcdn.com/deal_76063_popup.jpg

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.333
15
38
Citat:
Uporabnik nexi pravi:
ksz

vse športno peremo s tem pralnim praškom http://www.perwoll.de/sortiment/perwoll-sport-funktionstextilien.html prodajajo v milerju. Brez mehčalca. Tudi tisto kar je prej smrdelo sedaj ne smrdi več. Mogoče pomaga tudi pri tebi.

Bom sprobal, pa da vidim
zmaga.gif

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.333
15
38
Citat:
Uporabnik Bajkman pravi:
@DMX, kot smo tukaj debatirali, bi znal biti vzrok slabo odstranjenega vonja iz švic majic tekoči detergent. Če si do sedaj z njim pral, zamenjaj za prašek za barvno perilo.

In kot je že omenjeno, pri sintetičnem perilu se ne uporablja mehčalca. Namesto mehčalca ni treba dajati nič, lahko pa daš NEAROMATIZIRAN alkoholni kis. Majice ne bodo imele vonja po kisu, obenem pa bodo tudi dodatno dezinficirane.

Če na tak način ni efekta, potem res pri majicah na izpostavljenih delih namiliš z milom za ročno pranje, kot ti je predlagal kolega @Zanzibar. Še boljše pa bi bilo Galsko milo. Vem da ga ima Muller in DM (Gallseife).
zmaga.gif

LP

Pral sem z Arielom kupljenim v Avstrijskem Mullerju. Bom sprobal še s Tandilom za barvno perilo, katerega sem včeraj nabavil v Avstrijskem Hoferju.

Kje pa lahko dobim nearomatiziran kis? Sem gledal danes v Leclercu, pa ga nisem zasledil. A na embalaži piše da je nearomatiziral, ker povsod piše, aromatiziran, al pa kis za vlaganje (8, 9%).
rolleyes-1.gif

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.711
159
63
Če je kis za vlaganje in pod sestavinemi niso omenjene arome, potem je nearomatiziran

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.333
15
38
Citat:
Uporabnik Grikos pravi:
Namesto meščalca uporabi sodo bikarbono. Tudi v usmrajene športne copate jo je dobro tu pa tam nasuti.

Copati so že posipani, zdaj mi še samo povej, koliko in kam vsipam sodo namesto mehčalca? A kar v prekat za mehčalec?

A se da kje kupiti sodo v kilski embalaži? V Leclercu sem danes kupil tiste 40g pakunge po 0.79€ za probo (plavo bela škatlica)

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
navadno soda bikarbono se full splača kupovat v eurospinu. Je pol kile manj kot en evrov

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.333
15
38
Citat:
Uporabnik skorpy pravi:
navadno soda bikarbono se full splača kupovat v eurospinu. Je pol kile manj kot en evrov

super, še dobro, da se vsaki dan vsaj 2x peljem mimo trgovine
smile-1.gif

grem danes v nabavo, zvečer pa pralni stroj na "puni" program brez mehčalca with soda
cheer.gif

Karizma

Pripravnik
28. dec 2012
199
0
16
pa stroj mora nujno kdaj delat tud na 95°, da se prepuca ... Mi ponavadi brisače in belo perilo peremo pri tej temp., če ne gre drugače pa zalaufaj prazen stroj ... Mehčalca skoraj ne uporabljamo več, v tušu kupim vegis (kantica 3l pride 1,29€) in pa pralno sodo v müllerju ali navadno sodo v spinu. To je to. Tekoči detergent (sploh ariel) nam je vedno usmradil stroj in cunje (ampak ne vseh, samo določene).

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.333
15
38
Kaj mi še lahko prosim nekdo iz lastnih izkušenj napiše, kako s pralno sodo in kisom očisti pralni stroj, ker bolj ko berem po netu, bolj sem zbegan, saj eni pišejo, da moraš raztopiti sodo v vreli vodi in potem to vliti v boben, spet drugi pa pišejo, da lahko kr sodo vsipaš v predal za detergent (sicer ne vem količine), daš na 95°, potem ponoviš vajo s 500 ml kisa v boben in to je to, spet tretji pa, da v boben vliješ 2 L kisa in opereš na 95° (seveda po tem, ko si že 1x dal skozi cikel s raztopljeno sodo)
redface-1.gif

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Citat:
Uporabnik keber pravi:
S cajtom vse smrdi, se tega ne losaš, dokler ne vržeš stran.
Lahko kdaj (ne pa vedno) probaš oprat cunje na 60 stopinj, nekoliko pomaga, najbolj pomaga pranje na 90. Nekatere švic majce (samo nekatere) to zdržijo.

467716-post_slo.gif

Švic majice ponavadi peremo pri 30 ali 40 stopinjah.
Že logika pravi, da ta temperatura vsega nikakor ne bo "ubila" pri pranju... zato se po nekem času pač te majice vržejo stran in kupijo nove
rolleyes-1.gif
Ni druge.

Lahko pa probaš (kot ti je bilo že svetovano) pred tem, da jih vržeš stran, še oprati na 90 stopinj. In če katera majica preživi, jo pač še nosi nekaj časa.

NI PA HUJŠEGA, kot če nekdo "zaudarja" pri nekem športu...predvsem še, če je to skupinski šport
uf-1.gif

Karizma

Pripravnik
28. dec 2012
199
0
16
Jaz sem v boben vlila cca. liter in pol kisa in stroj zalaufala na 95° . bi moralo bit zadosti pomoje, nam se je lepo spucal. Potem sem pa pač vsakič, ko sem dala prat, dodala še kak deci kisa zraven in nehala uporabljat mehčalec, pa tudi praška/detergenta sem dala manj. Pri vsakem pranju pač dodaš malo alkoholnega kisa (nearomatiziranega) in je to to - cunje ne smrdijo po kisu, stroj se pa ne zapaca... S sodo pa, če je treba, samo kakšen madež zdrgnem (soda+voda ali kis).

Aja, dodajam: zna se odluščit vodni kamen in ostane v bobnu, ko daš prvič tako prat (brez perila in samo kis). Če se to zgodi, še enkrat operi s kisom+ malo detergenta, da izgine - potem se pa itak ne nalaga več, vsaj pri nas je bilo tako
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.333
15
38
@Karizma
zmaga.gif

Deci kisa vliješ v prekat za mehčalec?

Tisti mali dodatek (recimo 0,5 deci, veæ, manj?) pred pranju pa vliješ v boben med perilo?

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Jaz pa morem obvezno dat čisto malo mehčalca poleg, da mi majce/hlače za športanje ne smrdijo. Pri pranju VEDNO uporabljam minimalno praška/gela, res minimalno, ker se vseeno nena dobo ven spere kot pa da bi na roke 5x ožel v čisti vodi, tako da je mehčalec nujen, vsaj po mojih izkušnjah. Res pa je, da ne dam prat cunj prvo sekundo, včasih mine tut pol dneva...

Perem pa VSE na 40 ali 50 °C.

Nazadnje urejeno:

Karizma

Pripravnik
28. dec 2012
199
0
16
Ja jaz ga dam v prekat za prašek ali pa direktno v boben - ampak se mi zdi, da če ga dam v prekat za prašek, in se pomeša z vodo, da je boljše ... Ponavadi prvo zlijem kis, da ga prva voda spere, potem pa dam v isti prekat še prašek ..
Če pa misliš pranje stroja, gre pa v boben, pa na 95° ...
smile-1.gif

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.333
15
38
Citat:
Uporabnik Karizma pravi:
Ja jaz ga dam v prekat za prašek ali pa direktno v boben - ampak se mi zdi, da če ga dam v prekat za prašek, in se pomeša z vodo, da je boljše ... Ponavadi prvo zlijem kis, da ga prva voda spere, potem pa dam v isti prekat še prašek ..
smile-1.gif

zmaga.gif

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.711
159
63
Citat:
Uporabnik Karizma pravi:
smile-1.gif

Če imamo kakega kemika, bi bilo lepo, da bi me popravil ampak kis + prašek v isti vodi ne vem če je dobra kombinacija. Kis je kisel, prašek bazičen in skupaj ravno izničita eden drugega.
sprasujem se.gif

Po tem takem bi bilo potrebno kis dodati v prekat za mehčalec, da ga stroj vzame pri zadnjem izpiranju.

LP

Karizma

Pripravnik
28. dec 2012
199
0
16
Citat:
Uporabnik Bajkman pravi:
Citat:
Uporabnik Karizma pravi:
Ja jaz ga dam v prekat za prašek ali pa direktno v boben - ampak se mi zdi, da če ga dam v prekat za prašek, in se pomeša z vodo, da je boljše ... Ponavadi prvo zlijem kis, da ga prva voda spere , potem pa dam v isti prekat še prašek ..
smile-1.gif

Če imamo kakega kemika, bi bilo lepo, da bi me popravil ampak kis + prašek v isti vodi ne vem če je dobra kombinacija. Kis je kisel, prašek bazičen in skupaj ravno izničita eden drugega.
sprasujem se.gif

Po tem takem bi bilo potrebno kis dodati v prekat za mehčalec, da ga stroj vzame pri zadnjem izpiranju.

LP

Sicer pa, pri reakciji kisline z bazo, nastane sol, postopku pa se reče nevtralizacija; in vseeno se ne izničita čist ponavadi? No ne vem, kemije se iz srednje šole ne spomnim toliko, meni pač deluje in to mi je važno
smile-1.gif
).

Drugače pa, pri zelo hudih madežih recimo uporabim kis že prej (madež sperem s kisom, če je zelo trdovraten pa kar namočim) in zaenkrat mi je vedno uspelo - tudi če sem zraven npr. uporabila sodo (ki je tudi bazična). Poteče pa med kisom in sodo npr. kar močna reakcija, mogoče to kaj pripomore? ne vem, lahko pove kdo kaj več, če ve ...
smile-1.gif