Semaforji!

neo32

Pripravnik
23. okt 2010
635
0
16
U ja, zato ker se včasih peljem po dunajski okoli 50 skozi križišče pri AMZS-ju sem pa delal štale, ah dej no prosim te.

Verjetno si ti nek vele um ki obvladaš vse in veš vse, ane? Klanjam se ti mojster volana!
cheer.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik neo32 pravi:
U ja, zato ker se včasih peljem po dunajski okoli 50 skozi križišče pri AMZS-ju sem pa delal štale, ah dej no prosim te.
Narod tam dobesedno pretirava z bremzanjem (50 je povprečje), jaz osebno grem čez malo čez 60, pa nič se ne bliska za mano.

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Omejitev se konča s koncem križišča, ne z njegovim začetkom
...
je to v kakem predpisu konkretno opisano? namreč zadeva postane zanimiva v krožiščih, ali omejitev hitrosti velja do krožišča, ali po celotnem krožišču?
recimo konkreten primer je nesojena titova cesta med rondojem žale in novim rondojem tomačevo, kjer so tik pred krožiščem postavljeni znaki za omejitev 40 (ampak samo na teh uvozih, na drugih pa ne).

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
Citat:
Uporabnik neo32 pravi:

Verjetno si ti nek vele um ki obvladaš vse in veš vse, ane? Klanjam se ti mojster volana!
cheer.gif

Take a bus....it will be better....for all of us!
evil.gif

Bemti, ne ser ga po cest, pa bo....
grin1.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik sass pravi:
Citat:
Uporabnik keber pravi:
...
je to v kakem predpisu konkretno opisano? namreč zadeva postane zanimiva v krožiščih, ali omejitev hitrosti velja do krožišča, ali po celotnem krožišču?
Krožišče je križišče, torej čisto isti šmorn. Omejitev pred krožiščem velja v celotnem krožišču do izstopa iz njega.

Da pa so na Titovi/Štajerski/Podizvajalski projektanti precej slabo napravili prometno ureditev, pa stvari ne spreminja. Če iz neke strani omejitev drugačna, potem velja tam tista. In praviloma bi se lahko policajem lahko zgovarjal na manjkajoče znake (čeprav v krožišču itak nihče ne meri).

Čeprav pa ne najdem člena, ki bi sploh določal, da križišče razveljavi omejitve.
Za moj pojem bi tako ali tako morali uveljaviti avstrijski sistem, torej razveljavlja lahko samo prometni znak.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik sass pravi:
Citat:
Uporabnik keber pravi:
...
recimo konkreten primer je nesojena titova cesta med rondojem žale in novim rondojem tomačevo, kjer so tik pred krožiščem postavljeni znaki za omejitev 40 (ampak samo na teh uvozih, na drugih pa ne).

Jaz bi rekel, da gre v tem primeru za nepravilno označevanje, ker praksa iz ostalih rondojev po sloveniji kaže, da so znaki za omejitev povsod pred rondojem (če je sploh znižana iz 50) in vseh smeri.

Drugače pa, kako bi pa bilo, če bi začetek križišča razveljavil omejitev? Predstavljaj si eno regionalko, kjer je pred križiščem omejitev 60. J popolnoma brezpredmetna, če lahko potem skozi križišče vseeno peljem 90.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.645
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik keber pravi:

Čeprav pa ne najdem člena, ki bi sploh določal, da križišče razveljavi omejitve.
Za moj pojem bi tako ali tako morali uveljaviti avstrijski sistem, torej razveljavlja lahko samo prometni znak.

Pravilnik o prometni signalizaciji in prometni opremi na javnih cestah (še vedno veljaven!!)

Citat:
100. člen

Znake za izrecne odredbe je treba ponovno postaviti za vsakim križiščem ceste, na kateri je takšen znak, z drugo cesto, če naj velja izrecna odredba tudi še za takšnim križiščem.

Izrecna odredba, izražena z znakom za prepoved ali omejitev ali z znakom za obveznost, postavljenim pri vhodu v naselje na istem drogu, na katerem je tudi znak III-14 (ime naselja), velja na območju vsega naselja, če na posameznih cestah ali delih ceste v naselju ni z drugim prometnim znakom izražena drugačna odredba.

Dovolj jasno?

Tudi avstrijci v §51 StVO posredno določajo, da mora biti omejitev "ponovljena" oz. "že označena na stranski" cesti, če naj velja po križišču (oz. celo mora biti na "začetnem" znaku označeno, da omejitev velja več kot 1km).
Je pa naša dikcija bolj jasna in čista (jodlarji se namreč kar precej vlačijo po sodiščih zaradi svoje nejasne dikcije).

Pa še čisto moje osebno mnenje - kako naj pri peesdi vem kakšna je omejitev, če se ne peljem mimo znaka?
confused-1.gif

zajbel

Pripravnik
17. dec 2008
859
1
18
Citat:
Uporabnik ThaShizznitt pravi:
Citat:
Uporabnik neo32 pravi:

cheer.gif

evil.gif

grin1.gif

Ti kar lepo vozi po Zaloški 70. Pa veliko srečanj s policaji ti želim.

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
pri 70 te še ne ustavijo, preverjeno prejšnji teden na zaloški, nasproti portala

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
Pri 70 po števcu res ne (razen če bi ji bilo res dolgčas). Par km/h dol, ker števec laže (recimo 2-3), pa se jim ne splača, ker je enostavno preveč tistih, ki gredo realnih čez 70 in je kazen višja (pa tudi ogrožajo bolj).

neo32

Pripravnik
23. okt 2010
635
0
16
Citat:
Uporabnik ThaShizznitt pravi:
Citat:
Uporabnik neo32 pravi:

cheer.gif

evil.gif

grin1.gif

Haha, ti pa šaljivec. Boš še kakšno šalo na moj račun povedal?

Pa kaj ti misliš, da sem včeri izpit naredu, pa da sem nesposoben za vozit? Ne seri. Resno. Ker si tolk pameten, da ti že škoduje!

Me prav zanima kolk maš kilometrov za sabo k si tak vele um?