Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Fernig

Zelenc'
7. jan 2014
26
0
1
tudi jaz bi za prvič predlagal pale ale, grenčico slovenski hmelj, za aromo enega ameriškega (cascade, citra, amarilo)
mashing lahko raztegneš na 90 minut, za vsak slučaj in čim boljši izkoristek
jaz bi dal še kakšnih 5%-8% pšeničenga slada za penco
za 20 l batch bi bilo dobro dodati še kakšne 4-5 ml mlečne kisline, da dobiš pH v rangu 5.3-5.5

lp
 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
hvala za ideje, bolj sem ljubitelj svetlejših piv kot temnih in nekaj bom probal spesniti.Upam da bo užitno.
 

usy

Pripravnik
14. jan 2014
60
0
6
Sporoči nam rezultate.

Nekdo je nekoč napisal da se mu fermentacija ni dokončala oziroma sploh ni začela. Kaj se naredi v takem primeru?
 

kumino

Pripravnik
4. feb 2014
141
0
16
OBALA
www.facebook.com
Imaš več možnosti - prvo preveri kako je s temperaturo, lahko, da imaš premrzlo - v tem primeru je dovolj če daš nekam na bolj toplo. Lahko tudi, da je bil kvas zanič - daj še en kvas noter.
 

usy

Pripravnik
14. jan 2014
60
0
6
Hvala ja bom mogoče res preveril bojim pa se da je bil OG prevelik (pozabil izmeriti) temperatura je 13 stopinj za w-34/70, jo bom vseeno dvignil na okoli 20 če mogoče začne kaj vreti. Kvasi se najbrš ne smejo med seboj mešati? Ker imam neke druge lager kvase (no name)

Naredil sem starter in sem ga verjetno premalo časa pustil delovati (16 ur)
 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
mogoče je bilo že kje napisano, ampak vse eno še enkrat:
kakšna je povezava med pivom in raznimi kozli, kozorogi, zlatorogi, skratka zakaj se na kar dosti pivih pojavlja za žival??
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Glede na danasnjo uporabo mislim da izhaja iz nemskega "bock" piva. Kozla se potem v taki in drugacni obliki najde v vecini srednje in vzhodne evrope (lager podrocje). Sicer nas zlatorog je poseben ker je povezan z legendo o zlatorogu, ceprav se mu rece kozel je zlatorog dejansko gams.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Koliko dni je pivo v lagu? Lagerji imajo lahko tudi 3 dni lag casa, sicer pa tudi drugace delajo pocasneje in je tako napredek slabo opazen. Meni sicer do sedaj neke velike razlike med lagerjem in alejem ni bilo opazit, pena na vrhu in lag cas sta bila podobna je pa res da s kvasom ne sparam.
 

usy

Pripravnik
14. jan 2014
60
0
6
Mislim da je 5 dan. Naredila se je penca okoli fermentorja, veha se je malenkostno dvignila vendar pa ne brbota kot ponavadi. Ja tudi jaz dam za lagerje 2 vrečki kvasa samo tokrat sem pa imel na zalogi samo enega :/ vidim da je to napaka. Nič, bom segrel in poročal.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Najprej preveri za 100% da je posoda zaprta. Ce je nastala pena pomeni da je kvas aktiven, tudi ena vrecka bi morala za silo delovat oz. fermentacija bi se morala zacet.
 

usy

Pripravnik
14. jan 2014
60
0
6
Evo update, ja sam sen sumil tudi da kje pušča sem preveril vendar nisem opazil napake. (ne izključujem) Je pa res da ima fermentor kakšnih 6l praznega prostora, samo mislim da to nima vpliva. Sem segrel s fenom stene posode in veha je začela delovati. Izmeril sem še gravitacijo ki znaša 1020 kar pomeni da nekaj se pa je le naredilo. Bom probal še malo povišat temperaturo (mogoče na 16-17) če se bo dalo in poročal naprej.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Če imaš plastični fermentor, ti zagotovo ne dihta v redu. Mene moja dva ta plastična vedno jezita, eden dihta, drugi malo manj. Ta drugi je v fade out fazi vedno pri miru, pivo pa vedno identične gravitacije v obeh. Ne dviguj temperature, dokler zagotovo ne določiš, da je fermentacija ustavljena. zanesi se izključno na meritve, brbotanje vehe je bolj slab pokazatelj.
 

usy

Pripravnik
14. jan 2014
60
0
6
Kalbo hvala za nasvet, pregledal sem priporočeno temperaturo za moj uporabljen kvas in sem potem temperaturo vseeno dvignil na 15 stopinj. Tako ali tako bo kmalu treba narediti diacetyl rest. Res je primarc je še vedno plastičen in ga bom menjal v prihodnosti za steklenega. Glede na tvoj recept na prejšnji strani, kakšne bi bile vrednosti za 20-21l batch? Misliš da je smiselno dodati malo pšeničnega sladu za boljšo kakovost pene? Do sedaj sem naredil le en stout in kar se pene tiče je bila čista polomija.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
V njegovem receptu imaš 10% ječmenovih kosmičev tako da ni potrebe po pšeničnem sladu. Ječmenovi/rženi/ovseni kosmiči so neslajene žitarice, ki bodo v pivu pustile beljakovine, slednje pa pomenijo osnovo za kvalitetno peno.

Za dry stoute kjer je želena velika količina goste pene se uporablja lahko tudi do 30% ječmenovih kosmičev.
 

usy

Pripravnik
14. jan 2014
60
0
6
Hvala za informacijo, te kosmiče pa se dobi v vseh trgovinah, samo če me spomin ne vara se delijo na več vrst glede na obdelavo?

Se pravi mi lahko kdo poda vrednosti sestavin za BIAB postopek.

Malo prirejen recept:
70 odstotkov Pale ale slad
20 odstotkov Ječmenovih kosmičev
10 odstotkov Roasted barley (ali je bolje black malt?)

Hmelj hallertau (magnum?) 50g? = 60 min
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Jst uporabljam kar tele kosmiče.

Recept za 21l batch s tvojimi razmerji bi bil:
3.0 kg pale ale (71.4%)
0.8 kg ječmenovih kosmičev (19.0%)
0.4 kg praženi ječmen (9.5%)

Pri 75% efektivnosti z uporabo Safale S-04 kvasa to da skupno cca. 4.5% alkohola. 50g S. goldinga za 60 min ti da grenkobo okoli 35-40 IBUja kar je ustrezno za stil. H magnum je hmelj za grenčino in bi ga moral dat ustrezno manj, tam med 15-20 g.

Drozganje na temperaturi 64-66C bo ustrezno za "dry stout", na temperaturi proti 68C pa bi bil pa že bolj sweet.

Razlika med praženim ječmenom in črnim ječmenovim sladom je da prvi da manj okusa (uporablja se samo zaradi barve in pa "praženega" okusa), črni slad doda bolj kompleksne arome. Za dry stout bi rekel da je pražen ječmen boljša izbira, če bi šel delat bolj sweet strout bi bil pa bolj ustrezen črn ječmenov slad (mogoče potem v kombinacijo dodaš še malo karamelnega sladu).
 

usy

Pripravnik
14. jan 2014
60
0
6
Hvala za razčlenjen recept, ko se mi tale batch zaključi se lotim tega, mislim da nebi smel biti problem
smile-1.gif
Je pa res da bo z biab težko doseči 75% vsekakor bo moralo biti drozganje več kot 60 min.

Še enkrat hvala in Lp
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Jst z BIABom dosegam 85%, če je temperatura drozganja na spodnji meji (dry) potem je v vsakem primeru pametno pustit 90 min.
 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
malo mi pokomentirajte moj prvi recept,
ali naj dodam še ječmenove kosmiče, kdaj in koliko?
1981756-BorutALE.png
 

Priponke

  • 1981756-BorutALE.png
    1981756-BorutALE.png
    123,3 KB · Ogledi: 286

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Kombinacija pale ale in pilsner sladu je "neefektivna" sploh ker kasneje uporabiš temnejše slade (tudi) za korekcijo barve. S stališča ekonomike je bolje da kupiš veliko vrečo ENEGA od osnovnih sladov in potem tistega rabiš povsod naprej. Recimo če delaš svetla piva (velja več ali manj samo za lagerje) potem imaš za osnovo pilsner, če tega ne delaš imaš za osnovo pale ale. Razlike v barvi je malo oz. jo boš itak potem korigiral s temnejšimi sladi ki jih pri večini ale piv itak moraš dodajat (že svetli karamelni da več barve od osnovnega sladu). Tako da BP zamenjaš pol osnovnega sladu z drugo vrsto.

Sicer recept je klasični pale ale-ovski, torej 80-90% osnovnega sladu in 10-20% karamelenga sladu. Munich slad (tako osnovni kot tudi karamelni) bo dal malce barve in "malty" okusa, ker imaš T drozganja relativno nizko bo prišel ta okus do izraza drugače niti nebi.

Ječmenovi kosmiči pri svetlih ale pivih niso potrebni oz. je odvisno kaj si želiš. Lahko daš 5% če misliš da je pena premalo kompaktna, ampak v osnovi za stil imajo svetla ale piva po večini malo pene tako da kompaktnost niti ne pride do izraza.

Hmelj je kar zanimiv izbor, ampak ker gre za belgijsko pivo bi bil ustrezen (ne poznam belgijskih alejev). Kvas bi mogoče lahko uporabil tudi kakšen drug specialni, recimo Safbrew T-58 sem opazil da se uporablja za belgijska piva z malce več "okusa".

Glede časov drozganja in kuhanja, pri temperaturi 66C raje drozgaj več časa (80-90 min), kuhanje preko 60 min pa tudi nima veliko pridobitka. Torej osebno bi čase zamenjal in drozgal 90 min nato pa kuhal 60 min.

Pa fermentacijo delaj na temperaturi pod 20C, sploh če uporabiš S-04 kvas ker boš pri 22C dobil ogromno estrov, ki bodo pri 66C drozganju (dry) preveč tolkli ven. S s-04 kvasom za svetla ale piva bi bilo idealno temperaturo držat okoli 18C.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.