Sintetika in smrad po švicu

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.333
15
38
A se da kako iz sintetičnih oblačil (dresi, pohodne majice, itd.) odstraniti smrad po švicu? Saj ko majico opereš, diši, vendar ko pa zopet vsaj malo zašvicaš, pa le-ta ponovno hitro zasmrdi. Je pa res, da so recimo te majice zašvicane 1x tedensko (pohodne še več, saj jih konstantno perem, da se ja nebi "dinstale" predolgo) čez celo leto, stare pa so vsaj 3 ali več let.

Aja, preden grem na rekreacijo, se vedno stuširam in uporabim deodorant
wink-1.gif

PS: jeba je, ko so original dresi dragi kot pes in ti jih je škoda stran vrečt
redface-1.gif

Zanzibar

Majstr
16. sep 2007
1.068
127
63
Švic majice ipd. jih pred pranjem v pralnem stroju na roke podrgnem z žajfo za ročno pranje perila (rumena žajfa, pakirana v prozoren papir, gor so neke modre zvezdice narisane)

Pred tem sem imel iste probleme.

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.333
15
38
hmmmm....pa misliš, da bi sedaj, ko so že precej "rabljene" to še vedno delovalo?

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
Sicer nimam pojma o pranju, ampak po moji logiki, so v tvojih majicah se smrdljive bakterije, kljub pranju. In ko spet zasvicas, bakterije zacnejo delovat... Mislim da premalo temeljito peres...

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
S cajtom vse smrdi, se tega ne losaš, dokler ne vržeš stran.
Lahko kdaj (ne pa vedno) probaš oprat cunje na 60 stopinj, nekoliko pomaga, najbolj pomaga pranje na 90. Nekatere švic majce (samo nekatere) to zdržijo.
Sicer pa se jaz ne sekiram, te cunje so namenjene švicanju na odprtem in če tam pač smrdi, jebiga. Zavohal ne bo nihče, če se ne bo ravno vate pritiskal. V zaprtih prostorih pa imam načeloma raje bombažne majice, s temi ni težav.

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.333
15
38
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
Sicer nimam pojma o pranju, ampak po moji logiki, so v tvojih majicah se smrdljive bakterije, kljub pranju. In ko spet zasvicas, bakterije zacnejo delovat... Mislim da premalo temeljito peres...

perem jih takoj po vsaki uporabi na 40°. Bom probal 1x na 60, pa da vidimo (zgubit itak nimam kaj, ker so takšne kot so sedaj samo še za v smeti)

@KStoner, bom probal naslednjič namesto mehčalca uporabiti nearomatiziran kis
zmaga.gif

@Keber, drži, da so te majice za v naravo, vendar pa igram tedensko košarko in mali fuzbal, kjer pa je zelo neprijetno, če smrdiš po švicu
redface-1.gif

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.333
15
38
Citat:
Uporabnik mistique pravi:
Vonj švica lahko povežeš tudi s prehrano in kakšnim bolezenskim stanjem. Just sayin'.

Ma drugače ni panike, problem je le pri teh cotah, katere imajo za seboj vsaj 100 ali več nošenj
wink-1.gif

PS: če imam na sebi bombažne cote ali pa nove sintetične sploh ni problema, problem je le pri teh, katere imajo za seboj že veliko "kilometrine", mi pa jih je žal vrečt stran, saj so novi dresi po 70€ in več, ti pa so še kot novi, kaj se izgleda tiče
frown-1.gif

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.468
447
83
Tudi jaz sem mnenja, da vzrok ni ne prehrana, ne bolezen ampak mehčalec.

Grikos

Pripravnik
21. jul 2007
386
0
16
Namesto meščalca uporabi sodo bikarbono. Tudi v usmrajene športne copate jo je dobro tu pa tam nasuti.

hooger

Fizikalc
5. sep 2007
1.986
17
38
Bled
smrdi predvsem zaradi mehčalcev. Sploh kakšni Craft komadi znajo fajn bazdit
smile-1.gif
drugače pa prešaltaj na merino. Čist drug svet.

tony

Guru
23. jul 2007
9.739
1.526
113
Preveri oznako na cunjah, pri kakšni temp. je še dovoljeno pranje... Nekatere se lahko pere tudi na 90 stopinj...
zmaga.gif

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.333
15
38
Citat:
Uporabnik KStoner pravi:
mehčalec je strup za športna oblačila!!!

hvala za ta info!

@Grikos

Jutri jo grem nabavit. Mi lahko še samo napišeš, kam in koliko je vsipam za mehčanje, glede na to, da v prekat za mehčalec lahko dam samo tekočino (ali pa tudi ne)?
redface-1.gif

Kako pa je s copati? Posipam jo po vložku in pustim noter, al kako?

thnx za pomoč

Nazadnje urejeno:

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Pri supergah in gojzarjih jaz vedno vzamem vložke ven, da se presušijo tako vložki kot copati. Je mnogo mnogo manj smrada. Mehčalec pa v športnih cunjah nima kaj delat.

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Sam imam cca. 10+ švic majc, švicam 5-6x na teden, nekatere so stare že par let, vse se perejo z mehčalcem in vsaka pride na vrsto nekako v tednu dni, nobena pa ni presmrajena, tudi med tekom,treningom smrdi skoraj nič oz. rahel vonj - ne pa tisti grozn "smrdljiv" švic, kateri kdaj že meji tako da misliš da je človek kaj bolan.....sicer imam prehrano poštimano, tako da zna biti tudi v temu problem. Nekaj jih je tudi teh od LJ maratana, teka trojk in so OK glede teh stvari...pa verjetno niso lih high kvalitete.

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.711
159
63
@DMX, kot smo tukaj debatirali, bi znal biti vzrok slabo odstranjenega vonja iz švic majic tekoči detergent. Če si do sedaj z njim pral, zamenjaj za prašek za barvno perilo.

In kot je že omenjeno, pri sintetičnem perilu se ne uporablja mehčalca. Namesto mehčalca ni treba dajati nič, lahko pa daš NEAROMATIZIRAN alkoholni kis. Majice ne bodo imele vonja po kisu, obenem pa bodo tudi dodatno dezinficirane.

Če na tak način ni efekta, potem res pri majicah na izpostavljenih delih namiliš z milom za ročno pranje, kot ti je predlagal kolega @Zanzibar. Še boljše pa bi bilo Galsko milo. Vem da ga ima Muller in DM (Gallseife).
zmaga.gif

LP