Citat:
Uporabnik tony pravi:
Ne, ni ravno smiselno.
Če bi plin res kam ušel, ima klima tlačno stikalo, ki ji ne bo dovolilo vklopa. Načeloma pa plin nima kam iti, ker so cevi kovinske (podobno kot v hladilnikih).
Smiselno je zamenjati protiprašni filter (za prvič ga lahko spihaš/posesaš), lahko narediš tudi dezinfekcijo uparjalnika, če je ta dosegljiv.
- Klima NIMA tlačnega stikala, ki bi preprečavel vklop, če v klimi ni dovolj plina!
- Plin načeloma nima kam iti, ampak ni tako kot pri hladilniku, kjer so spoji varjeni in je sistem praktično zaprt. Na klimi vedno malenkostno pušča na spojih in ventilih. In je bolj podobno avto klimi. Ampak plina dejansko nimaš kaj preverjati dokler deluje vse OK.
- protiprašni filter se NE menjuje. Se ga samo opere in posuši. Menjuje se kakšne bolj "specialne" filtre, ki jih imajo določeni višji modeli klim.
- dezinfekcijo notranje enote MOČNO priporočam.
In sedaj še moje stališče. In ne takoj v zrak skočiti, ker je kao to moj posel in podobno...
Večkrat na forumu sem že napisal, da lahko normalno razgledan človek z malenkost mojsterske žilice brez večjih težav napravi redno čiščenje klime sam. Vendar VELIKA VEČINA strank nikoli, ampak res nikoli niti pogleda ne filtrov, kje je šele to, da bi posesali prah iz enot. Da bi naredili dezinfekcijo s sprejem, ki se ga "vsepovsod" dobi za 5€? Kot pravim, velika večina ne naredi nič. Ko pa klima sredi največje vročine ne deluje več, pa panika. Takoj pridite pogledat, mi ne moremo živeti, od klime teče, parket je dvignjen, daljinec je mrtev, iz klime smrdi....
Zato sam svojim strankam vsakoletno pošljem obvestilo o možnosti rednega "servisa". Ta servis je dejansko bolj čiščenje in kontrola komponent. S tem zmanjšamo možnost, da bo klima sredi največje vročine zatajila. Za neke ne prehude uporabnike je po moji oceni 1x na dve leti čisto dovolj. Tisti, ki pa klimo uporabljate čez celo leto, tisti pa tako veste, da je potrebno filtre očistiti REDNO. Če čiščenja ne opravite sami razkirajte tistih 35€ in pokličite koga, ki bo to naredil namesto vas. Če nič drugega, ni dobro za vaše zdravje ko razpihujete plesen po celem stanovanju!
Je pa spet razlika med "servisi". Dostikrat popravljam za določenimi cenovno ugodnimi "serviserji", ki za 15€ naredijo "redni servis". No ti mojstri klimo posprejajo s sprejem in adijo. Jaz porabim cca. 45 minut za vse skupaj. Tole pa je ponavadi na spisku pri nekem rednem servisu:
- vizualni pregled klimatske naprave in inštalacije,
- čiščenje in dezinfekcijo izmenjevalnika notranje enote,
- čiščenje maske in pokrova notranje enote,
- čiščenje protiprašnih filtrov notranje enote,
- pregled in izpiranje odvoda kondenza notranje enote,
- kontrolo temperature izpihanega zraka notranje enote,
- kontrolo tlaka hladilnega plina (po potrebi),
- pregled in kontrolo električnih komponent,
- kontrolo delovanja elektromotorjev (kompresor, ventilatorji, lopute),
- menjava baterij v daljinskem upravljalniku,
- pojasnila o delovanju klimatske naprave (po potrebi),
- čiščenje zunanje enote,
- test klimatske naprave.
Pa še slika klime brez servisa, ki jih redno videvam...