Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Glede na to da tlaki niso silni lahko uporabiš DIY varianto. Koliko imaš zunanji premer 4mm cevi? pomojem ravno 7-8mm in lahko na to nabiješ cev z večjim premerom pa čez neko objemko da bo tesnilo.

Glede 7mm konektorjev so ponavadi dejansko za 1/4 cole cevi, torej imajo 7mm ampak so preveč ohlapni za 7mm cevi. Bolje uporabit 6mm cevi (ali 1/4" = 6.3mm) ki lepo sedejo na konektorje in niti ne rabiš objemk.

Če ti cevi ne gredo lepo gor jih prej zmehčaš, PVC cevi postanejo lepo mehke že pri temperaturi 50C.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
A je kdo že naročeval te hmelje pa kje jih je kupil? Ker nekaj si jih bom nabavil pri Mr.Maltu ker jih pri nas ni ampak tudi teh ki so spodaj napisani jih nima on. Če bi že iz tujine je bedno ker spet nimajo vsi vse in potem se namnožijo stroški...

Gre se pa za čimmanjše paketke recimo 100g, ker delam teste in ne bom rabil po 1kg
smile-1.gif


Endeavour
Jester
Olicana
Phoenix
Brewers Gold
Junga
Calypso
Delta
Jarrylo
Summit
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
A dajate še kaj drugega za aromo ali uporabljate večina samo hmelje?
Recimo kaka limonska trava, cimet, kostanjev med, klinčke itd. To sem že dal ampak kaj drugega kaj uporabljate?
 

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Pri teh cenah ni 22% davka..pise da je tax excluded..tak da je treba se to pristeti..
Sem pa hotel opisat kaj se mi je dogajalo pri vcerajsnjem varjenju piva..
-kot prvo sem se opekel pri pripravi starterja. Ko je ze veselo vse skupaj vrelo sem hotel tisto peno ki ostane pri vrhu erlenmajerce, zraven pomesati..vse skupaj je zavrelo se bolj in pristalo vse skupaj na moji roki+vse skupaj razlil po celi kuhinji
....opekline+lepljiva tla in cel kuhinjski pult..
-naslednji dan z bogo roko komaj vse skupaj nekak spacam, a ze ko dam strike vodo v cooler, vidim da nisem dal notri bakrenega filtra...spet vodo ven, filter notri, vodo ponovno dogreti..
- prvic sem dodajal hmelj kar direktno v pivino, brez vreck, ker sem nekje bral da ga lahko filtriram v flaskonu z mash vreco..pozabil da je bilo misljeno v flaskonu z sirokim grlom..
ko se je ta ves hmelj nabral v moji mash vreci ki sem jo povesil v flaskon, je nisem mogel spraviti ven...spet crpal pivino iz tega flaskona v drugega brez vrece..potem sem ko sem pretocil razrezal vreco in jo komaj spravil ven...

Nauk te zgodbe...ko ima hudic mlade..jih ima veliko..😊
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Zagotovo bo dobro pivo!
evil.gif


Glede hmelja, tudi če ga zliješ v fermentor ni nobene škode razen da zaseda plac in povečuje usedlino. Če imaš flaškon boš itak črpal z vrha tako da naj te tisti centimeter več usedline ne skrbi. Hmelj ne bo vplival na okus ker je najtežja usedlina (tudi v loncu po kuhanju ostane najbolj na dnu), nanj se hitro usedejo večji kosi beljakovin in nato še kvas tako da niti ni v kontaktu s pivom (pa tudi če bi bil, večino arome je že oddal in tako nima vpliva po kuhanju).
 

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Kako je pa pri pranju s kvasom in s tem hmeljem? Se ga da lepo resiti stran? Se mi pa zdi da je za vsako dodajanje hmelja tako lepo pridisalo...ni tako intenzivne arome,kot pa pri vreckah...mmmm.
Pivo pa upam da bo ok, malo ima vonj po gnilih jajcah oz.zveplu, ampak sem uporabil wlp051, za katerega pravijo da je to kar znacilno zanj..upam da ni infekcija in se tolazim s kvasom 😊
 
Nazadnje urejeno:

pivoljub

Pripravnik
5. maj 2015
130
0
16
Pozdravljeni,
Po 2 uspešnih poskusih iz piksne bi sedaj rad kak zanimiv recept samo iz extractov (LME,DME) in hmeljev (pa ne preveč različnih)
Ima kdo kak enostaven recept ?
LP
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
A imaš opcijo kuhanja cele količine (25l lonec za 20l batch) in opcijo hlajenja te količine piva (cevni hladilnik, vodna kopel, ...)? Če ne je skoraj nesmiselno delat z nehmeljenimi ekstrakti. Investicija v to opremo pomeni tudi pripravo na allgrain varjenje.

Če opreme nimaš je en kup problemov od doziranja hmelja (slab izkoristika AA kislin) do časov kuhanja. Se sicer da ampak gre za specifične tehnike varjenja.

Glede receptov lahko prilagodiš vsak allgrain recept tistemu kar imaš na voljo, pri nas so ekstrakti bolj kot ne žalost in so razdeljeni samo po barvah. Recimo za jantrno pale ale osnovo lahko uporabiš 100% amber ekstrakt oz. lahko dodaš zraven svetlega. Za 22l rabiš cca. 3kg DMEja kakršenkoli pač že je. Hmelj pa doziraš enako kot pri allgrainu potem.
 

pivoljub

Pripravnik
5. maj 2015
130
0
16
Če prav razumem je problem če kuham samo npr 5l količino?
Jaz sem si vse skupaj malo poenostavljeno predstavljal
frown-1.gif

Ker all grain opreme še nimam sem imel v planu kuhat extrakt + razne hmelje po receptu.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Načeloma se da, recimo da kuhaš samo hmelj v 5l vode da dobiš dovolj grenkobe in nato vržeš noter DME in pa hmelj za aromo. Lahko se uporabi tudi ekstrakt hmelja za grenkobo. Torej da se, ampak količine je potrebno potem prilagodit tej metodi.
 

pivoljub

Pripravnik
5. maj 2015
130
0
16
Zaenkrat sm mislil poskusit tole:
2kg light DME
1kg amber DME
50g golding 60min
50g golding 10 min
Pa da vidmo kaj dobim ven
smile-1.gif
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Lahko vreš manjšo količino, če delaš z DME. Tehnik je več. Ena metoda je, da streseš ves DME v lonec, vreš eno uro in na koncu v fermentorju razredčiš z ustrezno količino vode. Ampak v tem primeru bo dosti DMEja karameliziralo in dobil boš temnejše pivo. Tudi izkoristek hmelja bo drugačen.

Preberi tukaj: http://www.howtobrew.com/section1/chapter5-5.html

Jaz pri uporabi DME vedno dodam manjšo količino DME na začetku, večino DME pa stresem v lonec na koncu vretja. Recimo da delaš 20 literski batch iz 3kg DME, na voljo pa imaš lonec, kjer lahko vreš 5 litrov. V tem primeru dodaš v vodo cca. 600, 700 gramov DME, ostalo pa streseš not 5, 10 minut pred koncem. Teoretično bi lahko vrel hmelj v vodi, ampak v tem primeru je izkoristek precej slabši.

Pa še to. DME načeloma ne zahteva 1 ure vretja. Naredil sem že batch, v katerem sem vrel samo 15 minut. Samo količino hmelja je treba ustrezno povečati.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik ikst pravi:
Lahko vreš manjšo količino, če delaš z DME. Tehnik je več. Ena metoda je, da streseš ves DME v lonec, vreš eno uro in na koncu v fermentorju razredčiš z ustrezno količino vode. Ampak v tem primeru bo dosti DMEja karameliziralo in dobil boš temnejše pivo. Tudi izkoristek hmelja bo drugačen.

Preberi tukaj: http://www.howtobrew.com/section1/chapter5-5.html

Jaz pri uporabi DME vedno dodam manjšo količino DME na začetku, večino DME pa stresem v lonec na koncu vretja. Recimo da delaš 20 literski batch iz 3kg DME, na voljo pa imaš lonec, kjer lahko vreš 5 litrov. V tem primeru dodaš v vodo cca. 600, 700 gramov DME, ostalo pa streseš not 5, 10 minut pred koncem. Teoretično bi lahko vrel hmelj v vodi, ampak v tem primeru je izkoristek precej slabši.

Pa še to. DME načeloma ne zahteva 1 ure vretja. Naredil sem že batch, v katerem sem vrel samo 15 minut. Samo količino hmelja je treba ustrezno povečati.

Vse napisano drži, samo tam bi te popravil glede izločanje grenkobe hmelja glede na gostoto. Manj gosta je sladica ki jo vreš bolj se izloča oz. aktivira (isomerizira) AA kislina ki predstavlja grenkobo v končnem pivu. Vretje same vode ima tako dosti večji izkoristek AAja (hmelja) kot pa vretje gostejše sladice.

Kot si sam ugotovil vretje pri DMEju in LMEju ni nujno potrebno, vseeno je dobro naredti ker s tem pretvoriš preostanek beljakovin v večje delce. Namreč med postopkom pridelava DMEja se del beljakovin ki ostane v sladici ponovno pretvori v male delce ki bi potem lahko povzročile motnost piva. Vretje načeloma je efektivno ko ni več goste "pene" in se naredi namesto nje nekakšna oborina (hot break).

Glede DMSja ti načeloma ni potrebno toliko skrbet, vseeno nastaja tudi pri vretju (gretju) ekstrakta vendar v manjši količini kot pri čistem sladu. Tudi zarad iokužb se splača reskirat 5 min vretja, sploh DME ni "sterilen" in lahko vsebuje določene mikroorganizme

Torej idealno s stališča hmelj-ekonomike je vret čimvečjo količino čimmanj sladke vode (lahko tudi same). V praksi z DMEjem to pomeni da je najboljše kuhat hmelj 60 min sam, nato dodaš za 5 min DME da se raztopi in prevre in takrat dodati še hmelj za aromo.

Glede časa kuhanja sem pred kratkim tu že omenil, avstralci in američani poenostavljajo recepte do te mere da tudi allgrain izvedejo v eni uri skupaj z mashingom, torej samo vretje opravijo v 15 min. Stvar je sploh aktualna sedaj z novimi vrstami hmelja ki ima veliko arome in hkrati enormne vrednosti AAja. Recimo še 50 let nazaj se je pivo delalo iz hmelja z manj kot 5% AAja, danes se dobi pa hmelj z 20% AAja ki je zapovrh še visoko aromatičen.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.098
-8.765
113
Citat:
Uporabnik pivoljub pravi:
Če prav razumem je problem če kuham samo npr 5l količino?
.
Ni nobenega problema. Samo uporabiti moraš malo več hmelja za grenkobo, zaradi slabšega izkoristka. Pa hmelj kuhaš sam, DME dodaš šele proti koncu.
Jaz delam vse v 6l loncu z 5,5l tekoče vsebine.
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Citat:
Vretje same vode ima tako dosti večji izkoristek AAja (hmelja) kot pa vretje gostejše sladice.

To je res, če gledaš samo na IBUje. Ampak, kolikor sem bral, naj bi z vretjem v sladici iz hmelja spravil drugačne spojine kot, če vreš v sami vodi. Nisem pa še probal, da bi videl, če je dejansko razlika.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Razlika je v aromi ker se tudi drugače veže, ampak tu je potem tudi tista razlika ko na koncu dodaš DME. Skratka aroma/grenkoba ne bo nikoli enaka kot če bi kuhal celo količino vode, zato je potrebno malce eksperimentirat predvsem pa prav uporabljat razne kalkulatorje in programe.
 

pivoljub

Pripravnik
5. maj 2015
130
0
16
Glede na to da ste nekateri že varili na ta način ima sigurno kdo kak recept ki mu je odlično uspel. Da ne bom brezveze experimentiral.
LP
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik ikst pravi:
Enkrat sem že spraševal, ampak mogoče ima zdaj že kdo izkušnje. Kdo ve, kako se obnese kaj takšnega: http://www.bielmeier-hausgeraete.com/bielmeier-mash-and-brew-kettle-bhg-410-1

Pri zadnjem batchu mi je crknil električni kotel, ker očitno ni namenjen 60+ minutnemu vretju. Počasi imam dovolj DIY pacanja in predelovanja, tako, da tuhtam na nek že narejen kotel, ki ga lahko uporabim za mash tun (BIAB) in vretje.

Mogoče kdo priporoča kaj drugega v tem cenovnem okviru (1500 za braumeister se mi zdi malo huda).

Hm... skoraj 300EU, na mimovrste imaš https://www.mimovrste.com/elektricni-lonci/severin-ea-3653?v=517902 za tretjino cene, pa se mi ne zdi trikrat slabši. Za bolj natančno temperaturo kupiš termostat (cca 10EU) na senzor na žici ki ga pomočiš v pivino, termostat pa priklopiš direkt na napajanje lonca. Termostat na loncu naviješ do konca in problem rešen, mešanje je sicer še vedno potrebno, bi ti pa ohišje iz stiropora precej izboljašlo držanje temp...

Imajo še enega https://www.mimovrste.com/elektricni-lonci/severin-pasterizator-lonec-29l-ea-3658?v=588020 ki sicer drži temperaturo ampak je samo 9l...
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.