Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Citat:
Uporabnik bratec pravi:
ksz

V kleti imam pozimi temp. 15 do 16 stopinj, če je močen minus zunaj (kot je bil npr. okrog novega leta, manj kot -6 ponoči) pade na 14. Je to prenizko za ale kvasovke, konkretno za safalae S04?

Hvala in LP

S pravim pitch ratejom ne. Sam sedaj pozimi fermentiram S-04 v spalnici kjer temperatura naceloma ne gre cez 16C, poleti imam pa v kleti kjer je približno nekaj takega. Je potrebno vedet da itak S-04 ob pravi dozi kuri sladkorje kot nor in prozvaja tudi precej toplote tako da realno je 16C idealna temperatura za fermnetacijo tega kvasa pa še malce v negativno ima rezerve ko začne brbotat, proti koncu ko se umiri se lahko dvigne temperaturo na neko višjo da 100% konča svoje delo (sam dam potem ko se situacija umiri pivo v druge dnevne prostore na 20-22C).

@jest5, lallemand angleške ale kvasovke sem uporabil prvič zadnjič in nikoli več. Problemov je več, prvi je ta da pustijo zelo visok FG (ok to sem prebral in uporabil kvasovke za sweet stout), drugi problem je da se pivo ni ščistilo in je ostalo motno še po 3h tednih (recimo S-04 je po enem tednu trdno na dnu) pa še kvas je tako nemiren da tudi po cold crashu in uporabi želatine na koncu pride v flaške pol cm usedline, ki se ob nalivanju ali pa samo malce tresenju flaške fvigne takoj na vrh v obliki kosov. Skratka zadeva ni dobro nadomestilo za S-04 oz. je glede karakteristik precej drugačen kvas, glede okusa nimam pripomb če upoštevamo tisti visok FG je celo malce bolj angleški od S-04.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Ali kdo ve kje bi lahko kupil platoje take kot laško za 20x 0,5l ki bi bili čisto novi in brez kakih napisov ali znakov?
Rad bi nadomestil svojih 24 platojev, da bi bili čisto novi, ker tile so vsi podrsani in umazani in bi rad čisto nove
smile-1.gif
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Kaj bi bilo tole? Gre za nek pale ale, ki sem ga malo "pozabil" v fermenterju (Od 3.11.2014 je not). Vzel sem vzorec piva in začuda ni očitnih čudnih okusov ali arom. Se mi zdi, da je vse bolj kot ne na svojem mestu.

 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Kot kaže je prišlo do kake kontaminacije, ker je pa mela plesen dovolj časa, se je lahko v miru razvila.
Sama plesen ti ne bo škodila, če bo ostala tam kjer ji je mesto (torej na gladini).
Prestavi na pozicijo za priming, pusti da par dni da se zadeva umiri in pretoči vsebino v posodo za priming, gladino zavržeš. Plesen ni problematična, dokler se ti ne pomeša v pivo.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
T teden sem naročil inox fermentor pri lokalnem mojstru.
Kolega že ima tak fermentor in je z njim zelo zadovoljen, RAZEN: pivo se mu nikakor ne ščisti. Včeraj sem bil pri njemu, pivo ima v fermentorju že 12 dni, kvas on vsedlina je že padla na dno in jo je odstranil. Dal mi je za degustirati pivo, ki je sicer delano iz extrakta in je po okusu BP, je pa motno. Povedal mi je, da je isti problem imel zadnjič, nakar je pivo prelil v stekleni balon in se je le to čez noč brezproblema sčistilo.
Kake ideje?
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Najprej lep pozdrav vsem. Super tema in sem imel kar nekaj dela, da se prebral vseh 115 strani
smile-1.gif


Pa eno hitro vprašanje:

Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Tule je en kalkulator pa si zračunajte.

Zanimiv in uporaben kalkulator, samo me pa zanima, kako oceniš število kvasovk? V tehničnem listu piše > 6 B cells/g, na dnu je pa tabela kjer so ocene od 8 do 18. Od 6 do 18 je pa velika razlika in je tud velika razlika kakšen starter potrebuješ. Ali je OK tudi neka generična ocena 10 B / g?

LP
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Dobil sem 3 sodčke corny keg od nektarja (sok) pa me zanima ali so ok za pivo. Na pokrovu imajo še original ventilček( fiksne z luknjicami) katerega se ne da mehanično upravljat (spuščat pritisk). Zanima me ali moram ta ventilček zamenjat en pokrov pa sploh nima ventila. Ker prvič delam s temi sodi rabim nasvet, na e bayu sem opazil da imajo vse za menjavo pa ne vem kateri kosi pridejo prav.
Zanima me glede piva ko dam noter v sodček za karbonizacijo ( dexstroze ,pritiska ...) in koliko piva natočim v sodček ?

Hvala!?
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Glede Corniyev je že veliko povedanega, mal poišči, sicer pa na hitro:
- Varnosni ventil ni obvezen je pa zelo dobrodošel, sploh če gre kaj narobe, da ne dobiš pokrova v glavo :D
- Dobro jih spucaj, če je potrebno zamenjaj tesnila
- Glede karbonizacije imaš dve možnosti lahko prisilno karboniziraš (kalbo to obvlada, jaz ne).
lahko pa naravno, tako kot jaz. V tem primeru, moraš dati polovično dozo cukra kot za v flaše.
- Pivo naliješ v sod tako da nimaš cevke za CO2 (kratka cevka) v pivu. Torej kake 2-3 cm pustiš prosto.
- Ko imaš pivo zaprto v sodu, ga parkrat napolniš z CO2 jem in izprazniš (tukaj pride varnostni ventil full prav). Nato ga še zadnjič napolniš, zato da ti pokrov za čiščenje močno pritisne in le ta nebo puščal.
- Nato se tak sod tretira isto kot ustekleničeno pivo
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Citat:
Uporabnik ikst pravi:
Tnx. Zakaj pride do tega? Vidim, da plesni niso problem, če je okus nespremenjen, ampak me zanima kako preprečiti zadevo, za naprej.

Meni zgleda kot plesen oz. lahko bi bila tudi kakšna aerobna bakterija, te ponavadi naredijo film na vrhu (stik z zrakom) na okus pa ne vplivajo. Pivo ki po okusu ni slabo lahko komot stekleničiš pa popiješ s tem da se pač potrudiš in zgornji sloj na nek način zavržeš.

Zakaj pride do tega? Načeloma gre lahko za splošno pomankanje higiene, slabo razkuževanje in čiščenje opreme, stik z zrakom ... lahko pa je samo nesrečen splet okoliščin. Vsekakor poskrbi da boš opremo ki pride v stik s tem pivom temeljito opral.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
T teden sem naročil inox fermentor pri lokalnem mojstru.
Kolega že ima tak fermentor in je z njim zelo zadovoljen, RAZEN: pivo se mu nikakor ne ščisti. Včeraj sem bil pri njemu, pivo ima v fermentorju že 12 dni, kvas on vsedlina je že padla na dno in jo je odstranil. Dal mi je za degustirati pivo, ki je sicer delano iz extrakta in je po okusu BP, je pa motno. Povedal mi je, da je isti problem imel zadnjič, nakar je pivo prelil v stekleni balon in se je le to čez noč brezproblema sčistilo.
Kake ideje?

Sam bi rekel da je problem v osnovi "že 12 dni", po 12h dneh je malo kvasov ki sčistijo pivo v nulo tako da pač daš pivu več časa. Usedlino pri fermentorjih s spodnjim izpustom spusiš prvič ko se primarna fermentacija zaključi (tam po enem tednu), drugič pa pač pred stekleničenjem. Torej malce več časa pa bo vse ok.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Citat:
Uporabnik trpo pravi:
Najprej lep pozdrav vsem. Super tema in sem imel kar nekaj dela, da se prebral vseh 115 strani
smile-1.gif


Pa eno hitro vprašanje:

Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Tule je en kalkulator pa si zračunajte.

Zanimiv in uporaben kalkulator, samo me pa zanima, kako oceniš število kvasovk? V tehničnem listu piše > 6 B cells/g, na dnu je pa tabela kjer so ocene od 8 do 18. Od 6 do 18 je pa velika razlika in je tud velika razlika kakšen starter potrebuješ. Ali je OK tudi neka generična ocena 10 B / g?

LP

Količina kvasovk na gram je odvisna od veliko stvari, načeloma pa je tako da šteje bolj kot ne masa. Torej če imaš velike celice in malo njih je enako kot če imaš majhne celice in veliko njih, s stališča fermentacije je to skoraj enakovredno. 10 miljard na g pri suhem kvasu je nekako klasika in se to tudi uporabi pri izračunih, Kai Troester je šel štet pod mikroskop pa je vedno dobil več celic kot je pisalo na tehnični specifikaciji. Tisto označuje minimalno število živih celic ki so na voljo do konca roka trajanja in torej je logično da je celic realno več.
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Koliko časa po začetku pitja piva iz corny sodčka lahko pivo piješ da je dobra in ali mora biti stalno pod tlakom (CO2).
Zanima me ali obstaja kakšna tabela za karbonizacijo v sodčkih pod kolikšnem tlakom mora biti pivo in koliko dni ali mora biti v hladilniku ali na sobni temperaturi?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Pivo je v kegu podobno kot v fermentorju dokaj obstojno če je vse narjeno kot je potrebno in je oprema dobro očiščena in sterilizirana. CO2 moraš imeti oz. keg mora bit pod pritiskom ker drugače ti ne tesni.

Glede karbonizacije lahko karboniziraš kar tlačno/prisilno, glede pritiskov za karbonizacijo in in točenja glej tole tabelo. Načeloma če držiš pritisk na takem nivoju kot je v tej tabeli boš dobil počasno karbonizacijo (traja nekaj časa (teden ali dva) da pivo vsrka ustrezen delež co2ja), opcija je tudi prisilna karbonizacija z večjim pritiskom kjer pač pustiš pritisk ustrezno manj časa. Temperatura in pritisk sta povezani spremenljivki torej upoštevaj to, načeloma pa lahko karboniziriaš pri bilokakšni temperaturi.

Če delaš naravno karbonizacijo je pomoje v kegu najlažje dodat kar sladkor (prevreš vodo, dodaš ustrezno količino sladkorja in še vrelo vliješ v pivo), potem je stvar enaka kot v steklenicah.

Več o kegih ti bo pomojem lahko svetoval kalbo oz. kakšen drug uporabnik ki toči pivo s pipe!
zmaga.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
T teden sem naročil inox fermentor pri lokalnem mojstru.
Kolega že ima tak fermentor in je z njim zelo zadovoljen, RAZEN: pivo se mu nikakor ne ščisti. Včeraj sem bil pri njemu, pivo ima v fermentorju že 12 dni, kvas on vsedlina je že padla na dno in jo je odstranil. Dal mi je za degustirati pivo, ki je sicer delano iz extrakta in je po okusu BP, je pa motno. Povedal mi je, da je isti problem imel zadnjič, nakar je pivo prelil v stekleni balon in se je le to čez noč brezproblema sčistilo.
Kake ideje?

Sam bi rekel da je problem v osnovi "že 12 dni", po 12h dneh je malo kvasov ki sčistijo pivo v nulo tako da pač daš pivu več časa. Usedlino pri fermentorjih s spodnjim izpustom spusiš prvič ko se primarna fermentacija zaključi (tam po enem tednu), drugič pa pač pred stekleničenjem. Torej malce več časa pa bo vse ok.

HVala za tolažbo
wink-1.gif

No bomo vidl kako se obnesel pr men, čez kak mesec, bom poslikal zadevo pa poročal
zmaga.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Citat:
Uporabnik pivovarcek pravi:
Dobil sem 3 sodčke corny keg od nektarja (sok) pa me zanima ali so ok za pivo. Na pokrovu imajo še original ventilček( fiksne z luknjicami) katerega se ne da mehanično upravljat (spuščat pritisk). Zanima me ali moram ta ventilček zamenjat en pokrov pa sploh nima ventila. Ker prvič delam s temi sodi rabim nasvet, na e bayu sem opazil da imajo vse za menjavo pa ne vem kateri kosi pridejo prav.
Zanima me glede piva ko dam noter v sodček za karbonizacijo ( dexstroze ,pritiska ...) in koliko piva natočim v sodček ?

Hvala!?

Tisti ventil ni obvezen, moji sodi ga nimajo, uporabljam co2 nastavek in spustim pritisk s tem.

Razstavi sod, dobro očisti z oxijem, sestavi nazaj in je pripravljen za uporabo. Ko polniš notri vlij oxi, dobro pretresi in nato oxi spumpaj ven tako, da sod priklopiš na co2, tko se ti bo očistila tud pick up cevka, ki je jebena za čistit, oxi pa vse rukne dol brez težav. Nekaj časa še spuščaj co2 skozi pipo, da se kompleten sod napolni s co2, potem popusti pritisk, odpri pokrov in previdno in pošasi izlij ven ostanek oksija.
Spusti cevko na poden soda in začni točit pivo tako, da ne pride zraven kisik (če misliš karbonizirat naravno, stresi prej sladkor not, ali vlij sirup). Sod napolniš malo pod kratko cevko in zapreš. pritisni sod na 1 bar in potem spusti ven in to nekajkrat ponovi(da se losaš morebitnega zraka na vrhu), nato pritisni sod na 3,5 bara, da zagotoviš pritisk na dihtungo. z milnico poizkusi tesnitev. Naravni sod pusti na sobni temperaturi še 7-14 dni, nato ga rukni na hladno (obnezno tudi ob naravni karbonizaciji nabij sod s pritiskom, ker kvasovke ga še dan dva ne bodo ustvarile dovolj za dihtungo), prisilni sod pa naj roma v hladilnik, kjer ga priklopiš na co2 na 2,5 bara za dva do tri dni, potem počasi spuščaš do točilne vrednosti.

PS: Pa ne obupaj ob začetniških težavah, ker ko se corney kega navadiš je stvar zelo dobra.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Ali kdo ve kje bi lahko kupil platoje take kot laško za 20x 0,5l ki bi bili čisto novi in brez kakih napisov ali znakov?
Rad bi nadomestil svojih 24 platojev, da bi bili čisto novi, ker tile so vsi podrsani in umazani in bi rad čisto nove
smile-1.gif

Kdo ve?
smile-1.gif
 

bratec

Pripravnik
23. okt 2014
120
0
16
Vakuumsko pakiran in v zmrzovalniku shranjen hmelj je najboljša opcija za najmanjše izgube arome,, kot sem marsikje prebral, tudi v tej temi. Pa me zanima, ali je vseeno, če je spakiran v prozorne vrečke ali neprozorne? In ker je verjetno boljše v neprozorne, jih kdo uporablja in če jih, kje jih je nabavil?

Hvala in lp
 

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Js jih imam v vakuum posodicah. Statusove, pride ena okoli 14 eur, pa lahko ustvaris vakum in jih hranis v zmrzovalniku, notri pa spravis 1, 5 kg v 3 litrsko posodico. Kupis se pumpico poleg za vakum pa si zmagal. Mislim da ni neke soncne svetlobe v zamrzovalniku, tak da je verjetno vseeno ali prozorna ali ne. Moje mnenje....
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.