Se en test... tokrat obvezno resevanje :)

iMM

Fizikalc
9. okt 2010
1.240
2
36
Sicer 85%. Ni pa mi jasno zakaj je pravilen stavek "Vzela sem lekadol." In ne "Vzela sem Lekadol"? Se ne piše imen z veliko začetnico?
Pa še nekaj, zakaj je pravilno "SMS-sporočilo" in ne "SMS sporočilo"?

gr69

Guru
15. dec 2009
11.647
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
Eh viš - zato pa je treba kupiti novi SSKJ.

Je mene tudi SMS-sporočilo zmotilo.
confused-1.gif

Drugače pa 85% - med napakami SMS.

TGV

Fizikalc
2. okt 2007
726
106
43
Trikrat : 80,100,90 .. dober sm. Zanimivo pa da frendica, ki te zadeve obvlada bolje od mene težko preseže 70% ..

Lekadol tudi mene moti; za aspirin npr že dolgo velja da je generik, splošen pojem, tako kot kalodont in adidaske in ni več samo "znamka", kdaj pa je to postal Lekadol .. in kdaj bo npr. Diverin izgubil začetnico ? SSKJ ne bi smel enostransko definirati takšne zadeve kot napačne ...

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.539
7.056
113
Citat:
Uporabnik TGV pravi:
Trikrat : 80,100,90 .. dober sm. Zanimivo pa da frendica, ki te zadeve obvlada bolje od mene težko preseže 70% ..

Lekadol tudi mene moti; za aspirin npr že dolgo velja da je generik, splošen pojem, tako kot kalodont in adidaske in ni več samo "znamka", kdaj pa je to postal Lekadol .. in kdaj bo npr. Diverin izgubil začetnico ? SSKJ ne bi smel enostransko definirati takšne zadeve kot napačne ...

Tega vprašanja z lekadolom nisem imela. Bi pa tudi jaz narobe izbrala. Je kaki slavist tukaj gor, da tole malo pojasni. Ne moti me samo lekadol, tudi aspirin ipd. A to se en dan nekdo, kot je Toporišič na primer, spomni, da od jutri naprej je pa ta beseda "generična" in se piše z malo? Na podlagi česa se je ta pogovorna anomalija prenesla v književni jezik? Saj vem, jezik je živ organizem, so me učili, ampak ni potrebno, da je imun na logiko. Pri nas je pa vedno polno izjem pri vsaki stvari.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.161
4.149
113
Tu nima veze ali je lekadol ali aspirin generik ali ne, tudi imena znamk/modelov vozil se piše z malo razen v primeru da se izpostavi znamko (brand) v širšem kontekstu (se)stavka.

Pravilno:
Podjetje Lek je dalo na trg zdravilo Lekadol, ki vsebuje aktivno sestavino paracetamol.
Zaradi glavobola sem sem vzel (lekov) lekadol.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.539
7.056
113
A se že spomnim nekaj na to temo, ko si omenil avtomobile. Neka fora je, da če je znamka jedro, potem se piše z malo. Če je pa prilastek pa z veliko začetnico.

Kot pri tvojem primeru: zdravilo Lekadol --> Lekadol je desni prilastek in se piše z veliko
vzel sem lekadol --> je jedro in je pisano malo začetnico

Se spomnim prav?

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.858
2.153
113
80%. V bistvu nad pričakovanji, glede na to, da zadnjih deset let več kot slovenščino uporabljam angleščino
smile-1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.386
1.251
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Tu nima veze ali je lekadol ali aspirin generik ali ne, tudi imena znamk/modelov vozil se piše z malo razen v primeru da se izpostavi znamko (brand) v širšem kontekstu (se)stavka.

Pravilno:
Podjetje Lek je dalo na trg zdravilo Lekadol, ki vsebuje aktivno sestavino paracetamol.
Zaradi glavobola sem sem vzel (lekov) lekadol.

Kar je narobe (generalno gledano) Imena znamk, modelov, blagovnih znamk bi morali vedno pisat z veliko.