To mi je pa malo čudno, da uradni servis noče menjati olja, za katero znamko se gre
Ne gre da nočejo menjat, zato sem dal v narekovaje. Hočejo vpisat to v servisno kot redni servis in se ti potem:
a. redni servisni interval podaljša za +1 leto oz + 15k km (+ računajo ti redni servis po "zlatarski" ceni kjer ti pregledajo vse živo, v praksi pa samo namažejo pante od vrat pa še to kdaj pozabijo)
b. lahko greš na servisni režim "vožnje v ektremnih pogojih" (6 mesecev, 7.5k km), ki pa ko ga enkrat vključijo ostane aktiven do konca veljavnosti garancije
Tako da sem pač po liniji najmanjšega odpora kupil 5l olja za 65EUR in preko vakumskega ekstraktorja (ki ga itak imam za "servise" določenih delovnih strojev) posesal olje ven in nalil novo noter. Ko pride čas za redno menjavo jim bom pač dal tiste 300 eur da mi zamenjajo olje kot je predvideno po servisni knjižici in kar je pogoj za garancijo.
Znamka konkretno je Hyundai, pa zanimivo da v isti avtohiši/servisu so pooblaščenec tudi za Suzuki, ki pa ima prvo menjavo olja na 5k km predpisano.
Aja to da je bilo olja oz. župe (0W20) že tovarniško preveč nalitega ne bom niti omenjal. Tko od oka bi rekel da je bilo olja že tovarniško par deci preveč in to na motorju ki je z direktnim vbrizgom v hibridu in je klasičen primer motorja ki olja ne požira ampak ga "nabira" (bencin v olju).