Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Preziveli smo, komaj!
grin1.gif


Sicer pa so smernice za naprej kar ok zastavljene, se bo delalo na tem da se domace pivovarstvo uvede v trosarinski zakon pa kaksno tekmovanje se bo se organiziralo.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Ja, tole so dobro zavarili, edino bi morali dat opozorilo pred pretirano konzumacijo!
grin1.gif


Ampak kljub vsemu popitemu piru sem se danes zbudil kot prerojen, če bi se ga nalival z brozgo od laškega/uniona bi verjetno bile posledice precej hujše!
smile-1.gif


No ob priliki ponovimo!
nahrung002.gif
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.091
-8.772
113
Kje je fora laškega striptisa? 8,3% in malo sladkobe. Uporaba balzno požrešnih kvasovk ali zelo nizka temperatura mashinga? Cukra naj ne bi dodajali.
Ker pri meni je vse, kar je iz dme in nad 6% dosti sladko.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Bock pač, načeloma niti ni tako lahek ker dvojni bocki imajo FG tam čez 1.020. Drozganje je kar v medium območju. Naredi pa svoje lager kvas in lagering pa verjetno to da se ne uporablja karamelnih sladov. Za bock recimo se večinoma uporablja temen munich slad, velikokrat tudi do 100%. Prevretveno (decoction) drozganje se uporablja pri tradicionalnih oblikah, ampak to dvomim da delajo v laškem.

Meni je tale striptis odličen oz. to kar se je do sedaj delalo v naših pivovarnah in je nosilo oznako bock ali pa niti ni imelo te oznake je bilo vse po vrsti zanič. Tale je pa dober, sem si kupil kar nekaj zaloge!
grin1.gif


Pri DMEju nimaš veliko vpliva na to kaj vsebuje, načeloma ko sem sam delal lagerje z DMEjem sploh temnim sem opazil enako da je FG vedno ostal visok. To pomeni da je verjetno delež kompleksnih sladkorjev tudi v lahkem DMEju dokaj visok. V tujini se dobi specialne DMEje oz LMEje z definirano osnovo, torej recimo imaš specialen DME/LME ki je narejen iz 100% pilsnerja na low mash profilu. S takim potem lahko delaš enako dobro pivo kot pri allgrainu, s tem kar dobiš pri nas je pa bolj za "ale" variante. Sicer je greh tako mislit, ampak mogoče bi navaden sladkor v deležu tam do 20% naredil ustrezno dry pivo.
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Na skupščini je bilo res super. Prvič sem sploh probal piva drugih domačih pivovarjev. Nekatera so bila res okusna, druga malo manj. Od vseh mi je pa najbolj izstopalo ječmenovo vino. Vanilija in jack daniels res naredita svoje. Okusa zmagovalne pive se pa ne spomnem, najbrž je nisem niti probal. Takšnih dogodkov bi moralo biti več, tako kot je že nekdo predlagal na skupščini. Sedaj pa še čakam oceno in konstruktivne kritike mojega paleta
smile-1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Sam ne se ustrašit, če bo Jaša direkten. Men je on enkrat na beer tastingu spustil, da delam Cedevita pivo, ko sem omenil, da delam pivo iz celovitega kita. Kljub temu, da me je v tistem trenutku celotno moško občinstvo pogledalo s spoštovanjem me je zapeklo in to tako daleč, da sem se takoj naslednji dan spravil delat plane za all grain. V bistvu ma Jaša prste zraven, oziroma jezik, da se pri meni kuha pivo iz zrnja in da ne kuham klonov, za kar sem mu še danes hvaležen.

Mi je všeč, da scena raste in da je med nami kar nekaj mojstrov. Sam mal zaostajam pri raznolikosti, sam tud to bomo popravli. Upam, da se vidimo prej, kot čez eno leto.

Alter bar v LJ bi bil pravi kraj za kako srečanje, da spet kako rečemo o darilu bogov...pivu.
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Sej mogoče se dobimo osebki od tu pa spijemo kakšno pivo skupaj in rečemo kakšno debato mimo društva!
grin1.gif


Ampak smo pa razseljeni po celi sloveniji, že za par sodelujočih tu vem da ste doma od murske sobote do morja in od alp do bele krajne. Tako da je uskladit vse urnike zelo težko.

Glede ocenjevanja mislim da je pravim pivovarjem konstruktivna negativna kritika ki temelji na POSTAVLJENIH pravilih (BJCP) vredna več ko pa 100 pohval od kolegov ki pijejo laško/union! Se motim?!
evil.gif


Tako da sam se že veselim naslednjega leta in upam da bodo spravili skozi tisto certifikacijo oz senzorične treninge za BJCP, ker meni osebno vem da manjka predvsem praksa v okusih in primerjavi (pa sem pomojem v življenju popil 1000+ različnih pirov). Brez tega ne moreš naredit dobrega piva (oz. dobro ti je zaradi osebnih preferenc po okusu ne pa po neki objektivni lestvici gledano na stil piva).
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Kolegi ponavadi znajo rečt ali je pivo zelo ali malo manj grenko in da lepo diši
smile-1.gif


Me pa zanima kdo je Jaša? Vem kater je, nevem pa kakšne reference ima in kakšno funkcijo ima v Human Fish...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Bolj kot konsistenca jih matra pomojem raziskovalni duh, enkrat sem dobil SIPO ki ji lahko rečes SIPA (slovenski IPA). Dejansko notri ni bilo nobenih mango in citrus arom/okusov ki so značilne za ameriški hmelj, ampak samo slovenska pikantno nevtralna hmeljna aroma. Odličen pir, tudi sam sem doma naredil parkrat to varianto (dry hopping s s. goldingom) in to je zame to kar mora ekstra "hmeljni" pir bit (če že mora bit). No glede SIPE sem pa tudi že okušal prej omenjen ameriški hmelj noter.

carty, glede ocenjevanja smo imeli na zboru DLDP "tekmovanje" naših domačih zvarkov in v prihajajočem letu se planira še kaj podobnega ali pa celo večjega ("državno" tekmovanje), imaš pa tudi mednarodna tekmovanja (recimo nam najbližji Zagreb). Na taka tekmovanja lahko prijaviš svoje pivo in tam ti ga vedno ocenijo, tudi če ne zmagaš dobiš nazaj ocenjevalni list po BJCPju kjer vidiš kje je tvojo pivo izgubljalo točke in veš kaj moraš popravit.

Sicer pa za začetek je pametno kot sem že parkrat omenil, da sam slediš smernicam BJCPja glede stila piva ki ga delaš ker je to osnova. Ko je pivo narejeno in ustrezno postarano ga lahko pa tudi sam (objektivno) oceniš, dobiš na strani BJCPja ocenjevalni list in tudi pravila za točkovanje. Sam skušam sedaj svojo "neeksperimentalna" piva ocenejevat in zaenkrat sem toliko objektiven da še nisem prišel v excellent ali outstanding kategorijo!
hysterical-1.gif
 

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Pozdravljen,imam 2 vprašanja glede cold crasha.
1.) Ta vikend ga bom naredil in sem bral da v primeru cold crasha rado posesa zrak nazaj v fermentor, zaradi podtlaka pri spremebi temperature posledično ti lahko voda iz vrelene vehe pade v pivino. S čem vi "zavarujete" pivino v ferm., ker bi dal to čez noč ven, ker nimam hladilnika na voljo. Se da to s folijo zaviti, sterilno seveda, ali je kašen drugačen način?
2.) Za priming uporabljam ta kalkulator . V njem zahteva tudi temperaturo pivine. Zanima me ali je to temp. pivine ki jo stekleničiš, ali temperatura pivine , ki bo skladiščena?

Hvala za odgovora že vnaprej,
Lp, Mario
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
1. posesa podtlak zaradi krčenja piva pri nižji temperaturi, ampak če imaš S veho in je napolnjena "pravilno" potem ni panike ker ni tako hitrega pretoka in veha bo "brbotala" v kontra smer. Pri vehah na lonček pa nastane zamašek in dejansko ne pusti podtlaka. Sam sem se 1x zaje... ker sem dal takoj čep na steklen fermentor, podtlak ga je toliko prisesal da ga niti zagrabit z rokami nisem mogel zato sem ga odpiral kot vino (preko navoja) in ko je popustilo je tako počilo da sem se samo čudil. Sedaj uporabljam enostavno PVC vrečko (za vlagat živila) in gumico, vrečko/foljoi... razkužiš preden daš kamor jo daš na fermentor.

2. temperaturo za v kalkulacijo dodaš tako kot je bila načeloma najvišja po aktivnem stanju fermnentacije saj se takrat izloči največ CO2ja in toliko ga bo pač potem ostala v pivu četudi se temperatura zniža. Torej če si imel med fermentacijo 18C, potem si dvignil enkrat med staranjem na 22C nato pa narediš cold crash na 5C daš v kalkulator 22C.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Možno da gre za vpliv zraka!
evil.gif


Kako je že z gostoto vode, tam pri 4C je najgostejša torej ima najmanjši volumen in torej če jo ohlajaš od 20C do 4C se volumen vode zmanjša kar pomeni da nastane podtlak že samo zaradi tega ... ali že preveč dopustniško razmišljam?!
grin1.gif
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.091
-8.772
113
Ma volumen tekočine se praktično zanemarljivo spremeni. Pri luftu pa je sprememba konkretnejša.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Če sem prav zračunal se volumen vode pri cca. 22l batchu (alkohol ni vštet v izračun je pa odštet iz enačbe) v temperaturnem območju med 25C in 4C spremeni cca. 50ml, skratka če je zraven še 1/3 fermentorja zraka je volumen minimalno spremenjen oz. na sam podtlak vpliva bolj kot ne nič!
zmaga.gif


Gostota zraka pa mislim da se na 20C spremeni okoli 5% in ker se upošteva tlak glede na zračni tlak se za nekaj takega spremeni tudi tlak oz. nastali podtlak.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Za mojo boljšo polovico bi rad naredil pivo z okusom malin in nizko grenkobo. Uporabil bi zmrznjene maline, ki bi jih dodal v sekundarni fermentor. Kako bi najbolje steriliziral maline, da bi ostalo v njih čim več okusa? Ali je že kdo delal podobno sadno pivo?
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.