Sestavljanje panoram

fuzi007

Pripravnik
30. apr 2008
182
0
16
ne jaz sem mislil v programu full avtomatiko ne v fotoaparatu, kako delate v programu npr. Panorama Factory delate v ročnem načinu ali lahko kar da vse sam naredi.

lp

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Ah, bejži stran, ta program pa res ni nekaj. Probaj raje z Autostitchem, ki je prvi začel delati prave panorame. Že sam od sebe bo naredil skoraj vsako panoramo, če pa se malo poigraš z nastavitvami, pa lahko delaš tudi kake izjemno težke zadeve.
Autopano Pro pa ima isti algoritem, le da je hitrejši in še bolj natančen (se pa plača).

fuzi007

Pripravnik
30. apr 2008
182
0
16
hvala se res bolje obnese, zanima me samo kako tist črn rob odstraniti ki je zgoraj in spodaj.
LP

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Kateri črn rob? Če misliš tisto, kar ostane okoli panorame, ne pomaga drugega kot obrezovanje slike. Sestavljena panorama je tolikšna kot je, ostalo je črnina.

fuzi007

Pripravnik
30. apr 2008
182
0
16
ja sem ugotovil, gre za take stopnicke črn rob se naredi ampak samo cropam par sekund res super program ta Autopano Pro.

Lp

GSMobil

Fizikalc
6. jan 2008
2.514
6
38
keber, sorry samo ti nisi normalen
wink-1.gif
Tile dve fotki sta prav hudi, bravo!

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Super sta!

Sicer pa ne vem zakaj, ampak meni je HDR učinek na prvi hudo všeč.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Saj sem rekel, da je izpadla zanimiva, čeprav ni tako realna kot druga.

Enovrstičnih panoram imam pa toliko, da me sploh ne zanimajo več. Pač niso izziv.
evil.gif

Za dvo- in večvrstične je pa že treba najdet primeren motiv, običajno v gorah. Ali pa kaka zanimiva oblačna formacija, kar pa se zaradi gibanja oblakov zelo težko sestavi skupaj. Ko sem prvič delal sledečo panoramo večernega nevihtnega oblaka iz 14 slik, 3 vrstice, sem imel s sestavljanjem velike težave, ene je prijelo skupaj, druge ne, z različnimi nastavitvami sem moral probavati, da je bila vsaj za silo, potem pa še malo retuširanja.

No, z najnovejšo verzijo Autopano Pro pa je vse lepo sestavilo v prvo. Moram reči, da je rezultat mnogo boljši in bolj realen kot pa prej s takimi in drugačnimi nastavitvami ter retuširanji.

(klikni za večjo sliko)

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Preizkusil AutoPano in ostal odprtih ust.

Za hec sem se postavil v sobo in iz roke slikal od okna proti temnemu kotu. Vse na auto.
uf-1.gif
. Nimam pojma, kako, ampak program je pravilno poiskal zaporedje slik, jih zlepil in naredil takšne prehode, da se moram res potrudit, da opazim reze.

Hvala!
zmaga.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Program razbira vzorce po slikah (umetna inteligenca) in iz njih potem sestavi več slik skupaj. Zato imajo taki programi probleme pri spreminjajočih vzorcih (voda ...). Standardni programi (tisti, ki so priloženi fotoaparatom) pa delajo to samo malo na približno, vsekakor pa ne znajo več vrstic sestaviti skupaj. Začetnik tega načina sestavljanja je Autostitch, to tehnologijo pa so potem prevzeli nekateri drugi programi.