Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Maxl

Zelenc'
6. maj 2015
6
0
1
Eno hitro vprašanje... danes sem nabavil nov hidrometer (od Mr. Malta z dvojno skalo), ampak ko ga vstavim v 20°C vodo kaže gostoto 0,997. Je to normalno, da pride do odstopanja ali je pokvarjen?

To da je merilni valj malo postrani, ne vpliva na odčitke, kajne?
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.995
406
83
Ker mi je ta tema dala veliko odgovorov, je prav da tudi jaz ponudim par morebitnih idej in pokažem mojo pivovarnico in opremo ki jo uporabljam.



Pivovarnico smo začeli rihtati začetek leta, to je bil en prazen prostor v katerega je bilo treba vložiti kar nekaj časa. Na srečo imam očeta in brata, ki sta oba izučena v "naredi sam", tako da mi ni bilo potreba plačevati raznih mojstrov (zidarjev, keramičarjev, vodovodarjev...)




Mlejem z barley crusherjem kateri mi zadnje čase povzroča kar nekaj sivih las, saj se mi "negonilni" valj noče lepo vrteti, predvidevam da je kriva že rahla obraba zobkov na valju. Ker navadno mlejem okrog 30kg ječmena, je tole postal kar moteč porblem, zato že razmišljam o menjavi valjev ali celo mlinčka




Drozgalnik in spremljanje temperature na "inovativen" način
wink-1.gif

Drozgalnik je 120L inox cisterna. Na dnu drozgalnika je dvojnp dno, ki omogoča precejanje. Drozgalnik je oblečen v izolacijsko spužvo, ga bom pa v prihodnje še polepšal z lesno oblogo.




Klasično lovljenje sladice





Ker imamo doma drvu v izobilju sem se odločil da mi je škoda denarja za plin + drva v takem principu so ZELO učinkovitejša.
Uporabljam tako imenovan brzoprailnik ali alfa kotel, tole so včasih uporabljali za kuhanje brozge za pujse. Delam 100L batche, za zavreti 100L vode potrebujem cca 40 min, če naložim dovolj drvu. Edina pomajnkljivost tega sistema je, da ne morem ustaviti gretja v momentu za razliko od eliktričnega/plinskega sistema. Zato sem imel, dokler nisem obvladal opreme enkrat vulkan v pivovarni, vsi vemo kaj se zgodi ko pivo zavre :D




Hladim z inox spiralo v drozgalniku, mi pa za hlajenje 100L pivine porabi preveč časa in vode, zato razmišljam da bi jo ali povečal ali pa šel na plate chiller.




Pivo pretakam z na novo pridobljeno črpalko ROVER NOVAX 20 B




Fermentor je 120L, naredil mi ga je lokalni mojster. Ima odprtino za termometer, testno pipico, pa ventil za izpust, na katerega lahko namontiram lovilec usedline, katerega sem naredil iz ene steklene 2L posode. Se mi pa pivo v inox fermentorju noče in noče ščistiti, tudi po 3 tednih, zato ga dan pred flaširanjem pretočim še v steklene balone.




Ko ponoči kvasovke ponorijo.....in dvignejo inox pokrov :D




Flaširanje s polnilno posodo im polnilno cevko.




Skladiščenje robe




Moj točilni sistem, ki pa potrebuje še veliko dodelav, pač treba je še vseskupaj stlačiti v hladilnik, ki ga še nimam :D




Suma sumarum. Treba je še veliko postoriti, v pivvoarnico moram še potegniti elektriko, opremo je, kot vidite potrebno še dodelati, predvsem se moram pa še veliko naučiti.



Aja, še malo stroškov:
- Mlinček 100€
- Drozgalnik: 150€
- Alfa kotel: 320€
- Fermentor: 150€ (ventile in toplomirje sem dobil v dar, sicer bi le ti nanesli še enkrat toliko)
- Črpalka: 100€
- Točilni sistem: 300€
- Ostala drobnarija: Posode, cevi, ventili: 100€

- Vložek v pivovarno: 300€
Skupaj cca: 1500€, je pa res da sem dobil ogromno popustov in veliko stvari v dar oz. zamenjavo za pivo, ker me domači in prijatelji podpirajo pri dejavnosti, sicer bi moral ta znesek potrojiti.
Če koga zanima kakšno vprašanje, kar na dan z besedo
wink-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
Kako to misliš da se ti ne sčisti, kvas ne pade na dno al kaj?

Glede na to da maš 2 ventila in pumpico lahko tudi probaš dryhopanje z mešanjem, pumpico priklopiš med zgornji in spodnji ventil,vržeš hmelj v sod in pustiš prižgano 24 ur, potem pa flaširaš. Menda naj bi se precej poznalo na aromi.
 

kumino

Pripravnik
4. feb 2014
141
0
16
OBALA
www.facebook.com
Like-am tvojo pivovarnico.

Tisti, ki imate svoj točilni sistem, koliko € vas je stalo? Gledam že nekaj časa naokoli in mi pride čez 400€ za 2 soda, dve pipici, 1 jeklenka co2, regulator in vsi priključki (je pa res, da hočem manjša soda cca 9 do 10 litrov, katerih pod 90€ ne najdem).
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.995
406
83
Citat:
Uporabnik Subl pravi:
Kako to misliš da se ti ne sčisti, kvas ne pade na dno al kaj?

Glede na to da maš 2 ventila in pumpico lahko tudi probaš dryhopanje z mešanjem, pumpico priklopiš med zgornji in spodnji ventil,vržeš hmelj v sod in pustiš prižgano 24 ur, potem pa flaširaš. Menda naj bi se precej poznalo na aromi.
Usedlina nastane, kvasovke se poležejo, vendar pivo se ne zbistri. Ko ga prelijem v steklene flaškone se pa precej zbistri. Sej ni nevem kak problem, sam jezi me pol centimeterska usedlina v flaši
Glede, tvojega predloga...sicer hvala, vemdar s to mojo crpalko nebi slo, ker ne smejo delci zaiti noter, pa tud dokaj mocna je
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.995
406
83
Citat:
Uporabnik kumino pravi:
Like-am tvojo pivovarnico.

Tisti, ki imate svoj točilni sistem, koliko € vas je stalo? Gledam že nekaj časa naokoli in mi pride čez 400€ za 2 soda, dve pipici, 1 jeklenka co2, regulator in vsi priključki (je pa res, da hočem manjša soda cca 9 do 10 litrov, katerih pod 90€ ne najdem).

Računaj tako:
CO2 jeklenka cca 70€ gasilni aparat je Bl poceni, sploh čče ga kje čopneš, sam pazi da ne bo na prah :D
Regulator cca 50€
Sod okrog 40€ to velja za 5 galonske, za male nevem.
Pipica okrog 20€ odvisno kaj hočeš
Cevi in priključki za corniye plus ostala drobnarija cca 30€
Skupno torej okrog 200€ za enojni sistem
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Kul pivovarna.

Kar se pa čistega piva tiče. Jaz ravno finiširam prvi batch v koničnem fermentorju, pa so že vzorci, na katerih sem meril gostoto precej bolj čisti kot prej v steklenih in plastičnih fermentorjih.

Imaš kak način kontrole temperature na fermentorju oz. prostoru, kjer se nahaja?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.995
406
83
Nevem, pri meni se nikakor ne zbistri, zdaj nevem, al je kriv sam material (inox) kar zelo dvomim. Je pa res da se z vsakim pretakanjem pivo bolj zbistri....tko da nevem še.
Kontrole temparature še ni, razn to da jo lahko spremljam. Mislim pa tudi to v prihodnje rešit in sicer z vgradnjo inox spirale v fermentor (hlajenje) in z montažo električnega grelnega pasu (gretje)
 

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
Probej mogoče z tem želejem ki ga nekateri dajo nakoncu notr za bolj bistro pivo.
Pa še zanima me na kakšen način si zakrivil stožec, ker jst sem zdej tud v procesu delanja koničnega fermenterja in mam odrezane kose pleha samo še zakrivit pa zašvasat morm, je verjetno kakšna posebna mašina za to?
Pa še kako si naredu pokrov na vrhu da tesni, maš kšno gumo navrhu?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.995
406
83
Nevem kako je mojster skrivil, nisem bil zraven ko je delal, ima pa oreng delavnico in mu strojev ne manjka.
Pokrov se normalno posede gor, ga pa nato še oblimam z strech folio ali pa z selotejpom,pa ni problemov, sem pa zadnjič videl da se da dobiti tudi nekakšn gumo ki jo daš okrog in ti potem tesni
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Jaz sem bral, da se na konusu spodaj včasih nabere vsedlina, ki se obdrži na steni fermentorja, potem pa se pri stekleničenju spira v steklenice. Jaz imam sicer plastičnega, pa se vidi lepo kako se usedlina dan za dnem bolj poseda v tisto zbiralno posodo, sploh, če malo potolčeš po fermentorju.

Če ne delaš cold crasha boš tudi težko dobil kristalno čisto pivo direkt iz fermentorja. Lahko poskusiš tudi z želatino.

Druga varjanta je, da narediš fermentacijsko omaro (oz. v tvojem primeru mini sobo). Jaz ravno dajem na papir načrte za tako zadevo, ki bo verjetno kar v prostoru pod stopnjicami. Kupil bom zamrzovalnik ali hladilnik in odmontiral vrata. Okoli njega bom naredil malo večje leseno ogrodje, dobro izoliral s stiroporjem in vgradil termostat.
 

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
Ja mogoče pol res nimaš dost spoliranga pleha na stožcu, a flaširaš čez spodnji ventil? Ponavadi majo malo nad spodnjim ventilom montirano pipo za flaširanje.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.995
406
83
Hm, mogoče bi bilo to res krivo, da se kvas lima na stene fermentorja...
Ne flaširam direkt, ampak prelijem v posodo za polnjenje, v katero dam prej sladkor. Sicer pa pretakam preko spodnjega ventila, vgradnja dodatnega ventila direkt nad spodnjim se mi ni zdela potrebna, imam pa unga višjega za meritve.
 

grmaco

Zelenc'
27. apr 2015
28
0
1
Kako pa pridobim na peni? Preizkušam svoje prvo pivo in nisem prav zadovoljen s količino pene. Pene je samo za vzorec, karbonizacija je pa precej visoka. Za karbonizacijo sem uporabil 150g pivskega sladkorja (mogoče preveč?). Kaj moram storiti da dobim močno peno?
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.