Ker mi je ta tema dala veliko odgovorov, je prav da tudi jaz ponudim par morebitnih idej in pokažem mojo pivovarnico in opremo ki jo uporabljam.
Pivovarnico smo začeli rihtati začetek leta, to je bil en prazen prostor v katerega je bilo treba vložiti kar nekaj časa. Na srečo imam očeta in brata, ki sta oba izučena v "naredi sam", tako da mi ni bilo potreba plačevati raznih mojstrov (zidarjev, keramičarjev, vodovodarjev...)
Mlejem z barley crusherjem kateri mi zadnje čase povzroča kar nekaj sivih las, saj se mi "negonilni" valj noče lepo vrteti, predvidevam da je kriva že rahla obraba zobkov na valju. Ker navadno mlejem okrog 30kg ječmena, je tole postal kar moteč porblem, zato že razmišljam o menjavi valjev ali celo mlinčka
Drozgalnik in spremljanje temperature na "inovativen" način
Drozgalnik je 120L inox cisterna. Na dnu drozgalnika je dvojnp dno, ki omogoča precejanje. Drozgalnik je oblečen v izolacijsko spužvo, ga bom pa v prihodnje še polepšal z lesno oblogo.
Klasično lovljenje sladice
Ker imamo doma drvu v izobilju sem se odločil da mi je škoda denarja za plin + drva v takem principu so ZELO učinkovitejša.
Uporabljam tako imenovan brzoprailnik ali alfa kotel, tole so včasih uporabljali za kuhanje brozge za pujse. Delam 100L batche, za zavreti 100L vode potrebujem cca 40 min, če naložim dovolj drvu. Edina pomajnkljivost tega sistema je, da ne morem ustaviti gretja v momentu za razliko od eliktričnega/plinskega sistema. Zato sem imel, dokler nisem obvladal opreme enkrat vulkan v pivovarni, vsi vemo kaj se zgodi ko pivo zavre
Hladim z inox spiralo v drozgalniku, mi pa za hlajenje 100L pivine porabi preveč časa in vode, zato razmišljam da bi jo ali povečal ali pa šel na plate chiller.
Pivo pretakam z na novo pridobljeno črpalko ROVER NOVAX 20 B
Fermentor je 120L, naredil mi ga je lokalni mojster. Ima odprtino za termometer, testno pipico, pa ventil za izpust, na katerega lahko namontiram lovilec usedline, katerega sem naredil iz ene steklene 2L posode. Se mi pa pivo v inox fermentorju noče in noče ščistiti, tudi po 3 tednih, zato ga dan pred flaširanjem pretočim še v steklene balone.
Ko ponoči kvasovke ponorijo.....in dvignejo inox pokrov
Flaširanje s polnilno posodo im polnilno cevko.
Skladiščenje robe
Moj točilni sistem, ki pa potrebuje še veliko dodelav, pač treba je še vseskupaj stlačiti v hladilnik, ki ga še nimam
Suma sumarum. Treba je še veliko postoriti, v pivvoarnico moram še potegniti elektriko, opremo je, kot vidite potrebno še dodelati, predvsem se moram pa še veliko naučiti.
Aja, še malo stroškov:
- Mlinček 100€
- Drozgalnik: 150€
- Alfa kotel: 320€
- Fermentor: 150€ (ventile in toplomirje sem dobil v dar, sicer bi le ti nanesli še enkrat toliko)
- Črpalka: 100€
- Točilni sistem: 300€
- Ostala drobnarija: Posode, cevi, ventili: 100€
- Vložek v pivovarno: 300€
Skupaj cca: 1500€, je pa res da sem dobil ogromno popustov in veliko stvari v dar oz. zamenjavo za pivo, ker me domači in prijatelji podpirajo pri dejavnosti, sicer bi moral ta znesek potrojiti.
Če koga zanima kakšno vprašanje, kar na dan z besedo