Semaforji!

tomi

Guru
1. sep 2007
18.715
9.925
113
40
MB
Bodie srecni da mate semaforje ki delajo
grin1.gif

V mb smo ze vec kot en teden brez semaforjev na kriziscu pri telekomu, zdaj so koncno nasli policaja ki se zna signalizirat, zdaj pa tri cetrt folka neve kaj jim kaze
hysterical-1.gif

mistique

Guru
16. jun 2009
14.087
1.891
113
Emona / Carnium
Zadnjič ga je ena mamka skoraj povozila. Je bilo zanimivo za videt. Upoštevala je, ne vem katero pravilo, saj očitno ni vedela, da je policaj in njegovo mahanje edino kar mora upoštevati, sicer tam ne bi stal in nekaj mahal. Na koncu je naredila edino pravilno, ko je odpeljala iz križišča.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik panoramic pravi:
Citat:
Uporabnik johan_blond pravi:
Ne vem kaj je bilo v Sinji gorici, v Grosupljem so ga postavili po tem, ko je nekdo zbil otroka na prehodu za pešce (pred šolo).

Ampak takšen sistem je qrac. Sem že večkrat doživel, da je bil nekdo pred mano prehiter, a je šel čez čez rumeno, jaz, ki sem peljal po omejitvi, pa sem moral žlajfat.

Ta sitem je ta hip najboljši način umirjanja prometa po vaseh - seveda v kombinaciji s kamero, ki slika tiste, ki letijo v rumeno/rdečo. Na protugalskem in v španiji so hitrosti s tem spravili na normalo po kupu drugih poskusov (menda s ej tudi dogajalo, da so lokalci enemu od svojih, ki je stalno bil prehiter in povzročal, da so vsi čakali, zagrozili, da naj neha, ali ga bodo pa sami "po domače" porihtali). Pa še podvozja ta sistem ne zjebe ipd.
Je pa res, da mora biti razdalja med senzorjem in semaforjem prav odmerjena, pa pozicija vsega skupaj tudi ...

neo32

Pripravnik
23. okt 2010
635
0
16
Jest pa bolj kot preklinjam nad semaforji, preklinjam na utripajočo zeleno. Ne vem no, al sem jaz staromoden, al kaj, ampak meni je bla ta utripajoča zelena zakon. Lepo si vedel kdaj še lahko sklizneš skozi zeleno oz. začneš počasi zmanjševat hitrost, ker je pač začela utripat ti si pa še deleč stran.

Zdaj pa recimo po prazni dunajski (ja tudi dunajska je včasih prazna) gledaš semafor na križišču pri stadionu, ki sveti zeleno in nagonsko pospešuješ, da te ne bo zajebala rumena (semaforja za kolesarje ne vidiš od daleč). Če bi bila utripajoča zelena pa bi vedel ali se ti splača pospešvat al je vseeno če daš nogo dol z gasa. No se zadnje čase je v lj tako ali tako vsesplošni šport vožnje čez rumeno, ker če se slučajno pri rumeni ustaviš, ti zna kdo v rit priletet (recimo križišče dunajske in linhartove od 15h do 17h med delavniki)

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Neo, skorda, če se pelješ od Mercator centra do Delavskega doma in se ustaviš na vsakem semaforju samo za mišjega, vsakemu tam nekje pri Stari cerkvi pokrov odnese in odpelje čez rumeno.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik neo32 pravi:

Zdaj pa recimo po prazni dunajski (ja tudi dunajska je včasih prazna) gledaš semafor na križišču pri stadionu, ki sveti zeleno in nagonsko pospešuješ, da te ne bo zajebala rumena (semaforja za kolesarje ne vidiš od daleč). Če bi bila utripajoča zelena pa bi vedel ali se ti splača pospešvat al je vseeno če daš nogo dol z gasa. No se zadnje čase je v lj tako ali tako vsesplošni šport vožnje čez rumeno, ker če se slučajno pri rumeni ustaviš, ti zna kdo v rit priletet (recimo križišče dunajske in linhartove od 15h do 17h med delavniki)

Zdaj pa ne vem: a se sicer recimo po dunajski voziš kar tako podf omejitvijo, da potem pospešujejš proti semaforju, ali se eden tistih, ki potegnejo čez omejitev, samo zato, da bi še prileteli skozi križišče (pa tudi, če v rumeno ali redčo)?

Ker normalen scenarij je, da se pelješ po omejitvi, če ostane zelena do križišča, greš skozi, če se prižge rumena, ustaviš (z upravičenimi izjemami pri slednjem) ... Brez pospeševanja ipd ...

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Na Celovški so celo tako super naredili, da se zna zgodit da stojiš na 3 ali 4 zaporednih semaforjih.

Jeb. mat. tistemu, ki je postavil semafor pri Celovških dvorih.

tony

Guru
23. jul 2007
9.750
1.535
113
Bi bil lahko to tisti, ki je dal obvoznico zapreti tovornjakom, da ne bi ti na dan otvoritve zaparkirali Stožic?
confused-1.gif

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Citat:
Ne vem kaj je bilo v Sinji gorici, v Grosupljem so ga postavili po tem, ko je nekdo zbil otroka na prehodu za pešce (pred šolo).

Ampak takšen sistem je qrac. Sem že večkrat doživel, da je bil nekdo pred mano prehiter, a je šel čez čez rumeno, jaz, ki sem peljal po omejitvi, pa sem moral žlajfat.

Ta sitem je ta hip najboljši način umirjanja prometa po vaseh - seveda v kombinaciji s kamero, ki slika tiste, ki letijo v rumeno/rdečo. Na protugalskem in v španiji so hitrosti s tem spravili na normalo po kupu drugih poskusov (menda s ej tudi dogajalo, da so lokalci enemu od svojih, ki je stalno bil prehiter in povzročal, da so vsi čakali, zagrozili, da naj neha, ali ga bodo pa sami "po domače" porihtali). Pa še podvozja ta sistem ne zjebe ipd.
Je pa res, da mora biti razdalja med senzorjem in semaforjem prav odmerjena, pa pozicija vsega skupaj tudi ...

Sorry, ampak za moje pojme je ta sistem navadno yebanje v glavo. Naj postavijo stacionarca in pošiljajo položnice, ne pa da mora zaradi nekoga, ki za 5 km/h prekorači omejitev, ustavljati cela kolona.

BTW, ležeči policaji. Zakaj za vraga delajo pri nas ležeče, ki skoraj odtrgajo podvozje, če pelješ čeznje po omejitvi? Na primer Rjava cesta v Polju. Omejitev 30, ampak če greš čez ležeče več kot 20 km/h, skoraj pustiš podvozje tam. Naj se gredo malo učit na Nizozemsko, kako se delajo ležeči policaji, ki so hkrati učinkoviti in ne uničujejo podvozja, če pelješ čeznje po omejitvi.

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.133
96
48
Citat:
Uporabnik panoramic pravi:BTW, ležeči policaji. Zakaj za vraga delajo pri nas ležeče, ki skoraj odtrgajo podvozje, če pelješ čeznje po omejitvi? Na primer Rjava cesta v Polju. Omejitev 30, ampak če greš čez ležeče več kot 20 km/h, skoraj pustiš podvozje tam. Naj se gredo malo učit na Nizozemsko, kako se delajo ležeči policaji, ki so hkrati učinkoviti in ne uničujejo podvozja, če pelješ čeznje po omejitvi.
Vse kar je treba vedeti o "ležečih policajih", je napisano in predpisano v TSC 03.800:2009.
Če misliš, da dotični Rjavi ležeči policaj ni skladen s tehnično specifikacijo za ležečega policaja, pokliči prometnega inšpektorja.
Če misliš, da tehnična specifikacija ni ustrezna, podaj predlog za spremembo le-te na DRSC.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
Citat:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Citat:

Sorry, ampak za moje pojme je ta sistem navadno yebanje v glavo. Naj postavijo stacionarca in pošiljajo položnice, ne pa da mora zaradi nekoga, ki za 5 km/h prekorači omejitev, ustavljati cela kolona.

Ne, ta sistem (za razliko od kasiranja s položnicami) ne naredi nič za prometno varnost tisti hip. Semnafor pa - ker prehitrega ustavi.
Če ti gre pa na jetra, pa pred semaforjem stopi iz avta in prehitremu spredaj povej, kar si misliš ... Kriv je on, ne semafor.

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Citat:
Uporabnik tesfalar pravi:
Citat:
Uporabnik panoramic pravi:BTW, ležeči policaji. Zakaj za vraga delajo pri nas ležeče, ki skoraj odtrgajo podvozje, če pelješ čeznje po omejitvi? Na primer Rjava cesta v Polju. Omejitev 30, ampak če greš čez ležeče več kot 20 km/h, skoraj pustiš podvozje tam. Naj se gredo malo učit na Nizozemsko, kako se delajo ležeči policaji, ki so hkrati učinkoviti in ne uničujejo podvozja, če pelješ čeznje po omejitvi.
Vse kar je treba vedeti o "ležečih policajih", je napisano in predpisano v TSC 03.800:2009.
Če misliš, da dotični Rjavi ležeči policaj ni skladen s tehnično specifikacijo za ležečega policaja, pokliči prometnega inšpektorja.
Če misliš, da tehnična specifikacija ni ustrezna, podaj predlog za spremembo le-te na DRSC.
Hvala za link. Si bom sprintal dokument, potem pa grem z metrom na Pečinsko ulico. Tam so šli res v ekstrem.

neo32

Pripravnik
23. okt 2010
635
0
16
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik neo32 pravi:

Zdaj pa ne vem: a se sicer recimo po dunajski voziš kar tako podf omejitvijo, da potem pospešujejš proti semaforju, ali se eden tistih, ki potegnejo čez omejitev, samo zato, da bi še prileteli skozi križišče (pa tudi, če v rumeno ali redčo)?

Ker normalen scenarij je, da se pelješ po omejitvi, če ostane zelena do križišča, greš skozi, če se prižge rumena, ustaviš (z upravičenimi izjemami pri slednjem) ... Brez pospeševanja ipd ...

Ja ne, po Dunajski peljem 70, kot je omejitev, sicer pri AMZS-ju moraš nogo z gasa dat, ker je omejitev 50 (križišče) in rumena škatla na štangi (mestno redarstvo press). Načeloma pa ne vozim v rumeno, v rdečo sploh ne, ampak ja, včasih pa pospešim nad dovoljeno hitrost da pridem čez, seveda še čez zeleno, ampak to ne pomeni da pripeljem čez križišče 100 in še to se dogodi v redkih primerih. Recimo kaj takega si ne moreš privoščit na križišču topniške in vilharjeve kjer je vsakodnevno polno rešilcev in skoraj vsak dan poči.

Vem kakšen je normalen scenarij, ampak na žalost te scenariji ne veljajo za lj, ali pa se samo jaz vozim ob takih urah, da take fitipaldije srečujem, ki te pri rumeni prehitijo, samo zato da gredo čez križišče oz. ti v najslabšem primeru trobi zakaj si se ustavil pri rumeni?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
Na Dunajski (znotraj obvoznice) je omejitev 60 (na Celovški, Tržaški ipd tudi). In tudi skozi križišče je omejitev 60. Rumena škatla ni od redarstva (in od policije tudi ne).
Jaz striktno ustavljam na rumeno (znam kar močno bremzat), pa se po Lj veliko vozim, pa se mi zgodi morad 1x na mesec, da gre kdo živčno mimo. Trobil mi še nikoli nihče ni.

neo32

Pripravnik
23. okt 2010
635
0
16
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Na Dunajski (znotraj obvoznice) je omejitev 60 (na Celovški, Tržaški ipd tudi). In tudi skozi križišče je omejitev 60. Rumena škatla ni od redarstva (in od policije tudi ne).
Jaz striktno ustavljam na rumeno (znam kar močno bremzat), pa se po Lj veliko vozim, pa se mi zgodi morad 1x na mesec, da gre kdo živčno mimo. Trobil mi še nikoli nihče ni.

Ja, se opravičujem 60 je omejitev, ampak ne skozi križišče, če križišče razveljavi znak 60, potem takem bi morala skozi križišče veljati splošna omejitev, ki velja v naselju in je 50km/h.

Jah tudi jaz se dosti po ljubljani vozim pa večkrat ujamem kakšnega takega sistneža sploh v konicah, kjer vsi povprek vozijo v rumeno, mogoče sem pač magnet za takšne ljudi.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik neo32 pravi:
Ja, se opravičujem 60 je omejitev, ampak ne skozi križišče, če križišče razveljavi znak 60, potem takem bi morala skozi križišče veljati splošna omejitev, ki velja v naselju in je 50km/h.
Tudi skozi križišče je pri AMZS 60 omejitev, kakšne imaš? Omejitev se konča s koncem križišča, ne z njegovim začetkom. In v tem primeru je na koncu križišča tabla 60.

Sam dobro poznam zelene "vale" na vseh ljubljanskih vpadnicah v obe smeri, razen Zaloški. In poznam tudi razliko med dopoldanskim (20-~12 ter celotni vikendi) in popoldanskim (~12-20). Tako imam neko vožnjo, ki je prilagojena na intervale in vidim, da se jih je naučilo kar precej voznikov (vendar izključno tisti, ki hodijo vsak dan v službo). Enkrat je po pravilih, drugič nekoliko čez (tja do 15 km/h), je pa treba vedno opazovati na kake Roomsterje. Kajti tistih 20 sekund prekoračitve za recimo 10 km/h lahko pomeni, da boš prišel čez v enem zamahu ali pa stal na 4 rdečih lučeh.

neo32

Pripravnik
23. okt 2010
635
0
16
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik neo32 pravi:
Tudi skozi križišče je pri AMZS 60 omejitev, kakšne imaš? Omejitev se konča s koncem križišča, ne z njegovim začetkom. In v tem primeru je na koncu križišča tabla 60.

Sam dobro poznam zelene "vale" na vseh ljubljanskih vpadnicah v obe smeri, razen Zaloški. In poznam tudi razliko med dopoldanskim (20-~12 ter celotni vikendi) in popoldanskim (~12-20). Tako imam neko vožnjo, ki je prilagojena na intervale in vidim, da se jih je naučilo kar precej voznikov (vendar izključno tisti, ki hodijo vsak dan v službo). Enkrat je po pravilih, drugič nekoliko čez (tja do 15 km/h), je pa treba vedno opazovati na kake Roomsterje. Kajti tistih 20 sekund prekoračitve za recimo 10 km/h lahko pomeni, da boš prišel čez v enem zamahu ali pa stal na 4 rdečih lučeh.

Uff posipam se, sem napačno mislil, da omejitev velja do križišča in jo že sam vstop v križišče razveljavi...

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
Ni cudn, da so stale po Ljubljani ce take izjavljas.....Ocitno je vecina takih.
bonk.gif

Zaloško pa s 70 odpeljes vecji del mirne duse....

Nazadnje urejeno: