Se lahko od operaterja pridobi vsebino SMS-ov?

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.626
722
113
Zakaj je v igri samo operater?

SIM kartica, telefon, backup,...
smirk-1.gif

wildude

Fizikalc
24. jun 2008
1.573
29
48
Citat:
Uporabnik Vaio pravi:
Se mi zdi,da se ravno sms-i beležijo pogovri pa ne.
Beleži se le nekaj prvih črk, cifer in znakov.
Toliko, da se lahko prepozna določen SMS, ko je potrebno preveriti, kam/od kod in kdaj je bil poslan, če je bil dostavljen, ali je dosegel SMS center...

wildude

Fizikalc
24. jun 2008
1.573
29
48
Citat:
Uporabnik kripo pravi:
Kako pa je lahko potem tretja oseba, ki ni imela z SMSi nič, pridobila moje SMSe pol leta po tem, ko so bili poslani? Ne mislim enega, pač pa več .. Druga in tretja oseba se ne poznata, v mojem GSMu se SMSi ne shranjujejo .. in ko sem klical na ponudnika GSM storitev, so ob mojih navedbah naredili preiskavo? .. In ko ti agencija, ki se ukvarja z "nevidnimi" stvarmi pove, kakšne so stvari, se samo še bolj zamisliš ..

Če ima kdo kaj za skrivat, naj to naredi preko MSN, Skype .. ne pa preko GSM ..
Logi se beležijo od 3 dni do 3 mesecev. Odvisno od vrste logov oz. čemu so namenjeni.
Seveda je tole napisano glede logov SMS/MMS komunikacije.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik coolpower pravi:
Ne bo šlo. Simpl. To je vsebina komunikacije in varovana z ustavo.
In na balkanu se ustava nikoli ne krši.
Kdor trdi drugače gre na Goli otok. Ali pa bo nemara izbrisan ...

Citat:
Uporabnik ahmed pravi:
Zakonsko se vsebine SMS sporocil ne sme hraniti.
Šta ti je bre to "zakon" ??? Nešto slično "ústavi" ?

Citat:
Uporabnik GSMobil pravi:
Ne zavajat. Ponudnik lahko shrani vsebino samo toliko, kolikor je potrebno, da pride do prejemnika. Ko ga enkrat prejemnik dobi, ponudnik nima več podlage, da bi to shranjeval...
Kak je že blo pred nekaj leti, ko so operaterji hranili podatke, za katere ni bilo pravne podlage ?

Svet rožnat. Ves dan si pojem pesmice ....

enigma

Zelenc'
15. okt 2010
3
0
1
Tudi mene zanima, če se da pridobiti vsebina sms. Če, je kdo ki se to res spozna in ve kaj več povedati bi ga prosil za nasvet. Lahko tudi na zs.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Ja, ampak najprej nalog in potem spremljanje. Če ti pa pride kriminalist z nalogom "daj mi SMS-e izpred 6 mesecev" pa bo odšel z dolgim nosom... Telco podjetja so dolžna shranjevati loge sicer 2 leti, vendar samo transportne podatke (headerje). Vsebino ne smejo!

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.470
448
83
Odvisno od operaterja.

Ne bi verjel, če ne bi videl: baza sms-ev za bogsigavedi kakšne namene, prisluhi poljubne številke preko aplikacije nameščene na desktopu, po vsej verjetnosti (ker ni bilo nobene druge možne razlage) tudi prisluh preko gsm-ja brez vzpostavitve klica.

Ampak ne pri nas, tukaj si tega verjetno ne upa privoščit nihče.

enigma

Zelenc'
15. okt 2010
3
0
1
Nekaj je bilo slišati, da se to shranjuje cca pol leta. Poznam osebno en primer, ki je bil na sodišču in so potem pridobivali sms na podlagi sodne odredbe in so s tem dokazovali kršitve. Ni pa bilo kazenska ampak pravdna zadeva.
Mislim da bi se za € moglo kaj dobiti. Vendar o tem nisem še slišal in tudi se verjetno na takih portalih ne govori o tem. Glede na to da, denar kupi vse mislim, da se bi tudi to dalo dobiti brez raznih odredb in podobno...

Kaj menite?

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Da ti tega nihce ne bo priznal, ker je to baje nekaj malega nezakonito. Po drugi strani je pa tudi prevazanje heroina nezakonito, pa to ljudje redno pocnejo, zato bi moral biti izredno naiven, ce bi res mislil, da se kje kaksne informacije, katere je zelo enostavno beleziti in zavzamejo malo prostora, "po nesreci" ne shranjujejo, in to precej dlje, kot si kdorkoli misli. Take zadeve so lahko mocno orozje, ce so "anonimno" lansirane ob pravem trenutku ...

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
1 SMS ocenimo na 200 byte-ov (160 znakov + kontrolni podatki). Na en 2TB disk torej spravimo približno 1 x 10E10 sporočil. To je 10 milijard sporočil. Oziroma drugače povedano, 5.000 sporočil na vsakega Slovenca. Če hranimo podatke za pol leta, je to 833 sporočil na mesec na vsakega Slovenca.

Tako da je res izjemno dobro vprašanje, kje za vraga bi povprečen operater hranil to neznansko goro podatkov.
sprasujem se.gif

evil.gif

borovnica

Fizikalc
22. jul 2007
4.617
1
38
ok nekako si mi plastično prikazal da bi to šlo,..koliko časa naj bi te podatke hranili in kaj za vraga bi operaterja vsebina smsjev zanimala? zakaj bi si operater odpiral priložnost za možnost zlorab če mu ni treba,..
sam imam dostop do podatkov a se mi do tega tedna ko sva z ženo pregledala moj simobil ni niti sanjalo koliko telefonari,..
a pustimo to,.. važno je da bi operater lahko hranil vsebino smsjev a jih ne,..
b

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
Zakon nalaga, da te podatke operater sploh ne shranjuje razen za namene same transakcije pošiljanja in dostave sporočila in ne obratno. Zakoniti prisluhi, oz zajemanje prometa, se pa dela na podlagi odločbe sodišča vnaprej in ne za nazaj. Reč je torej jasna. Vse drugo je ilegala in se kaznuje.