Sesalniki in Bruselj

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Pomojem dela za vse boljše znamke motorje Domel, par hi-end modelov ima lastno razvite motorje (recimo bosh pro), pa še ti so verjetno iz Domela. Izjema so low cost sesalci in motorji ki so kitajski. Z novo zakonodajo se bo ravno slednje izrinilo iz trga (lobiji na domačem pragu uspešni torej).

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.531
267
83
glej, dejstvo je, da bo sedaj primerjava med različnimi modeli / proizvajalci velik bolj enostavna in logična. Če ima x sesalc učinkovistost sesanja npr. na trdih tleh A, Y sesalc pa B, oba sta cenovno tm-tm - kater je boljši?

Kar se mene tiče, je skrajni čas da so tole naredli, ker bo velik lažje primerjat hruške z hruškami

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik helltom pravi:
@Softi,tudi motor za sesalce PHILIPS.

zakaj mi je v philpsu 9740 zmlelo ležaje in je motor zaribal? imel je pa navado bit zelo vroč ob sesanju 200+m2 v enem kosu na maks stopnji.

kaj je šlo narobe, da je po 3 letih crknil? kako preprečiti, da se ne ponovi? sem kaj delal narobe, ali je to normalno?

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Citat:
Uporabnik Garfildd pravi:
Citat:
Uporabnik keber pravi:
A današnji avto s 60 KM vozi mnogo bolje kot pa pred 20 leti avto 60 KM?

Ne, ampak za 60km ne rabiš več motorja z volumnom 1,6l ampak npr, 0,9l in poraba gociva je polovico
manjša...
S tem, da je avto zaradi varnostnih zahtev kakih 30% težji, dela klima...

pa ulivamo dpf tekočino, crkujejo sonde, turbine..

in vse to..raste na njivi. ne nuca se energije za proizvodnjo.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.580
10.798
113
ksz

Zdaj čakam enga, da vpraša, če še lahko doma sesa z močnejšim sesalcem, ali mora takoj drugega kupit :D

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.193
1.199
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Morda pa takšni ukrepi le niso sami sebi namen.
Pri prekomerni porabi elektrike v gospodinjstvih je EU pač naredila nekaj korakov v smer prisilnega varčevanja.

Prisilno varčevanje brez rezervne opcije pač ni OK za potrošnike. Ker prepovedat nekaj, kar nima alternative (kar pomeni enako učinkovito za enak denar) je j.. ljudi v glavo in bi moralo biti nagrajeno z izletom skozi zaprto okno. Velja tudi za žarnice, recimo ...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.193
1.199
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Ne vem, čeprav je takšno razmišljanje, torej dajte najprej omejit velike, mi bomo v tem času trošili 100 na uro, napačno.
Zanimivo pa je, da je bil pri varčnih žarnicah (sijalkah) na začetku enak odpor z enakimi argumenti, sedaj pa je naenkrat velika moda led razsvetljava "ker malo pokuri".

Zame ne. Sijalk ni velikostno ekvivalentnih, LED ne po nakupni ceni. Torej alternative ni, so le prepovedali. Bebci.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Ženin stric, ki že desetletja živi v Kanadi, je pred cca 20-imi leti na obisku pravil, da so v Kanadi v prometu 52 watne žarnice. Le zakaj? Ker so ljudje kupovali 52 watne žarnice namesto 60 w (verjetno pri drugih močeh podobno) in so s tem prihranili za en blok jedrske elektrarne v celi Kanadi. Dvomim sicer, da bi ta podatek ravno držal, čeprav je stric delal v jedrski elektrarni, verjetno pa so na račun samo 8 w pri eni žarnici prihranili po odročnih delih kar nekaj goriva za generatorje. Ne spomnim se, če 52 w žarnice bile deklarirane kot 52 w ali kar kot 60 w.
Navadne žarnice na žarilno nitko se sedaj v Sloveniji v določenih trgovinah spet dobijo na polno in vseh moči. Le na embalaži piše, da uporaba v gospodinjstvu ni dovoljena.

Focus

Pripravnik
27. okt 2007
871
12
18
Luna
Je pa tudi dejstvo da moj Elektroluxov sesalec moči 1400W sesa bolje od Philipsa ki je 2200W. Zakaj nevem. Je pa dejstvo da so proizvajalci na veliko nategovali folk z temi wati, zakaj ker je vsak mislo, da če ma več watov bolje sesa.

Pa tudi proizvajalci bojo morali zdaj dat malo več na razvoj in optimizacijo sesalnih cevi... prej so enostavno vrgli not močnejši motor in zadeva je bolje sesala, baš jih boli klko troši elektrike.

Tehnologija je šla v zadnjih časih tlko naprej, da bi lahko tudi tu naredli kaj druga kot dvigovali moč motorjev. Je pa dejstvo, da je dvig moči motorja lažje in ceneje kot celotni redizajn sesalnih kanalov in njihova optimizacija.

Nazadnje urejeno:

gloglo

Fizikalc
20. maj 2014
1.399
1
36
Lepo so povedali na te nebuloze v Domelu, ki sestavljajo komponete za sesalce... Moč v W ni zagotovilo, da je sesalna moč boljša. Še več bolj sesa večino dražjih sesalcev nižjih W.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
V to vse verjamem in imam sesalec majhne moči po kW, vendar bi naj imel veliko sesalno moč.
Vseeno pa je vprašanje, zakaj bi EU morala dirigirati nekaj državljanom in omejevati svobodo na tržišču? Ali sesalec s slabim izkoristkom pri sosedu tako zelo omejuje mojo svobodo in uničuje moje zdravje? Mislim, da ne in da ukrep ni upravičen.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Preveč birokratov s preveč denarja in časa. Potem se pa skušajo delati koristne.

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.535
1.235
113
Citat:
Uporabnik Focus pravi:
Je pa tudi dejstvo da moj Elektroluxov sesalec moči 1400W sesa bolje od Philipsa ki je 2200W. Zakaj nevem. Je pa dejstvo da so proizvajalci na veliko nategovali folk z temi wati, zakaj ker je vsak mislo, da če ma več watov bolje sesa.

Pa tudi proizvajalci bojo morali zdaj dat malo več na razvoj in optimizacijo sesalnih cevi... prej so enostavno vrgli not močnejši motor in zadeva je bolje sesala, baš jih boli klko troši elektrike.

Tehnologija je šla v zadnjih časih tlko naprej, da bi lahko tudi tu naredli kaj druga kot dvigovali moč motorjev. Je pa dejstvo, da je dvig moči motorja lažje in ceneje kot celotni redizajn sesalnih kanalov in njihova optimizacija.

Pa pridi ti s tem elektroluksom do mene da sprobama
grin1.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Citat:
Uporabnik Pepe pravi: Vseeno pa je vprašanje, zakaj bi EU morala dirigirati nekaj državljanom in omejevati svobodo na tržišču?
Če sem pravilno razumel direktivo, ni problem pri uporabnikih, ki bi imeli prepoved uporabe, ampak pri proizvajalcih in trgovcih s prepovedjo prodaje. Torej kdor ima sedaj 'super duper' sesalec z večjo močjo od predpisane, ga bo lahko še kar uporabljal, dokler ne bo odpovedal.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Seveda na obstoječo lastnino ne vpliva. Vseeno je hudo vprašljiva smiselnost posega na svobodno tržišče.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
S tem se pa strinjam.
Ko pa malo pobrskam po spominu, se najbolj spomnim začetkov uvajanja obveznega pripenjanja v avtomobilu.
Legenda RTV-ja Franci Pavšer starejši je miličniku, ki ga je gnjavil zaradi neprivezane vožnje odbrusil: "zakaj bi se privezal, saj nisem pes!"
Takrat nam je bilo to smešno...
Skratka - množica ljudi se obnaša kakor majhen otrok - ta bi se najedel tort, da bi ga potem bolel trebuh, ata pa denarnica.
wink-1.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Eno je skrb za človeško življenje, drugo pa je poseg na tržišče, ki mu zaenkrat še nismo našli smisla. Mogoče pa obstajajo izračuni, da bo zato poraba elektrike nižja za N mio kWh na letnem nivoju na območju EU in da to pomeni X1 manj izpustov iz termoelektrarn in da bo zaradi tega 25.000 ljudi manj zbolelo za pljučnim rakom. Močno dvomim, da je to zadaj.

Podobne teme