Sestavljanje panoram

ermej

Fizikalc
3. sep 2007
725
29
28
Katrere programe priporočate za sestaviti lepe panorame, pa da so avtomatski, se pravi da ne rabiš sam nastavljat kaj preveč.
Panorama factory mi je že OK, samo kolker vem lahko le zaporedne fotografije lepim. Kaj pa če hočem višjo sliko recimo da zlepim 4X4 posnetke?

Ena doma iz balkona tak na hitro, brez stojala, klik-klik-klik pa zlimano

Sicer sem malo pretiravo pa jih preveč skup zmeto, prenizka in predolga slika za moje pojme. Zdaj bi pa recimo rad imel še več neba. Ampak v Panorama Factory ne vem če se da to naredit?

pa ena mal krajša

eh drek pa nalaganje slik na google, menda se bo iz shrani.si vidlo

Nazadnje urejeno:

ermej

Fizikalc
3. sep 2007
725
29
28
Že gledam kaj zeza
rolleyes-1.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Sicer je izjemno dober autostitch, samo kaj, ko ta hudič na Visti noče delat (vsaj ne meni). Sem si pa sposodil Autopano Pro, pa moram reči, da je še boljši (ni pa brezplačen kot je prvi)

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
dokler ne najdeš novga programa lahko probaš še tole:
narediš 2panoramini. eno tako kot si jo že, druga pa vbistvu samo nebo in potem ti dve panorami zduržiš po višini. to mislim, da bi skor moral program omogočat. samo ne smeš panoram prej pokropat ampak pustit une grde robove.

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.363
81
48
Koliko poznam princip delovanja izdelav panoramskih fotk, se bojim, da ne boš dobil programa, ki ti bo naredil fotke iz 4x4. Ker pri izdelavi panoramske fotke v nizu fotk, mora program na vsaki posamezni fotki popraviti popačenje (na konceh fotke ti program fotko "stisne"). Na konceh fotko stisne zato, da jo ulovi z naslednjo fotko. In ne vem, če bi to popačenje lahko ulovil z zgornjo vrsto.

Princip poznam iz CS3ja, kjer sem na začetku iz 5 fotk sam izdelal panoramsko fotko in sem kar nekaj časa zabil. Potem sem ugotovil, da ima CS3 en ukaz, ki naredi to avtomatsko.
To je ta fotka

Nazadnje urejeno:

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
sam dostikrat, kjer sem uradni fotograf, naredim panoramo. vedno pazim, da fotke, kjer naj bi se stikale, izgledajo čimbolj podobno, pa potem pride vedno dobro ven, pa vedno v CS3 dam na tisto, da vse sam naredi.
smile-1.gif

je pa res, da še nikoli nisem probal narediti dveh vrst, vedno samo vzporedno vezane v eni vrsti.

Huggy_Bear

Nippon KogakuFOTOGRAF 08
26. jul 2007
848
0
16
www.renegomolj.com
Citat:
Uporabnik DizzyReed pravi:
sam dostikrat, kjer sem uradni fotograf, naredim panoramo. vedno pazim, da fotke, kjer naj bi se stikale, izgledajo čimbolj podobno, pa potem pride vedno dobro ven, pa vedno v CS3 dam na tisto, da vse sam naredi.
smile-1.gif

je pa res, da še nikoli nisem probal narediti dveh vrst, vedno samo vzporedno vezane v eni vrsti.

jaz sem tudi dostikrat delal panorame, predvsem na fuzbalu, ampak sem hitro nehal ker se je pojavlo kar nekaj plagiatorov ki so mi kradli zamisel, pa sem si zmislo kaj druga
smile-1.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Jaz sem z autostitchom že 4 leta nazaj zlahka delal panorame obsega 3 X 9 fotk, nekatere pa tudi po štiri vrstice. Pa bi še več, če bi bilo kaj slikati. Važno je samo, da je na slikah dovolj kontrasta, voda zna biti pa zelo tečna reč zaradi valov. Problem je tudi, da lepo zajameš kompletno panoramo, hitro ti sfali kak delček, in gre panorama v franže. Seveda je potrebno osvetlitev in white balance držati na konstantnih razmerah.

En (zgoden) primer s tremi vrsticami (zanalašč sem pustil črne robove):

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.363
81
48
S kontrastom sem tudi jaz imel težave, predvsem pri osvetlitvah neba.... Drugače pa sem kar presenečen, da se da panoramsko v več vrsticah delat....

Koliko pa prekrivaš na vrsticah ?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Heh, kolikor pade. Panorame vedno slikam z roke (ker imam še vedno kompakta). Načeloma pa je dovolj, da se prekriva nekje med eno petino in eno četrtino, je pa odvisno od slike. Kak bližnji gozd v vetru ali pa vzvalovana voda boš zelo težko sestavil, če nimaš na slikah vsaj enega kolikortoliko velikega "fiksnega" dela (glej sliko spodaj). Se pa da (vsaj v autostitchu) malo poigrat z nastavitvami, potem pa kar nekaj rata. Varianta, da bi sestavljal že prej sestavljene delne panorame, pa lahko mirno rečem, odpade, ker jo programi ne bodo znali ukriviti.

Dobro je, da pred začetkom slikanja po celotnem območju slikanja z avtomatiko preveriš povprečno osvetlitev in nato za slikanje izbereš nekoliko podosvetljeno nastavitev (recimo nekje -0,3 ali -0,7). Malo vaje, pa je. Aja, ročna nastavitev ostrine na neskončnost je seveda nujna.

Tale primer je eden tistih, ko sem skoraj doktoriral na nastavitvah, da je zadevo le spravilo skupaj. Zato pa na končnem rezultatu ne vidim nobenega šiva, torej je zadeva uspela.
584500-stockholm1.jpg

Priponke

• 584500-stockholm1.jpg
    584500-stockholm1.jpg
    23 KB · Ogledi: 228

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.363
81
48
Prav konkretno si me zrajcal s to zadnjo fotko, tako bom "kupil" program in ga sprobal.

Samo še to.... A imaš pri kompaktu goriščno razdaljo nastavljeno na najmanjšo vrednost, t.j. wide angle? Ker pri 24mm objektivu (dejansko 35 mm) mi fotke na robovih kar popači - sodčenje in so potrebne (velike) korekcije. Pa še to... S koliko obsežimi (v MB) datotekami operiraš? Hitro se zna zgoditi, da zabiješ PC...

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Jaz panorame delam kot pokončne slike, potem pa grem ponavadi v dve vrstici, pokrivam pa kar nekje polovico (drugače se že pozna da zaradi sodčka ni čist lepo skupaj zloženo - seveda tudi odvisno od objektiva).

fuzi007

Pripravnik
30. apr 2008
182
0
16
probal sem panoramo z Panorama factory pa mi popači sliko (slaba ostrina, slabi kontrasti). Panoramo naredim na avtomatiki ne spreminjam nobenih nastavitev v programu.

Lp

Nazadnje urejeno:

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Jaz običajno nekoliko pozoomam (je pa res, da imam kompakta, pa sodčka pri 38 mm ni kaj dosti videti). Program zna iz exifa sam pogruntati, kako ukrepati.
Prva slika je imela dobrih 20 slik po 3 mpixle za zložit (zlagal pa sem tudi že po cca 35 slik), sestavil pa sem na računalu Athlon 1700 z 512 MB rama, za kar je rabilo cca pol ure. Nova čuda tehnologije naredijo panoramo neprimerno hitreje, precej pomaga veliko rama. Ne pa slik, ki jih daješ v panoramo slikati z 12 in več megapiksli, pa ne zato, ker program ne bi zmogel dela, ampak zato, ker nima smisla, ker samo premetava JPEG artefakte namesto podrobnosti na sliki.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Avtomatika je za sestavljane panoram najslabša možnost. Za dobre panorame je potrebno uporabiti vse nastavitve ročne (fokus, ostrina, osvetlitev, white balance). Avtomatika dela sranje. Bom pokazal zakaj (klikni sliki za povečavo):
Primer, ko se ob različni osvetlitvi zaradi popoldanskega sonca in oblakov avtomatskemu white-balanceu sfuzla, in potem dobimo pisane nerealne barve (no, po drugi strani pa vseeno izpade kar zanimivo):

In potem se obrnem proti drugi strani doline in pogruntam, da je treba fiksirati white-balance. Slika je sicer še vedno nekoliko presvetla (sonce in sence ...), a vsaj barve so blizu realnim:

Tako da, avtomatika pri panoramah no-go.
ne-ne-1.gif