Samovarovalni komplet

Pikec

Pripravnik
30. jan 2010
307
0
16
Rad bi kupil samovarovalni komplet za hojo po zavarovanih plezalnih poteh. Ima kdo kakšne izkušnje, in kaj kupiti?

krava

Majstr
5. sep 2007
3.668
340
83
www.kacnje.eu
Skoči v kakšne bolj alpinistično orientirane trgovine (Iglu, Pohodnik ...). Obstaja kar nekaj te robe - Ferino, Salewa ...

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Rabiš tudi plezalni pas.Če se drugače ne ukvarjaš s plezanjem, bo tale zelo ugodna izbira. Gornjega dela pasu ne rabiš, sploh ne vem, zakaj to še prodajajo.

Glede kompleta je fajn, da se štriki z elastiko spravljajo skupaj, najbolj pa je važno enostavno rokovanje z vponkami. Cenejši kompleti imajo kar navadne vponke na šraufanje, boljši imajo enega od sistemov, kjer odblokiraš in odpreš vponko z eno roko. Vsak proizvajalcec ima več različnih načinov, kaj ti najbolj sede, preveri v trgovini (Promontana, Iglu, Kibuba ...)
Sam imam tegale, se mi je zdel glede na ceno še najboljši. Dražji ni nujno lažji za rokovanje, vsaj po mojih izkušnjah. Sicer pa je precej kompletov v trgovinah znižanih zaradi razprodaj, tako da kar pot pod noge.

Preden boš šel na tapravo ferato, se rokovanja nauči na kakih manjših feratah, recimo če si z LJ ali okolice, je Šmarnogorska feratka idealna za učenje.
http://www.hribi.net/izlet/vikrce_grmada_pogacnikova_pot/5/451/999

Obvezno pa še usnjene rokavice za ferate pa seveda čelado.

Še to, če si član Planinske zveze, ti zavarovalnica Tilia povrne 15 evrov za nakup čelade in 15 evrov za nakup samovarovalnega kompleta. Samo pošlješ kopijo računa, kopijo članske izkaznice in dopis.

Nazadnje urejeno:

doktor

Pripravnik
24. sep 2007
167
0
16
Aja? Maš mogoče kak link do te info? Da vem točno, kaj naredit.

Hvala.

Pikec

Pripravnik
30. jan 2010
307
0
16
Keber:
Hvala za informacijo. Nisem iz Lj. Se pa ne ukvarjam s plezanjem, temveč bi imel ta komplet samo za kakšne izpostavljene planinske poti.
Sem pregledal po e trgovinah Iglu, Kibuba in Promontana. Je pa toliko tega, da se enostavno ne da odločiti.
Glede čelade pa nisem vedel, da Tilia povrne 15 €, fajn. Čelado je fajn imeti tudi po drugih poteh.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.128
3.185
113
Ko kupuješ samovarovalni komplet kupi tistega z avtomatskimi vponkami ( ne vem če se navadni sploh še prodajajo) da se neboš preveč zajebaval pri prepenjanju.

Pikec

Pripravnik
30. jan 2010
307
0
16
Saj sem prebral, a sem še v večji dilemi kaj kupiti.
sprasujem se.gif

Nazadnje urejeno:

Floki

Guru
6. sep 2007
10.128
3.185
113
npr.
http://www.kibuba.com/index.php?&cID=4&scID=30&pID=1859

tisti dražji imajo varovalno vrv všito in se pri padcu razpara kar bi znalo biti vprašljivo za nadaljevanje poti( seveda če bi spet ruknil). Kako točno je sešito ne bom trdil ker nimam takega modela. Ampak brez skrbi padci so ponavadi redki za dva moraš pa res na loteriji zadet
evil.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.008
11.131
113
pri drugem padcu je pač malo bolj trd pristanek.. to všivanje kompenzira pojemek.

sad

Guru
24. avg 2007
21.169
9.802
113
Da se malo priključim. Za ta malega bi si nabavil varovalni komplet na vrvi, tako da, če rukne ga lahko obdržim. Kje to dobit?

mistique

Guru
16. jun 2009
14.008
1.814
113
Emona / Carnium
Jaz bi kupil enodelni pas saj pri padcu sili telo v pokončno držo in tako prepreči kakšne dodatne poškodbe, ki se lahko zgodijo pri enodelnem pasu, kjer je manj kontrole in otroka lahko razmeče v več smeri. Vem, da jih imajo v Kibubi in Igluju. Pogledaš pa lahko še v Promontano. Pa ne pozabi na čelado.

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Ti bi kupil enodelni pas, ki prepreči poškodbe, ki nastanejo pri enodelnem pasu? Verjetno misliš enodelni pas, kot jih npr. uporabljajo tudi jamarji vs spodnji pas, kot ga uporabljajo alpinisti. Ja... le s spodnjim pasom te lahko fino zategne v hrbtu, enodelni je pri tem veliko bolj uporaben. Mi uporabljamo take: http://www.terrasport.si/products.php?pid=861

Drugače pa...
http://www.iglusport.si/otroski-pas-plezalni-bambino/2
(slika ni prava, saj prikazuje le gornji del).

ali pa http://www.terrasport.si/products.php?pid=862

Pa ne pozabi... če imaš otroka na pasu je smiselno, da imaš tudi ti ustrezen pas.

sad

Guru
24. avg 2007
21.169
9.802
113
Hvala za predloge.
Kar se tiče, da sem tudi sam na pasu. Se strinjam, vendar zadevo bi uporabljal za hribovje in ne za gore (plezalno), tako da bi bilo to bolj kot nadomestilo držanja za roke in pa, če gremo po kakšnem previsu, da ga držim stran od njega, torej preprečim, da sploh pride do padca. Pa še dodatno je pozitivno to, da mi ga ne bo treba stalno lovit
smile-1.gif
.

Horhe

Pripravnik
6. jun 2008
319
11
18
Vzemi tistega kateri ti je pač všeč in v cenovnem okviru. Čez par let boš mogu tako novga kupt, če ga boš dost uporabljal.

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.665
9
38
Ljubljana- okolica
Da še jaz prislonim lonček.
iščem samovarovalni komplet. In sicer sta 2 vrsti eden je sešit drugi je prepleten da ublaži silo. kakšne so prednosti in slabosti. Cena mi nekako ni prioriteta ker je razlika 15-20€

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Prepleten se za ublažitev sile raztrga (ne pa tudi pretrga). To se sicer zgodi pri močnejšem padcu preko pet metrov višine, da ublaži oz. prepreči poškodbe telesa pri nenadni zategnitvi. Zato je tudi dražji.

Minus tega je, da je tak pas potem neprimeren za nadaljno uporabo in moraš kupiti novega. Ampak za tisto razliko 20 evrov ti lahko reši življenje oz. vsaj hudih poškodb.