Šifrant na zavodu za zaposlovanje

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
Majo na Zavodu za zaposlovanje še vedno pomanjkljiv šifrant računalniških poklicev ? Nazadnje niso meli niti programer in informatik ločeno...

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
Se dogaja da je v določenih regiji slabo povpraševanje ali pa ga sploh ni, ali pa je tržišče že toliko prezasičeno da...
uf-1.gif

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
To velja pretežno samo za osrednjo Slovenijo, Primorje ali Maribor... Drugje pa zelo slabo kaže v praksi...

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Glede informatike je tako: Npr. za Celje vem, da je informatika na čisti nuli. Kdor ima do sedaj službo v tej stroki je OK. Izjema so programerji, teh se vsaj nekaj občasno išče. Pa še te se plača z minimalno plačo. Normalno, da ti vedno prej ko se na fax vpišeš delajo reklamo, kako hitro dobiš zaposlitev in še po medijih govorijo kako iskani so informatiki. Po nekaj letih pa vidiš kje si. Jaz jih v Celju poznam 9 takšnih, ko so informatiki in so skoraj eno leto na zavodu. Trije takšni, ki so stari 35 let. Ostalo pa vse takšni, ki iščejo prvo ali drugo zaposlitev. Ker sedaj je trend zaposlitev za 1 leto.
Drugačna je pa zgodba tam, kje da občina kaj na razvoj gospodarstva. Kot ITjevc, moraš iti v Ljubljano ali Maribor, če pa imaš željo po poštenem zaslužku pa v tujino.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Folk je pa res komot, najraje bi kar v isti ulici job imel...

Kaj pa je iz CE do LJ it vsak dan.. nič.

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Folk je pa res komot, najraje bi kar v isti ulici job imel...

Kaj pa je iz CE do LJ it vsak dan.. nič.

Jaz se vozim 3x na teden v Avstrijo, pa 2x na teden sem v Celju. Nekaj časa sem se dnevno vozil v Avstrijo Če bi imel plače 600 €, se 1000% nebi hotel vozit na šiht v Ljubljano ali Maribor, kaj šele v Avstrijo. ker mi na koncu nebi nič ostalo. Pa greš v drugo skrajnost. Plačuješ najem stanovanja,položnice, pa če greš nekam ven jest, pa še kupit moraš kaj, pa si zopet na nuli. Prihraniš kar nekaj, če si sam kuhaš. Ampak po 12 urah dela in več te že volja mine, da bi se sploh kaj spravil kuhat. Ni problem da se voziš 70 km v eno smer. Vprašanje je če se ti to splača finančno. Pa če gledaš prevoziš na mesec okoli 6000 km, tankat grem 9x. To je pa 400 € samo za nafto. Pa kako bi to zgledalo, če bi imel 600 € plače ? Kredita pa ne mislim jemati zato da bom hodil v službo.
Pri nas si kot ITjevc čista nula. Redkokdo dobi nad 1000 € plače pri nas, tudi če že imaš nekaj let izkušenj. Narediš za firmo 10x več biznisa od tvoje plače, da več ostane vodstvu
evil.gif
.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Če je model dober programer, bo že dobil več kot 600. Če bo hodil screen saver gledat, se pa verjetno ne bo splačalo. Za sedenje doma, je pa tarifa sploh slaba.
Jaz bi tudi z mojo izobrazbo dobil en pofl od plače, sem raje vzel obrt, delam zase pa mi gre. Če bi sedel doma in čakal, bi še danes sedel in iskal izgovore lahko.

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Za 600 € jaz še ohranjevalnika zaslona nebi gledal. Ker takšne mizerne plače za programerje so samo norčevanje. Verjamem da dobi toliko začetnik, ne pa nekdo po 10 letih dela kot programer. Ko se jaz videl v Avstriji, koliko dobi začetnik programer, si skoraj predstavljati nisem mogel. Pri sistemcih je plača od 1400-2000 € ( brez da imaš narjene certifikate). Za tiste z certifikati še več. Pri nas takšne plače kot sistemc nebi nikdar in nikoli imel. So pred 1 letom v eni večji firmi rabili sistemca (poznavanje VMS OS). In jaz se prijavim na razpis (zgolj za hec) , ker imam z VMSom veliko izkušenj. Pa se pogovarjamo na razgovoru o vsem možnem. Na koncu še o plači. Pa mi rečejo okoli 800 €. Prej so imeli zunanjega izvajalca kateremu so na mesec plačevali 2000 €. Pa sem jim na konc rekel, da lahko najdejo kakšnega drugega strokovnjaka ki se spozna na VMS in da bo delal za takšno plačo. Še sedaj nimajo svojega sistemca.
Jaz vedno pri takšnih stvareh rečem tako. Če se znaš ceniti imaš možnost višje plače. Zato pa eni odprejo svoje firme ali pa gremo delat v tujino. Če se pa ne znaš ceniti , se boš pa tak za 600 € na mesec "prodal" nekomu.

Nazadnje urejeno:

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
V Sloveniji je pač tako, da hara nizka cena in ne strokovnost in daljnosežna učinkovitost. Zato ima večina firm nizkotno plačane IT strokovnjake, kar na koncu tudi rezultira v dokaj nizkotni kakovosti opravljenega dela. Ta dobri itak spoznajo, da lahko pobegnejo drugam ali pa na svoje, v firmah ostajajo pa tisti podpovprečni. So sicer redke izjeme ...

IT industrija pa je v Sloveniji v veliki krizi zaradi dveh glavnih faktorjev. In sicer zaradi prevelike odvisnosti od državnih IT razvojnih projektov, ki so sedaj zaradi krize skorajda v celoti zamrli. In premajhne aktivnosti investicij v nejavnem delu gospodarstva, kar je posledica investicijske in konkurenčne zaprtosti Slovenije.

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
Problem so tudi starokopitna mišljenja, da ni diferenciacije med programerjem in informatikom. Seveda je... Informatik v osnovi sploh ni namenjen programiranju... Univ.dipl. za smer informatiko ti ne bo programiral... Zavod je že tako starokopiten... Pa precej delodajalcev tudi, ki ne poznajo smeri in kadra kot je potrebno...

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Sej ni fora v tem kaj je informatik in kaj ne. Sej če greš na katerokoli VSŠ informatika, VŠ, UNI itd. imaš programiranje. Lahko imaš doktorat iz informatike, pa bo nekdo brez šole znal boljše programirat. Tebe naučijo v šoli samo to, da poznaš sintakso in programčke, ki se jih lahko vsakkdo napamet napifla za kolokvij in izpit. Ko pa dobi na šihtu nek večji projekt za naredit, ga pa ne spravi v enem letu skupaj, ker misli da bo tudi tukaj stresel kar iz glave. Pri programiranju je vedno najbolj pomembno kako znaš ti misliti. Lahko celoten programski jezik v nulo poznaš, pa ne boš nič koristnega spravil skupaj. In zato marsikje vidiš, da bo nekdo z samo srednjo šolo programiral bolje, pravilno in hitreje.

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
Že vidim da bojo težave...
bonk.gif
Zakaj pri hudiču bi informatik sploh moral programirat ? Zato so programerji...
Glavna poanta te teme je, da nihče ni prilagojen razlikam, čeprav bi moral biti...

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
Tle mešate izobrazbe in poklice. Poklicev je milijon, enako izobrazb. In z eno izobrazbo lahko praviloma opravljaš kar precej poklicev. Informatik je tako lahko programer, tester, arhitekt, administrator, karkoli že. Enako je lahko programer informatik, strojnik, fizik, ekonomist in še kdo drug po izobrazbi.

Zame na dolgi rok najbolj šteje kaj je človek počel po poklicu, oz. delovnem mestu in ima posledično delovne izkušnje. Izobrazba pa lahko daje še širšo sliko, kaj človek lahko še počne.

Sicer pa so te klasifikacije meni malo mimo. Sploh pri informatiki se reči spreminjajo iz leta v leto in od industrije do industrije. Recimo če rabim programerja za naprogramirat elektroniko v letalu, je povsem drugo, kot da želim človeka, da mi spiše neko računovodsko aplikacijo v Wintendotih. V obeh primerih gre za programerja, v obeh primerih so osnovna znanja podobna, potem se pa kar naenkrat vse neha, od poznavanja specifične industrije in reševanja problemov v slednji, pa do orodij in programskih jezikov za ustvarjanje rešitve.

Nazadnje urejeno:

mojamura

Fizikalc
25. jul 2007
1.355
1
36
sLOVEnia
Piše se leto 2011....delam kot programerka že peto leto, plače imam 650€
13.gif
neto, po poklicu sem inženirka informatike (hahaha....programerska smer)....juhuhu bruhuhu