Servis

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.431
4.868
113
Kupiš original filter pa noben ne bo vedel, da si menjal…
Ja označen ko je privit, z barvno črto, enako čep pa enako vijaki kjer so predvidene izpustne luknje (ima avto v spodnjem pokrovu ločene odprtine za filter in za čep olja). Kaj je namen označbe ni javno jasno (je pa logično da je namen to da se vidi da je nekdo odivijal in menjal filter). Po pogojih jamstva mora stvari servisirat pooblaščen serviser in domenvam da se ti potem ko nekaj crkne obesijo na to.

(da uradni servis nima časa da bi se s tem uvkarjal tudi ni res, po novem lepo naredijo serviserji fotko prej in potem in to gre v arhiv ... načeloma za interno kontrolo, ampak ko ti ribne motor bodo BP dokazali da je vmes nekdo brez uradnega servisnega naloga šaril po motorju, kar je pogoj ki ti izniči jamstvo)

Marxon

Majstr
24. feb 2009
890
497
63
30kkm AC vozenj je enako cca 10k mestnih
Nekateri (žal) ne štekajo tega.
30kkm je lahko 30 temperaturnih ciklov ali pa 30.000, prehod bencina v olje, različne gradacije olja za različne načine uporabe (bog ne daj omenit različnih podnebij),... ampak ja, enim je to španska vas. "Švaba je reku 30kkm in on že ve!" "aja, menjlanik pa LAJFTAJM!"

• Všeč mi je
Reactions: visek_izobrazbe

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.386
6.014
113
Ste tečni kot drek. Po drugi strani vsi sveto pišete, kot da je nujno menjati olje kot na yugo 45. Jaz avto uporabljam za vožnjo in 90 % voženj je nad 30 km. Praviloma avtocesta ali magistralka. Mi na kraj pameti ne pride, da bi menjal prej kot je servisni interval. V trgovino, do prijateljev v kraju, k maši, pa hodim peš ali s kolesom. Prav paše, da se ne fijakam teh kratkih voženj z avtom.
Za invalide, ki ne morejo kratkih poti opraviti s čim drugim, pa je res smiselno, da gredo na krajši interval. Ampak načeloma je invalidov med nami zelo mali delež, mar ne?

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

dask

Majstr
21. sep 2023
919
1.070
93
Pa ravno v Sloveniji je takih invalidov, kar češ... od kafane do kafane, v službo 2 km z avtom, otroka v vrtec manj kot 1 km z avtom... ni da ni.

• Všeč mi je
Reactions: Marxon in sad

jernejd

Majstr
2. sep 2007
1.407
183
63
Jaz sem vozil 265 konjskega 2.0, ki je top, samo ni varčen. Potem sem vzel za vikend tega 1.5tsi, meni je bil zadovoljiv in sem ga vzel.

Glede servisnih intervalov… cela Evropa lepo vozi na 30 jurjev na servis, jaz se naj pa sekiram in vozim predčasno? Vem za službeno octavio 1.5tsi, servisirano na 31k ali 32k km, avto ima 300k km, pa me nič ne manjka.
Kje si pa našel verzijo z 2.0? A to si imel že zadnji model? In kakšna je bila cca žeja?

Jernej

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
17.009
10.563
113
KSZ
VW passat 2.0 TDI prvi servis pri 23kkm - avto je sam javil da je cas za servis.

torej menjali so olje, čep karterja neke vijake na tapeti ter dolili hladilno tekočino.

cena: 276 + ddv oz 337 eur.

na racunu pise da je naslednji servis cez 30kkm oz cez dve leti ampak ce se ne motim bo spet sam pojamral da hoce na servis.

AUTODELTA LJ

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.689
3.701
113
Se vidi ker so vijaki, čepi in filter označeni. Včasih celo z UV barvo tako da na prvi pogled ne vidiš. Skratka stvari so "pod pečatom" in na rednem servisu načeloma bodo videli da si vmes menjal. Kolikor sem seznanjen se potem tudi označuje te dele na rednih servisih ponovno in imajo neke svoje barvne kode ki so interna skrivnost. Če s tem nisi seznanjen oni pa opazijo te BP vržejo ven iz "garancije" oz. tehnično so to "jamstva".
Jaz sem naredil tako, da kupiš nov avto in ga servisiraš v lastni režiji mimo pooblaščencev in pozabiš garancijo. V zakup vzameš par jurjev, če gre kaj hudo narobe, itak pa z novim ni problemov. Servisi se delajo na max 15tkm, če hočeš avto vozit na dolgi rok.
Olje je poceni, motor pač ni. Podaljšani servisni intervali so samo zato, da ti v garanciji uničijo motor, da potem popravljaš in denar nosiš nazaj.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.840
5.167
113
Torej, če ti proizvajalec da servis na 30k, ti pa želiš še vmes pripeljat na menjavo olja na 10 do 15k, je to problem? Pač vse na istem uradnem servisu. Komplicirajo?

jernejd

Majstr
2. sep 2007
1.407
183
63
Torej, če ti proizvajalec da servis na 30k, ti pa želiš še vmes pripeljat na menjavo olja na 10 do 15k, je to problem? Pač vse na istem uradnem servisu. Komplicirajo?
Jaz na pasatu menjam na 15000, smo brez problema spremenili iz 30. S tem da nekateri mojstri trdijo, da olje brez težav zdrži krepko čez 30000 in je lahko edini problem, da ga je pač premalo. In če doliješ liter na 9000km, potem tako ali tako stalno malo menjaš.

Jernej

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.431
4.868
113
Jaz na pasatu menjam na 15000, smo brez problema spremenili iz 30. S tem da nekateri mojstri trdijo, da olje brez težav zdrži krepko čez 30000 in je lahko edini problem, da ga je pač premalo. In če doliješ liter na 9000km, potem tako ali tako stalno malo menjaš.

Jernej
Na VAG imaš itak režim na 15k fiksno ali pa dinamičnega, tako je že 20 let. Dinamičnega se odsvetuje za naše razmere, pri enih motorjih pri nas sploh ni možen, pri enih se ga dovoli. Vedno lahko izbereš redni na 15k in delaš po tem režimu, medtem ko flotna vozila izbirajo "long life" in furajo dokler ne zagori lučka za servis. Avto beleži parametre delovanja in pove "stanje olja" ter ti "odšteva" procente in ko pride blizu 0 oz. 100% ti pokaže "ključek" za menjavo.