Sila zategovanja koles

jello

Guru
22. sep 2008
10.132
3.875
113
Vsakič ko je avto med eno in drugo menjavo na servisu so vijaki preveč zategnjeni. Ne glede na to ali je bil pri popoldancu ali na uradnem. Vsi na 150, ziher je ziher, doma pa opletam potem z 80 ključem.

Z macolo smo železne včasih snemali dol in z brenerjem tudi. Tretja, bolj ajeto varianta pa da odviješ vse vijake razen enega, nič zategnjenega, spelješ in zabremzaš.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.892
113
poznam par vulkanizerjev, ki vijake mažejo z mastjo, zategujejo pa z moment ključem
zatrjujejo, da NIKOLI nimajo težav z odtegovanjem po končani zimski sezoni

Včasih se mi zdi da so bili večji problemi z odtegovanjem, ker niso bile obvezne zimske gume in so se ljudje skozi vozili z letnimi (ali zimskimi ) gumami...po parih letih, je bil pa problem šravfe losat.
Zdaj ko veksalmo 2 x letno (večina) vijak niti ne more zarustat.

Sem pa tudi jaz kmalu obupal nad moment ključem (vidim da sem odpiral temo 2011 :cool:)..zategnem po občutku. Do zdaj (redno menjam na dveh avtih, občasno na treh)...še ni bilo problema.
Imam pa tudi jaz vijake namazane z mastjo..sicer jih ne mažem skozi, na začetku vsekakor, pa morda čez par let ponovim, ko mast otrdi in se zasvinja, jo obrišem in namažem na novo (s prstom potegnem po navoju - potegnem črto :evil:).

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.596
3.114
113
Jaz jih zategnem z udarno na stopnji 1 ali 2 (od štirih) in potem pritegnem z moment ključem na 120. Nobenih težav.

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.446
806
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Jaz imam 18 colske zimske gume na platiščih, v garaži pa novo ročno dvigalko že nekaj let. Glede na to, da nimam moment ključa še ne vem, če bi šel sam menjavat, ker nimam občutka koliko zategnit. Do sedaj sem vedno vozil v menjavo vulkanizerju, ampak me odbija gužva, ki je povsod sedaj v tem času. ..razmišljam da bi premontiral sam. Edino jeba je ker imam dve levi roki in nebi rad, da me na kakšnem križišču prehiti lastna zadnja guma :evil:

jezek

Guru
24. jul 2008
3.387
1.398
113
Vsaka baba zna zamenjat kolo. Kar potrudi se malo. Pritegnil že ne boš preveč. Če si gozdar pritegnes s 15cm ročico, če pa ITjevec ali učitelj pa s 60cm...

• Všeč mi je
Reactions: Daniel