Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Evo ,takole nekako se bom lotil varjenja piva pa me zanima vaše mnenje:
Strong Bitter
1. Ogrejem 30l vode do 66c
2. Dodam slad 1kg Pale ale, 5kg Pilsner ,11g Chocolate
3. Drozgam na 64 c 90 minut.
4. Dvignem temperaturo na 75 c
5. Splaknem slad , do 26 l.
6. Zavrem .
7. Dodam hmelj Bobek T90 6.5%AA 60min 30g.
8. Dodam hmelj Bobek T90 6.5%AA 15min 30g.
9. Vstavim hladilnih.
10. Rehidriram kvas Dinastar Windsor Ale yest
11. Ohladim na 20 c.
12. Pustim 15 minut .
13. Prelijem v fermentator.
14. Dodam kvas.
15. Pustum v fermentatorju do konca fermentacije.
16. Za karbonizacijo v steklenicah dodam 3g/l sladkorja.
17. Predviden OG 1.051 Dejansko
18. Predviden FG 1.013 Dejansko
19. Predviden AVB 4.98%
20. Predviden IBU 34.61
21. Predviden SRM 10.41
22. Ob 65% uspešnosti
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.529
113
Predvidevam, da BIAB:
Ogrej vodo do te stopnje, da boš dosegel ob vmešanju sladu teh 64 stopinj. Sam bi na tvojem mestu mal dvignil, tja do 65 lahko tudi 66. Dovolj bo 60 minut drozganja. Ne dviguj temperature, ampak samo splakni slad z vodo segreto na 75.

To je to na hitro.

Aja, pa glede na visok delež pilsnerja, bi sam vrel 90 minut. Če nimaš še nabavljeno pozabi pilsner in daj samo 6 kg pale ale in čokolado, potem bo dovolj 60 minut.
 
Nazadnje urejeno:

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Sprejeto na znanje.Se pravi dvignem temperaturo preden vmešam slad na 68c pa bo kar bo. Pilsner sem nabavil ker sem se z Pale Ale že malce igral pa sem se hotel še z Pilsnerjem . Kaj pa potem z časom hmelja ,če se vre 90 minut ?
 

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
Isto ja. Pilsnerja raje ne, chocolate lahko daš malo več in sam sem dal tudi nekaj torrified wheat (115g)
Hmelja za grenkobo bi tudi dodal še nekaj gramov, vsaj 5 do 8 in kašne 3 do 5 za aromo

Kvas je ustrezen
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.529
113
Citat:
Uporabnik joorn pravi:
Sprejeto na znanje.Se pravi dvignem temperaturo preden vmešam slad na 68c pa bo kar bo. Pilsner sem nabavil ker sem se z Pale Ale že malce igral pa sem se hotel še z Pilsnerjem . Kaj pa potem z časom hmelja ,če se vre 90 minut ?

Tisto ne bo nič, ker moraš točno ujet temperaturo in je fajn, da med drozganjem čim manj vključuješ grelec. Se pravi pravo temperaturo vode, ujameš mash temperaturo, zaviješ lonec v spalno vrečo, kovter deko, armafleks, bilokaj in pustiš eno uro.
Tu imaš kalkukator, ki ti izračuna potrebno temperaturo vode:
http://www.brewersfriend.com/mash/

Če dvigneš čas vretja na 90 minut, pač po pol ure vretja dodaš prvič hmelj in potem vreš še 60 minut.
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:

Ta isti recept je dal pri meni skozi že kar nekaj hmeljev. Odličen je tud z goldingom na aromi in okusu, pa z Galaxijem.... probaš pa je, pale ale je idealna stvar za testirat hmelje, pa tud nekaj takega mora bit vedno doma pri roki, za every day pivo.

Če dobro pogledaš je to čisto klasičen recept za pale ale, tako da kot tak ni nič posebnega, tako kot pale ale itak ni. Ravno zato je pa tak recept idealen za piljenje pivovarske tehnike, sprobavanje različnih hmeljev na različnih stopnjah, drayhop, sprobavanje različnih karamelnih sladov in podobno. Če tukaj zafuraš fermentacijo je zadeva takoj na nosu, dosti prej kot pri stoutu recimo. Zato se mi je pa še toliko bolj fajn zdelo in mi ta medalja res veliko pomeni in je rezultat varjenja enega in istega recepta z modifikacijami skozi leta.

Tako da upam, da se tega recepta ne boš držal kot pijanec plota, ampak ga boš priredil po svoje in prilagodil svoji opremi in tehniki, oziroma tehniko prilagodil tako, da bo ta enostavn recept dal vrhunsko pivo.

Brez skrbi... ja moj recept za ale je zelo podoben, samo, da dodam namesto citre goldinga. Pa me zelo zanima tvoja kombinacija. Kak pade s tem, tako opevanim ameriškim hmeljem. Ja, nič, bomo počakali januar in si nabavli kakšen kg citre. Upam, da bo dovolj.

Zadnjič sem sicer malo zafural pri pšeničnem receptu, ker se mi je mudilo in nisem niti poštudiral in sem noter vrgel zraven čisto navadno pšenico za moko (nekaljeno), ker mi je originala zmanjkalo, pa je bil sicer pirček za spit, ampak precej čudnega poukusa.
wink-1.gif


Si bom probal narediti kak DIY kalilnik...
https://www.youtube.com/watch?v=_-41wQHHi0o

Me pa zanima katero pšenico bi bilo fajn vzet pri naših kmetih?

Nam zaupaš recept od pšeničke?


2.45 kg Pilsen
2.45 kg Wheat
0.10 kg Cara 20

30 g Styrian Goldings (60min)
15 g Styrian Goldings (45min)
15 g Styrian Goldings (15min)

1 žlico Yeast Nutrient
1 žlico Irish Moss

Kvas: Lallemand Munich
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.147
4.129
113
Citat:
Uporabnik joorn pravi:
Sprejeto na znanje.Se pravi dvignem temperaturo preden vmešam slad na 68c pa bo kar bo. Pilsner sem nabavil ker sem se z Pale Ale že malce igral pa sem se hotel še z Pilsnerjem . Kaj pa potem z časom hmelja ,če se vre 90 minut ?

Tudi sodoben pilsner slad lahko vreš 60 min, problem je ker boš pri 64C drozganja in z večjim deleže pilsner sladu (nikjer nimaš karamele) imel premalo telesa oz. bo pivo zelo suho (dry). Pa pilsner je manj aromatičen od pale aleja in bo baza piva tako manj aromatična (ok za kakšne ameriške IPA, za angleške stile pa niti ne) sploh ker ne uporabljaš nobenih bolj aromatičnih sladov (vienna, munich, tudi karamelni).

Na splošno za navajanje na novo opremo ali za splošno začetniško ustvarjanje se izogibaj spodnjemu območju drozganja, to sem že pisal ampak bom še 1x, poskusi naredit pivo z medium profilom, torej drozganje pri 68C. Če ne boš zadel temperature (velika verjetnost) imaš namreč v ob smeri "rezervo" + pri 68C poteka encimska pretvorba veliko hitreje. Če boš pri 64C falil za -2C boš že na meji da se škrob sploh ne bo pretvoril do konca drozganja, korekcije so pa zelo "nevarne" ker ti potem lahko hitro uide temperatura spet preko!
grin1.gif
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Jaz se ravno spravljam testirati tega wolfa.
En 20l smash s 5kg vienne, ter wolf na 60, 15, 0 in dry hoop.

Pa bo ponovoletno presenečenje ali pa pizdenje
grin1.gif

Viena je pomoje topza smash. Jaz sem tud mojga divjaka naredil iz viene, en je res super, ker ostane slad v ozadju (za razliko od karamele), obenem pa da dovolj telesa, da naredi lep background
wink-1.gif

Zanimivo tudi jaz sem naredil smash z Vienno in Enigmo hmeljem.
smile-1.gif
 

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
ok bom porihtal zadevo. zanima pa me ,( ker že vsi odsvetujete pilsner ) kateri slad uporabljate kot osnovni slad ? Za mash si bom pa naredu oblogo spodnji del iz steklene volne (direkt nad ognjem) malce višje iz armafleksa za pokrov pa kot je predlagal pocasti stiropor pa da vidimo ,če dela.ali je med mashem potrebno mešati al je bolje ,da se pusti pri miru ?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.147
4.129
113
Za ale piva je "pale ale" osnovni slad.

Sam sem za 90% piv ki sem jih naredil uporabil kot osnovni slad pilsner in ni nič narobe če veš kakšne so specifike. Sploh belgijski slad ki se dobi pri nas je relativno aromatičen in ne bo opazne razlike do "pale ale" sladu, sploh če dodaš zraven bilokaj drugega ki daje arome (recimo že 5% karamelnega sladu bo prekosilo bazni slad). Za klasične pale ale sicer dodajam večinoma svetel munich, tako da je razmerje pilsner/munich nekako 10/1, s tem se dobi kompleksnost arome tudi brez pale aleja.

Med drozganjem pomešaj recimo vsake pol ure, torej če delaš na 90 min premešaš na začetku, po pol ure, po eni uri in potem še 5-10 min preden končaš vse skupaj. Če imaš dobro izolacijo več nima smisla, če imaš slabo izolacijo je pa tudi boljše da hladi samo eno plast ob robu lonca kot pa da se ti hladi cel mash.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
hm šele sedaj sem videl zgornji post od JOORN-a. Kakšno naklučje ravno danes sem zvaril BITTER ala BIAB.
2kg PALE
1kg PILSEN
0,4 CARA 20
0,3 CARA 50
0,15 SPECIAL B

10l distilirane vode
15l vode iz pipe
+ 8g gypsum

MASH začetna T 67,2°C končna po 75 minutah 66,1°C, vmes sem po izračunu dodal 0,5l vrele vode da sem držal T nad 66°C. moram priznat da sem zadovoljen z mojim home made izolatorjem. MASH OUT sem naredil na tako da sem pogrel zadevo na 78°C in pistil še 10 minut na tej T. upam da je OK??

Fermentacija z kvas Safale s-04 pa poteka v moji kleti na 15°C. Hvala za prejšnje poste, kjer ste mi že odgovorili da bo to OK;).

Moram pa priznat ,da sem veliko pozornosti posvetil vodi. Ker pač še nimam PH listkov in podobnega, sem se moral zanesti izračune "Brewer's Friend" ( link: http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/), da sem prišel na PH teoretični 5,45. Kar se je pa v resnici dogajalo v loncu med tenstanjem pa sam bog ve;)).

slikca sistema



.
2353161-WP_20151218_10_52_56_Pro.jpg
 

Priponke

  • 2353161-WP_20151218_10_52_56_Pro.jpg
    2353161-WP_20151218_10_52_56_Pro.jpg
    196 KB · Ogledi: 410

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Pa še beseda okoli izolacijske škatle. Naredil sem jo na podlagi te ideje (link: http://www.instructables.com/id/The-Tun-Cosy-removable-mash-tun-insulation-for-BIA/) . z razliko, da sem namesto škafa rajši kar v škatlo brizgal pur peno. Kartonasto škatlo se m prej "ogradil" z lesenimi deskami, da mi ni pur pena napihnila kartonaste škatle.Notranji in zunanji plašč sta obložena z Alu folijo. Dno je ojačano in ob straneh so ročaji;).
Temperatura mi v 60 minutah pade za točno 1,3°C. To korigiram z vrelo vodo.

pa še ena slikca z drugega kota:
2353167-WP_20151218_10_55_49_Pro.jpg
 

Priponke

  • 2353167-WP_20151218_10_55_49_Pro.jpg
    2353167-WP_20151218_10_55_49_Pro.jpg
    34,9 KB · Ogledi: 354

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.147
4.129
113
Citat:
Uporabnik komar89 pravi:
Citat:
Uporabnik koloid pravi:
Aromatični polarni graf. imaš kak link da vidim kaj/kako to sploh izgleda.

Tudi mene to zanima

Mislim da je v slvenščini to polarni graf, upam da nisem narobe povedal. V angleščini se uporablja en kup izrazov od radar, spider, wheel chart ...

Takol nekako, za ameriške (C) hmelje se jih dobi v tehnični dokumentaciji take recimo:
20150228-newzealand.jpg


Skratka večstransko usmerjen graf ki kaže intenzivnost arome proti določenemu polu (vrsti arome). Če se kombinira več hmeljev se načeloma dobi unijo okusov jasno s povdarki (večjo intenziteto arome) na krakih s preseki.

Seveda je to samo "matematični" koncept ki pa v osnovi deluje, za dejanski rezultat pa je potrebno preizkusit v praksi ker arome niso tako enoznačne kot so v grafu.

BTW enak koncept/graf se lahko uporabi tudi za opis piv(a) oz. na splošno za vse standardizirane "grafične opise" okusov in arom.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Heh, purpena pa silver tape sta zakon;).

Jah skor da ne;) . Pa če sem že tolk dela vložil v izdelavo žakla, škatle sem pa rekel da bom pa še eno lukno zvrtal poleg pa je.
Hm kaj bi se pa zgodil, če bi skozi pivo spustil 220V;)).

pa hvala za spiderja.
zdej je pa še mene začela matrat tale Citra... so mi všeč taki vonji/okusi.

evo še ena v dokaz da vidi solo iz stropa.
2353195-WP_20151218_10_55_55_Pro.jpg
 

Priponke

  • 2353195-WP_20151218_10_55_55_Pro.jpg
    2353195-WP_20151218_10_55_55_Pro.jpg
    48 KB · Ogledi: 422

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik komar89 pravi:
Citat:
Uporabnik koloid pravi:
Aromatični polarni graf. imaš kak link da vidim kaj/kako to sploh izgleda.

Tudi mene to zanima

Mislim da je v slvenščini to polarni graf, upam da nisem narobe povedal. V angleščini se uporablja en kup izrazov od radar, spider, wheel chart ...

Takol nekako, za ameriške (C) hmelje se jih dobi v tehnični dokumentaciji take recimo:
20150228-newzealand.jpg


Skratka večstransko usmerjen graf ki kaže intenzivnost arome proti določenemu polu (vrsti arome). Če se kombinira več hmeljev se načeloma dobi unijo okusov jasno s povdarki (večjo intenziteto arome) na krakih s preseki.

Seveda je to samo "matematični" koncept ki pa v osnovi deluje, za dejanski rezultat pa je potrebno preizkusit v praksi ker arome niso tako enoznačne kot so v grafu.

BTW enak koncept/graf se lahko uporabi tudi za opis piv(a) oz. na splošno za vse standardizirane "grafične opise" okusov in arom.

http://www.laskospecial.eu/
Tuki so za pivo grafi, res da za bedno, sam so
wink-1.gif
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
KSZ,

a je že kdo razmišljal, kaj bi se zgodilo, če bi dryhopal komercialno pivo, iz steklenice? Zadnjič sem na enem forumu bral, da je dober način za testiranje profila hmelja, da ga nafilaš v hop rocket ali kakšno podobno cedilo in skozi spustiš neko light pivo, ki ga dobro poznaš.

Samo, koliko arome lahko sploh dobiš, če bi npr. spustil pivo skozi žlico hmelja, kot pri kavnem aparatu?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
to mas v ameriki popularno. si zberes hmelj, pol ti pa eno nevtralno pivo spustijo cez sistem ala exspreso.
sicer pa kupi lumpi pivo v plastenki,rukni notr par palet, zapri, pa probaj cez par dni
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.