Roštilj --samogradnja.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
a to si kupil, ali si sam naredil??
Nekak bi tud sam kakšno rundo čevapov spekel na oglju. So mo že razni plinski gorilci presedli.
Mal mora biti vonja po dimu....
grims-1.gif
 

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
26
38
Murska republika
Po vgradnji šamotne opeke in še ene krajše rešetke za odlaganje mesa bo to delo prišlo k koncu, po nasvetu sem cel notranji del žara premazal s stekleno vodo ki daje odpornost proti izgorevanju betona, sicer moram narediti še vratca in posodo za oglje kar bo ob naslednji priliki, v nedelju bo prva proba peka in takrat sledijo prve fotografije .
1989050-WP_20140404_12_07_53_Pro.jpg
 

Priponke

  • 1989050-WP_20140404_12_07_53_Pro.jpg
    1989050-WP_20140404_12_07_53_Pro.jpg
    82,4 KB · Ogledi: 1.246
Nazadnje urejeno:

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
26
38
Murska republika
tako bi bilo nekje pri kraju ta gradnja žara, seveda manjkajo še vratca ki bojo ščitila notranjost ob dežju in sicer.
1989053-WP_20140404_12_08_02_Pro.jpg
 

Priponke

  • 1989053-WP_20140404_12_08_02_Pro.jpg
    1989053-WP_20140404_12_08_02_Pro.jpg
    94,5 KB · Ogledi: 1.101

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
26
38
Murska republika
Hvala res hvala , res se veselim da sem končal ker mi je vzelo kar precej časa katerega sicer imam vendar mi zdr. stanje to kar precej kvari.. Moram pa priznati da sem danes popoldan prvič zakuril seveda z ogljem in spekel čevapčiče in nekaj pleskavic seveda sem to storil zaradi radovednosti kako se vse skupaj obnese in moram povedati da je bil poiskus uspešen , kadilo se je res nekaj tudi mimo in tu l z prednje strani bom mora podalšati rob pod napuščem za približno 10 cm , kar sem predvideval že pri gradnji vendar takrat te potrebe po spuščenem nekako nisem naredil ker sem mislil da ne bo potrebe, sedaj pa sem ugotovil da bo ta rob uluvil in usmeril več dima v dimnik ta rob sem imel že izdelamn in sem ga nato provizorično namestil in moja ugotovitev se je iskazala za pravilno, tako bo rob zagotovil večji ulov dima, morda bi lahko bil dimnik večji od premera 12 cm kolikor je sedaj vendar trenutno smatram da je zadosti, zakuril sem na šamotni podlagi ki se je izkazala za dobro izvedbo, s prednje strani pod mrežo pa sem provizorično zadelal praznino oz, odprtino z dvema šamotnima zidakoma in izkazalo se je da je takrat kurišče res oddajalo vso koncetrirano toploto, mrežica za pečti je sedaj na višini 14 cm in smatram da je to idealna višina za pečenje kajti peklo se je res enakomerno in je bilo lepo rjavo zapečeno.torej nekaj popravka in nato končno vratca katere sem odlašal z izdelavo predvsem radi tega roba pod napuščem kar se je izkazalo za pravilno.

z rdečim je označen podaljšek oz rob ki ga bom dodal.
1989357-Breznaslova.jpg
 

Priponke

  • 1989357-Breznaslova.jpg
    1989357-Breznaslova.jpg
    94,8 KB · Ogledi: 1.049
Nazadnje urejeno:

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
26
38
Murska republika
Roštilj je tako visok da bom namestil kovinski morda pa kaj betonskega tvoja ideja pa se mi zdi zanimiva samo ne vem kje do takega odpornega stekla na vročino.

Danes sem nanestil del iz pločavine in upam da je to tisto kar je manjkalo.
1989362-WP_20140405_13_30_05_Pro.jpg
 

Priponke

  • 1989362-WP_20140405_13_30_05_Pro.jpg
    1989362-WP_20140405_13_30_05_Pro.jpg
    129,4 KB · Ogledi: 1.065
Nazadnje urejeno:

cvinga

Fizikalc
10. feb 2014
1.830
1
36
Če obstaja za notranje kamine steklo . Najbolje kakšnega steklarja vprašat. In potem tudi ne boš imel nobenega problema z dimom spredaj...
 

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
26
38
Murska republika
Bom nekaj delal v tej smeri, bom premislil.

Urejeno , sicer še brez vratic ki pa jih bom sedaj ko imam končno mero zlahka izdelal, ko bo gotovo --nova slika sledi--
cheer.gif

1989376-WP_20140405_13_30_15_Pro.jpg
 

Priponke

  • 1989376-WP_20140405_13_30_15_Pro.jpg
    1989376-WP_20140405_13_30_15_Pro.jpg
    68,7 KB · Ogledi: 1.079
Nazadnje urejeno:

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
26
38
Murska republika
Uredil sem tudi vratca in sicer na okvir iz cevi 15x15 mm sem s kovicami pritrdil črno pločevino, namestiti je potrebno še tečaje ki so naročeni in dodal bom še zračno loputo na vratca tu pa bom še domislil rešitev, morala se bo drsno odpirati in zapirati--kaka rešitev--
1994304-WP_20140412_12_53_54_Pro.jpg
 

Priponke

  • 1994304-WP_20140412_12_53_54_Pro.jpg
    1994304-WP_20140412_12_53_54_Pro.jpg
    80,1 KB · Ogledi: 1.059
Nazadnje urejeno:

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
26
38
Murska republika
DAnes sem z namestitvijo tečajev katere sem res expresno dobil, dokončal vratca in s tem zaključil dela z samim roštiljem , dosti mi je zaenkrat teh del ki se zavlečejo če hočeš res dobro narediti, z nameščanjem tečajev na samo osnovo je šlo vredu pritrdil sem jih v tulce z vijaki in namestil zaporo ter prebarval vrata. z črno, zakaj z črno ne vem. ..., čaka me še ureditev okolice in polaganje nekaj plošč ter izdelava montažne mizice ki bo služila za odlaganje.
1995524-PicMonkeyCollage.jpg
 

Priponke

  • 1995524-PicMonkeyCollage.jpg
    1995524-PicMonkeyCollage.jpg
    45,5 KB · Ogledi: 1.023
Nazadnje urejeno:

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
26
38
Murska republika
Čeravno vreme ni bilo primerno za peko na žaru me dejansko to ni oviralo da ne bi nekako imeli danes poizkusno otvoritev, prvi rezultati pečenja v žaru so odlični, oglje sem najprej v kaminu za prižiganje oglja zažaril in res moram povedati da se mi zdi tak način prižiganja oglja najbolj v redu ker je samo oglje zažarelo v približno pol ure, najprej sem ta kamin z ogljem imel postavljen v žaru da sem preizkusil sam vlek žara, ugotovil sem da bo potrebno na vratcih spodaj izvrtati po tri luknjice ki bojo pospešile dimljenje z večjim dotokom zraka, čeravno sem imel sedaj en krak vratc rahlko odprt in je bilo zadosti da je šel ves dim v dimnik, slika --.
Po vsipanju razžarjenega oglja sem pusti kami zaprt približno 10 min da se je ogrel in nato pričel z peko perutk in zrezkov .peklo se je odlično večji del peke je bil žat zaprt in temperatura je dosegla na prvi najnižji stopnji idealnih ---slika-- tako je bila peka mesa ki se je lepo zapeklo v idealnih pogojih temperature zelo kmalu pečeno --20 min perutke in 15 min meso.

To so moje izkušnje z peko v lastno skonstruiranem in sestavljenem žaru, upam da vam bojo moje izkušnje pomagale tudi vam pri samogradnji žara katerega cena če ne upoštevam lastnega dela ni presegla 100 eur-material., in tako se s tem člankom poslavljam od te teme, za vsa vprašanja pa sem vam z odgovori vedno dosegljiv.

Lepo peko tudi vam.
2000009-PicMonkeyCollage.jpg
 

Priponke

  • 2000009-PicMonkeyCollage.jpg
    2000009-PicMonkeyCollage.jpg
    137 KB · Ogledi: 1.083
Nazadnje urejeno:

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
26
38
Murska republika
To je kamin za prižiganje od Webra.--podobnega imam tudi sam.
2000151-kamin_2.jpg
 

Priponke

  • 2000151-kamin_2.jpg
    2000151-kamin_2.jpg
    74,2 KB · Ogledi: 1.211
Nazadnje urejeno:

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
ksz

Jest bom moral narest kaksen rostilj, imel bi nek hladilnik, omarico, rostilj in korito za oprat posodo, a ima kdo kaksne slike kakih kompletov ki bi bili home izdelani iz opek ali podobnega in da ni glomazno? Tisto kar je tukaj nalimano kot tak komplet mi ni vsec.

Rostilj pa nasplosno tudi nevem, bil bi na les, pa mogoce tolk velik da bi kdaj celo kaksnega odojka gor spekel samo to je spet vrjetno glomazno potem za daily use cevapcicev itd
 

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Vse kar si naštel pač ne gre spraviti na 1 kvadratni meter.

Mogoče bi v mojega celo šlo (hladilnik in omarico mislim), ker ostalo pa že je. Ampak ima zadeva (na pamet) malenkost čez 2m v dolžino in cca 85cm v globino.