Samovarovalni komplet

Floki

Guru
6. sep 2007
10.128
3.185
113
Bolj kot to kakšen način ima pri dinamičnih razbremenitvah raje glej da ga boš pravilno uporabljal tako da lahko kupiš kateregakoli. Še tako dober komplet te pri nepravilni uporabi ne bo rešil.

zajbel

Pripravnik
17. dec 2008
859
1
18
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Minus tega je, da je tak pas potem neprimeren za nadaljno uporabo in moraš kupiti novega.

Tudi komplet z zavorno ploščico naj bi po vsakem večjem padcu zamenjal. Tako kot tudi pas in vponke. Vsaj taka so priporočila proizvajalcev.

Nazadnje urejeno:

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
"Naj bi".

Tukaj dejansko moraš, ker se zložba vrvi raztrga in ni več uporabna. Čeprav kot so mi rekli v trgovini, komot zdrži pbrez posledic padec 5 metrov (to ni malo).

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Nekaj časa nazaj sem tudi jaz bil neke vrste pripravnik pri grs. Tudi tam so imeli foro, da si moral imeti zgornji del pasa. To je tak sufer da je za znort....

Ampak, ravno zdaj sem se odloču, da bom to pokazal, pa me res zanima vaše mnenje. Enkrat ko bom šel v vrtec se bom obesu na oba pa posliku, pa da vidim vaše komentarje.

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Nisem GRS
wink-1.gif

A izkušnje naj bi pokazale, da je celotni (ali pravilno povezani gornji in spodnji del) najbolj varna kombinacija. Bistvo je v zaščiti hrbtenice.
Je pred leti naš kolega v neki vertikalni cevi v A s še starim desonderjem naredil kritično napako in ga je, ko je šel prehitro stisnil do konca... 10/12 metrski padec, k sredči je potem desonder spustil. Rezultat: vsi prestrašeni a vsi srečni in zdravi. Pri samo spodnjem bi ga verjetno zasukalo in pa pa hrbtenica.

Seveda pa ni nihče od nas izvajal primerljivega testiranja le s spodnjim delom
wink-1.gif

Ima pa za nas tak pas še eno prednost... višje vpetje omogoča tudi normalno vpetje in transport psa, samo spodnji del.... bi nas pes motil (noge). In pa mislim, da tudi jamarji uporabljajo enake varovalne pasove.

Glede tega, da se boš obesil na oba in poslikal... kako si obešen ne pokaže situacije ob padcu/zategu
wink-1.gif

In pa še glede popkovin pri samovarovalnem kompletu: mi uporabljamo kar ustrezno vrv, se naredi par osmic (vozlolv) in uporabi par kvalitetnih karabinov
wink-1.gif
.

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Nč bat, js sem parkrat odletu v steni čez 30 m in jasno samo v spodnjem delu in hrbtenica? ja super. In sem se za ta preizkus tut pripravljen ene parkrat fuknat. Jasno je za žimarjenje boljše met še zgorn del pasa in s tem višje vpetje. Ampak za plezat pa je spodnji del pasa zakon zgornji pa dobr za ovirat.
Morem mal pobrskat ampak nevem če mi ni nekdo ravno opisoval neko študijo ko so v zadnjem času ugotovili, da je samo spodnji del pasa enako varen kot še zgornji. Mene to sicer ni preveč zanimalo ker itak nočem met zgornjega.
Zdej pa če se že grem dol metat za demonstracijo, ma kdo kakšno posebno željo? Se fuknem na glavo, na hrbet, noge?

sad

Guru
24. avg 2007
21.169
9.803
113
Citat:
Uporabnik jaka6 pravi:
Zdej pa če se že grem dol metat za demonstracijo, ma kdo kakšno posebno željo? Se fuknem na glavo, na hrbet, noge?
Na noge bo ok
grin1.gif
.

Sicer pa, da malo osvežim temo in ker bo ravno sezona pričela. V Igluju imajo trenutno dve zadevi v akciji:
http://www.iglusport.si/pas-plezalni-quatro-basic
http://www.iglusport.si/pas-plezalni-quattro
Kaj naj vzamem?
Pri teh cenah bi zelo verjetno vzel kar dva komada, še enega zame. Bo to ok za ta malega? Kakšno špago naj vzamem za ''povezavo'' med obema?

Floki

Guru
6. sep 2007
10.128
3.185
113
Če rabiš vrv za plezanje v plezališčih vzemi debelino 9,7 ali 9,8 70m čeprav je tema samovarovalni komplet.

Jaka6: sicer že star odgovor ampak glede na tvoje pisanje očitno še nisi videl stene od blizu. Pasti 30 m je v plezališču nemogoče ker ni ravno veliko smeri razen večraztežajnih tako dolgih, tak padec v sami steni pa se ponavadi ne konča ravno lepo( kar velja tudi za plezališča).

sad

Guru
24. avg 2007
21.169
9.803
113
Jah, nisem iz foha, pa sem napisal samovarovalni komplet. Rabim pa vrv za navezavo froca name. Ne bova pa plezala po stenah, itd., temveč zgolj hodila po hribih, pa bi ga tam kjer je zadeva bolj strma navezal nase, da sem brez skrbi.