Selitev v Bruselj

mayk

Pripravnik
7. nov 2007
261
0
16
44
Zanima me kaj vse je potrebno urediti doma, preden se odselim v Bruselj kjer bom delal in zivel naslednjih nekaj let?
Se pravi kako je z davcno, zavarovanjem, ...

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.070
110
63
Odvisno kako se selis v Bruselj. Ali bos slovenski davcni zavezanec ali belgijski?
Ali imas partnerja/partnerko in se selis skupaj?
Ali gres delat v komisijo in na podlagi kaksne pogodbe? Ali gres delat kam drugam?

Potem imas pa se vprasanja davcnih ugodnosti - ali imas npr stanovanje v Sloveniji in ti bo ugodneje biti stalno prijavljen v Slo ali ne.

Podaj vec podatkov za vec informacij.

P

mayk

Pripravnik
7. nov 2007
261
0
16
44
Citat:
Uporabnik Primzi pravi:
Odvisno kako se selis v Bruselj. Ali bos slovenski davcni zavezanec ali belgijski?
Ali imas partnerja/partnerko in se selis skupaj?
Ali gres delat v komisijo in na podlagi kaksne pogodbe? Ali gres delat kam drugam?

Potem imas pa se vprasanja davcnih ugodnosti - ali imas npr stanovanje v Sloveniji in ti bo ugodneje biti stalno prijavljen v Slo ali ne.

Podaj vec podatkov za vec informacij.

P

hvala za odgovor. Spodaj malo vec podatkov:
1. Verjetno bom belgijski davcni zavezanec.
2. Selim se z partnerko (nisva porocena)
3. Delal bom na podlagi pogodbe v privatnem sektorju
4. Stanovanja nimam v Slo in bom vrjetno prijavljen v Bruslju

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Izgleda da imaš izkušnje... kako pa v temle primeru (tehtam možnost)
-zaposlen v korporaciji, lociran v Budimpešti
-imam družino z majhnimi šoloobveznimi otroki, tako da selitev vseh odpade (v prvi fazi)
-prakticiral homeoffice, pravilom bi "imel pisarno na letališčih"

Verjetno bi mi ob plači, ki bi bila krepko višja od povprečja država pobrala "viške" če sem SLO davčni zavezanec kar postavi vprašaj pod smiselnost takega početja... Kaj bi bilo v takem primeru sploh smiselno storiti...

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Pomojem bo težka. Vsako spremembo davčnega rezidenstva osebno urejaš na DURSu, ki nad pobegi seveda ni navdušen. Druga točka (družina ostane doma) mi daje slutiti, da boš ostal kar domačin. Primeri, ki jih poznam sam so bili sicer pozitivno rešeni, ampak ni bilo v igri družine ali pa se je cela familija začasno preselila v tujino.

Kar bi lahko izkoristil je posebna dohodninska olajšava za čezmejne migrante, ki se vsaj 1x tedensko vračajo nazaj domov. Dobrih 7k, ni veliko, je pa bolje kot nič.

V podobnih primerih je često smiselno formalizirati poslovanje preko lastnega podjetja (lahko v tujini), če je to seveda opcija.