Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

dobro_pivo

Pripravnik
20. okt 2013
33
0
6
Ok. Hvala!!!
cheer.gif
 

dobro_pivo

Pripravnik
20. okt 2013
33
0
6
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:

Če želiš bolj "češki" karamelni okus dodaš svetli karamelni (crystal) slad. Tu je doza od 5-20%.

Ali lahko uporabim slad cara blond, ki ga ima mojepivo? Če prav razumem je tudi ta slad karamelin.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.142
4.120
113
Ja cara/crystal je enaka stvar, to so vse klasični karamelni sladi. Cara blond je belgijski svetli karamelni slad in je za potrebe lagerja čisto ok.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.528
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Za dry stout, sploh če je v igri še kaj karamelnega sladu čez 65C nima smisla ker ne bo več dry (pa obvezno za 90min).

Ker se je končno začela zima, time for lagering!
nahrung002.gif

primarnnaflow.jpg

Ti, a tale štofeljc ti lepo drži not u flaškonu. Men je včeraj oba ven zmetal, sicer ni blo krize, je bla veha še vedno mal pod pritiskom, ampak vseen. Pomoje sem zafrknil, ker sem mel namočen u razkužilo. bom videl popoldne, čene ga pa zaselotejpam.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.528
113
Evo, pr men spet dogaja. Tole je stout, ki je že skor čist po mojem okusu. Hudič je, ker pr men je vedno zadnja gajba najbolša
smile-1.gif
tale gre dons v klet.
1957234-CAM00026.jpg
 

Priponke

  • 1957234-CAM00026.jpg
    1957234-CAM00026.jpg
    89,3 KB · Ogledi: 281

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.528
113
Tole se je kuhal včeraj. Moj pale ale verzija 2, mejhn pojačan OG 1047, drugač ma pa isto 10 procentov karamelnega not. Je pa neki novga, včeraj je bajta dišala po Cascade, čist po Sieri nevadi. Zjutraj je že porival mehurčke skozi vehi.
1957237-CAM00038.jpg
 

Priponke

  • 1957237-CAM00038.jpg
    1957237-CAM00038.jpg
    94,4 KB · Ogledi: 297

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.528
113
Tole je pa tri tedne star pale ale verzija 2 nahmeljen z goldingom. V soboto gre v flaše.
1957239-CAM00039.jpg
 

Priponke

  • 1957239-CAM00039.jpg
    1957239-CAM00039.jpg
    83,8 KB · Ogledi: 274

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.142
4.120
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Ti, a tale štofeljc ti lepo drži not u flaškonu. Men je včeraj oba ven zmetal, sicer ni blo krize, je bla veha še vedno mal pod pritiskom, ampak vseen. Pomoje sem zafrknil, ker sem mel namočen u razkužilo. bom videl popoldne, čene ga pa zaselotejpam.

Oxi ali pa varekina sta "mastna" in potem tile čepi res slabo držijo oz. jih moraš kar z veliko silo zatlačit noter. Sicer pa spucaš vrat in pa čep z medicinskim alkoholom počakaš par sec da se posuši in potem ni več "masten" od razkužila pa drži lepo.

Pa tale veha ki jo imam na fotki je za en k.. ker je narejena za fermentacijo velikih posod (200l sod s slivami) tako da to da deluje vidiš samo v tem da se malce privzdigne zgornji lonček spodaj kjer ima luknjice za izstop co2ja se pa naberejo mehurčki pa vsake toliko kakšen pride na površje.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.528
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Ti, a tale štofeljc ti lepo drži not u flaškonu. Men je včeraj oba ven zmetal, sicer ni blo krize, je bla veha še vedno mal pod pritiskom, ampak vseen. Pomoje sem zafrknil, ker sem mel namočen u razkužilo. bom videl popoldne, čene ga pa zaselotejpam.

Oxi ali pa varekina sta "mastna" in potem tile čepi res slabo držijo oz. jih moraš kar z veliko silo zatlačit noter. Sicer pa spucaš vrat in pa čep z medicinskim alkoholom počakaš par sec da se posuši in potem ni več "masten" od razkužila pa drži lepo.

Pa tale veha ki jo imam na fotki je za en k.. ker je narejena za fermentacijo velikih posod (200l sod s slivami) tako da to da deluje vidiš samo v tem da se malce privzdigne zgornji lonček spodaj kjer ima luknjice za izstop co2ja se pa naberejo mehurčki pa vsake toliko kakšen pride na površje.
Aha, no sej oxi se je zdej posušil, bom dons vidu, čene bo pa selotejp party. Jest mam to tamalo vehico zatlačeno v tale pripet čep, gor. sem mu pa zvrtal luknjo.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.528
113
No, zdej pa stvar drži, ko se je čep posušil, pale ale s cascadom že veselo brbota.

Ker sem si omislil dva nova balona, rabim dve novi vehici in sem se ravnokar zgrozil nad cenami, ki jih ima mojepivo.si. Pa saj niso normalni. Veha pri sam svoj pivovar košta 1,5 EUR pri njih reci piši 3 EUR, enako je s pipco, kle je mal pod tri, tam pet. Da o sladih in hmelju ne govorim, pale ale slad imajo po 1,69 EUR, kupjo ga pa v Hmezadu za 0,65 EUR. To je oderuštvo in ni mi jasno, kako jim sploh kdo nasede.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.142
4.120
113
No ja, cena za določene stvari je res visoka ampak še vedno lahko kupiš pri konkurenci!
tongue-1.gif


Sicer glede slada so cene še dokaj normalne, koneckoncev lahko kupiš manjše količine kar te pride ceneje kot pa da bi kupoval 5kg paket. Recimo žgani ječmen, ki ga porabiši za en batch max. 50-100g je nesmiselno kupovat po 5kg, ker ga ne boš nikoli porabil. Enako velja za večino specialnih sladov. Če se malce igraš s okusi in stili piva rabiš vsaj 10 različnih sladov in od tega je samo en osnovni, vsi ostali se več ali manj menjajo in jih rabiš sumarno zelo malo.

Za osnovni slad kupiš pa žakelj 25kg pri enem od prodajalcev na debelo!
cheer.gif


So pa šli na mojepivo.si na 30g pakiranje hmelja (prej so imeli tudi 100g pakete). Tu je sedaj pa dokaj velika razlika, 1kg hmelja iz žalca je mnogo preveč, 30g hmelja (za 1/4 cene prej omenjenega kg-ja) je pa občutno premalo.

Sicer pa sam se ne sekiram preveč za cene, sem naročil prej tudi že kaj iz anglije kjer sem dal za poštnino več kot pa za samo vsebino. Sumarno še vedno pride pir na koncu ceneje od bilokakšne ponudbe na trgu (tudi low cost, realno pa se gremo lahko potem primerjati z kakšnimi angleškimi piri po 3eur na flaško).

Relax, don't worry and have a homebrew!
grims-1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.528
113
Men gre to pač na jetra in me odbije od prodajalca, če vidim, da nategujejo tam, kjer ne gledaš tok na ceno in zneski do 5 EUR so taki. To je podobno ko pri Bauhausu, iveral majo pocen, spakse pa 500 procentov marže. Se pa cukra po znižani ceni nisem branil, priznam
smile-1.gif


Žgani ječmen mam sam še za eno rundo, klet pa prazno, pa dol brbotata sedma in osma runda po 40 litrov štirih različnih receptov, tko da pri meni bo poraba in ga bom porabil, slad se pa ne pokvari, če je na suhem, je hmelj bolj kritičen, če ni v zmrzovalniku. Jest mam kle polno žejnih
smile-1.gif


Se pa strinjam, tud če daš keš tem oderuhom, niti pod razno ne sežejo niti do gležnjev raznoraznim gostincem, ki dajo v ponudbo London pride in mislijo, da so dal najmanj zlato na cenik in prbijejo ceno 4 EUR
smile-1.gif


I don`t worry, and I`m having a homebrew
smile-1.gif
 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
mogoče eno nevmesno vprašanje;
recimo da imaš 200l fermentor, posodo za kuhanje pa za 50l pivine netto.
Ali lahko kuhaš 50 l, vliješ v fermentor, ponoviš zadevo isti recept, doliješ v fermentor, ponoviš še enkrat, tako da imaš na koncu v fermentorju 150l pivine in nato dodaš kvasovke za celotno količino. Dobro, količine sem si izmislil zanima me pa postopek, če se tako dela tudi v praksi.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.142
4.120
113
Citat:
Uporabnik borut62 pravi:
mogoče eno nevmesno vprašanje;
recimo da imaš 200l fermentor, posodo za kuhanje pa za 50l pivine netto.
Ali lahko kuhaš 50 l, vliješ v fermentor, ponoviš zadevo isti recept, doliješ v fermentor, ponoviš še enkrat, tako da imaš na koncu v fermentorju 150l pivine in nato dodaš kvasovke za celotno količino. Dobro, količine sem si izmislil zanima me pa postopek, če se tako dela tudi v praksi.

V praksi je odvisno od veliko zadev. Čas ko pivo ne vre je potencialno "nevaren" za okužbe zato si želiši čimprej pričeti s tem da se kvasovke namnoži in da potem čimprej pojedo hrano preden bi jo kakšni drugi organizmi. Če paziš na sterilnost in pa če pivo ustrezno ohladiš potem lahko počakaš tudi en dan, mogoče dva. Recimo lagerje se dostikrat dela tako da se pivo hladi na pitching temperaturo v hladilniku kar lahko traja tudi 12-24h od dejanskega konca kuhanja piva.

Ena od opcij je tudi da prvo pivino pričneš fermentirat in potem dodajaš novo. Pri zelo močnih pivih se dela tak postopek večstopenjske fermetacije zato da kvasovke sploh lahko presnovijo veliko količino sladkorja.

Opcija je tudi da narediš zelo močno osnovo, torej targetiraš na visok OG in potem redčiš z vodo v fermentorju. Navadna piva tja do 5% alkohola se da efektivno blendat do ranga 1:1, več gre vendar se potem že efektivnost zelo zmanjša.

Najlažja opcija je da enostavno vsak batch daš v svoj sod in se tam dela neodvisno od ostalih. V "pivovarnah" to delajo in pobirajo vsak dan svež kvas z vrha od prejšnjega batcha kar je tudi ekonomsko precej boljše. Kaj več kot kuhanje enega batcha na dan si sam ne predstavljam da bi lahko šlo, vzame stvar kar nekaj časa (6-8h).
 

Fernig

Zelenc'
7. jan 2014
26
0
1
vprašanje za kalba, koliko literske imaš fermentacijske steklenice in kje se jih dobi??
hvala in pozdrav
 

Gasperus

Zelenc'
12. feb 2014
18
0
1
Citat:
Uporabnik borut62 pravi:
mogoče eno nevmesno vprašanje;
recimo da imaš 200l fermentor, posodo za kuhanje pa za 50l pivine netto.
Ali lahko kuhaš 50 l, vliješ v fermentor, ponoviš zadevo isti recept, doliješ v fermentor, ponoviš še enkrat, tako da imaš na koncu v fermentorju 150l pivine in nato dodaš kvasovke za celotno količino. Dobro, količine sem si izmislil zanima me pa postopek, če se tako dela tudi v praksi.

Zavedati se moraš tudi, da rabiš ogromno kvasovk, da predelajo takšno količino pivine. Če bi imel OG okoli 1.050, bi potreboval okoli 10l kvasnega pripravka (starterja) za 150l. Če imaš na razpolago pivo, katero vre ali usedline se da to porabiti, drugače pa v idealnih pogojih rabiš 5 dni, da iz enega paketa kvasovk ustvariš 10l pripravka.

Se mi pa pojavlja vprašanje, zakaj ne treh manjših fermentorjev? Lahko narediš tri ista piva in jih zmešaš med seboj in je isto kot če bi fermentirala skupaj. Imaš pa še vedno možnost narediti tri različna piva ali pa parti gyle (eno pivo z visokim OG v enem fermentorju in še eno lažje pivo v ostalih dveh),....Sprašujem zato ker sem v soboto sem skuhal 40l pšeničnega piva, naredil še eno manjše drozganje s specialnimi sladi, pivino razdelil in v enega dal dodatno pivino. Tako mi trenutno brbotata hefeweizen in dunkelwizen (pšenično in temno pšenično pivo). Preveč je receptov, katerih še nisem preiskusil, da bi se odločil za samo eno tako veliko količino piva......

No glede cen... Danes sem bil na poti in sem naredil dodatnih 30km, da sem se ustavil v Žalcu v Hmezad-u. Kupil sem 55kg sladu, nekaj vrečkic kvasovk in 2kg hmelja. Vmes sem se ustavil še po vrelno slo/hrano za kvasovke. Štirje smo si razdelili hmelj in nas je prišlo 7 evrov na vsakega za pol kg. In v ceno je všteta podkupnina za mojo drago, ker je morala čakati, tako da sem jo posedil na kavo in rogljiček. Vse skupaj pod 90 evrov. Me=happy
cheer.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.142
4.120
113
Koliko žita gre v nič!
evil.gif


BTW kaj naredite z ostanki od drozganja (pa tudi recimo s usedlino od fermentacije)? Sam sicer zmečem na kompostno jamo za hišo, sem pa ugotovil da gre v kompost bolj malo ker divje živali veselo pojedo sladki odpadek (zanimivo da celo lisica žveči tisto).

Hmezad nima v ponudbi "acid" sladu ne? Malo me je.. pH za klasičen svetli lager pa bi najraje kompenziral "po nemško" s kislinskim sladom.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.528
113
Citat:
Uporabnik Fernig pravi:
vprašanje za kalba, koliko literske imaš fermentacijske steklenice in kje se jih dobi??
hvala in pozdrav

To so navadni stekleni opleteni baloni, po domače flaškoni za vino, v Merkurju so po 20 EUR. So pa 25 litrski.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.