Citat:
Uporabnik header pravi:
Kolikšen je rok trajanja domačega piva v steklenicah (neodvisno od žeje)?
Odvisi od več dejavnikov.
Prvo kot prvo je splošna higiena, če je higiena OK in v pivu razen domačih kvasovk ni večjih kultur raznih plesni, bakterij in divjega kvasa potem v pivu ne morejo potekati nobeni biološki procesi ki bi ga kvaril in je tako samo pivo s tega pogleda "večno". Če je kaj od naštetega v pivu bo pivo dobilo čuden okus relativno hitro, vizualno se bodo kmalu pojavile razne "nitke" v samem pivu ali pa kosmatost na vrhu piva. Če je po 3h mesecih v flaškah pivo OK, potem je zelo malo verjetno da se bo zaradi bioloških procesov še kaj pokvarilo je pa tudi res da so barabe od teh organizmov ves čas v pivu in po malem lahko vplivajo vedno (tudi ob pomoči kemičnih sprememb ki jih bom omenil v drugih točkah).
Druga stvar ki vpliva na staranje je prisotnost kisika v pivu. Kisik lahko pride v pivo v več fazah priprave (od kuhanja piva, pretakanja, stekleničenja) in se potem aktivno veže na določene snovi in povzroča kvarjenje piva. Vsako domače pivo ima določen delež kisika ki je raztopljen v njem in tako se s tega stališča vsako pivo pokvari, kako hitro je pa odvisno od količine kisika in pa tudi načina shranjevanja. Kisik v osnovi povzroča oksidacijo hmeljnega okusa pa tudi oksidacijo okusov iz sladu in celo alkohola. Kisik deluje počasi, torej pivo se ne pokvari takoj ampak s časom ko se dogaja oksidacija se okusi spreminjajo.
Tretja stvar ki vpliva na kvarjenje je kemični razpad določenih snovi zaradi zunanjih vplivov, tu sta predvsem mišljena UV svetloba in pa toplota. Arome hmelja recimo so podvržene konstantnemu razpadu ki se močno poveča če je pivo izpostavljeno UV svetlobi ali/in pa visoki temperaturi. Pravilno skladiščenje "na temnem in hladnem" te procese upočasni.
Na splošno razen prve točke se ostale točke ves čas dogajajo in pivo počasi spreminja okus. Vseeno če ni "okužbe" bo vsako pivo dobro VSAJ 6 mesecev, če se ga pravilno shranjuje in v njem ni veliko kisika pa je pivo BP pitno VSAJ 1 leto. Močnejša piva (po okusi in alkoholu) so jasno manj podvržena staranju ker imajo več lastnega okusa. Torej močna piva so ok tudi 5 let ali več. Me pa zanima kdo ga bo pustil toliko časa!