Rolete ali zunanje žaluzije

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.496
7.010
113
Vgradnja oken nima veze. Žaluzije (ali konec koncev rolete) so montirane na preklado. Zdaj, marsikdo da potem že v preklado ene 3cm stirodurja (zoža preklado) da je malo izolacije vmes. Potem pride podometna škatla za zunanja senčila, potem pa še par cm izolacije in fasada. Tako je škatla okoli in okoli oblečena s stiroporjem in toplotni mostovi prekinjeni. Če je preklada v celoti betonska, pa želiš narediti enako, moraš pa najprej na preklado nalimati par cm stirodurja in od tam naprej enak postopek. Edini problem, ki lahko nastane, je zaradi debeline izolacije v fasadi. Če recimo upoštevaš, da je škatla široka 12cm, pa daš med njo in steno 3 cm, pa še na zunanjo stran 3cm, rabiš najmanj 18cm izolacije v fasdi, da vse to prekriješ. Če bi dal 3cm v preklado, bi to pomenilo samo 15cm. Če si pa že v štartu mislil dati 20cm, je pa vseen klinc, a ste na zunanja senčila mislili ali ne, ko ste delali preklade.

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.519
14
38
37
Dolenjska
Sedaj mi je jasno kako stvar poteka.
95% je da bova vzela zunanje žaluzije, jih bova šla pa še pogledat pred odločitvijo.

Hvala vsem za odgovore.

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.519
14
38
37
Dolenjska
Kako izgleda od znotraj, če so zunanje žaluzije montirane zunaj pod-ometno oz. se od zunaj ne vidi škatle?
To pomeni, da se bo od znotraj videla škatla oz. kakšen pokrov?

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.022
11.145
113
imaš kje kakšne karakteristične prereze vgradnje itd, rad bi to imel prej naštudirano.. .pravijo ja da je pre bolje oblečt preklado (malo ožjo, da požere stirodur (vsaj 3 cm) in potem vijačit škatlo.

Nina8

Pripravnik
19. feb 2014
35
0
6
Mi imamo tudi zunanje žaluzije in nam ni žal. Še zaves nismo dali, ker se itak nič noter ne vidi, razen seveda če je luč, takrat jih pa zapremo.

mokerbiskvit

Zelenc'
25. apr 2014
9
0
1
Jaz ti svetujem žaluzije, vsaj jaz jih imam in mi osebno zgledajo 10x boljše kot rolete + kul je ker lahko samo z obratom totalno zastreš okno. Pa še to mi je všeč ker se da uravnavati nagib, in s tem količino svetlobe, ki prodira skozi celotno površino okna, kupili smo jih tu http://www.roletarstvo-bayer.si/sencila/zaluzije/ za dost ugodno ceno.

Na živce mi gre edino čiščenje, vedar enkrat na leto že potrpim
smile-1.gif
, odsvetujem ti jih razen v primeru če živiš res kje kjer bi pihala blazna burja haha.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Ajde...napišite...kdo od vas žaluzirarjev dviga žaluzije prek dneva?

Torej da ni efekt rešetk?

(Mi imamo rolete pa tudi nimamo zaves..a se vidi noter ali ne...nam dol visi).

billgetas

Zelenc'
9. okt 2013
6
0
1
Evo, jaz žaluzijar dvigam/spuščam žaluzije vsak dan. Pritisnem knof in to je to. Imamo Z žaluzije, ki čisto spuščene zelo zatemnijo, poleti ali pa kadarkoli moti sonce pa izbereš pravi naklon in imaš svetlo brez direktne svetlobe od sonca. Poleg tega pa so mi žaluzije lepše kot rolete.
Tudi s čiščenjem ni problemov - niso umazane ali pa se ne vidi, da bi bile. Do zdaj sem očistil samo ptičji kakec. Ne vidim skoraj nobene prednosti rolet napram žaluzijam, razen izolacija, ki se stroškovno verjetno čez celo zimo ne pozna niti za ceno enega piva.

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Jaz jih tudi dvigujem. Pa sta dve 3,6 m po višini, tretja pa nekaj čez dva m. Razen poleti takrat ostanejo dol zaradi senčenja, ker so na zahod obrnjene.

Karakala

Fizikalc
3. okt 2007
2.394
59
48
Republika Prlekija
Kako pa se zunanje žaluzije obnesejo v take vremenu kot je danes, ko je veter oz. bolj močan veter? So fejst glasne? jih dvignete gor do konca ali pustite dol? Recimo ponoči, ko greš spat pa je močan veter?

Clueless

Fizikalc
5. avg 2007
745
86
28
Malo pošklepetajo ob večjih sunkih. Nič tragičnega.

Še za Vincenta - se podpišem pod post od @billgetas. V kratkem itak pride še senzor za osončenost in centralno krmiljenje tako, da bo še bolj enostavno. Res pa je, da bi bile verjetno večinoma spuščene, če bi jih bilo treba na roko vintati.

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Nič posebnega. Sicer so okna z večjo površino žaluzij obrnjena na zahod, tako da so večinoma zaščitena pred najhujšimi sunki burje. Ko pa je jugo pa malo pošklepeta ampak ni hujšega. Fajn je, da imaš na žaluzijah gumijaste robove, da guma pride na alu, ko so lamele zaprte.

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.381
178
63
38
Obujam staro temo. Je kdo v zadnjem letu montiral zunanje žaluzije in komarnike? Pri katerem proizvajalcu se mi splača povprašat? Gorenjsko/ljubljanski konec. V mislih imam Tehrol in Senčila Bled, priporočate še koga? Roltek se mi je zdel dokaj drag.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.022
11.145
113
Meni so delali tehrol. Bilo so dovolj ugodni, pa vredu zmontirali in bili točni. Nimam pripomb.
Obvezno na elektriko, ker drugače jih ne boš dvigoval. Ker imamo še skrita vodila, se sploh ne vidi da imaš žalzuije, če so dvignjene.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.496
7.010
113
Imam roltek žaluzije. ne vem, žaluzije kot žaluzije, ne padam dol, sploh pa ne ko kaj rabiš. ne spusti pogovora čez, dokler ne poveš, kdaj je bilo montirano, če je še v garanciji in da bo za plačati. pol šele lahko poveš, kaj bi sploh rad. Sem mogla vse te stvari povedat, da sem potem lahko povedala, da sem si zaželela komarnikov. Je pa popularen medle tle okoli, bi vsekakor dala priliko njim. Pri sosedu so bili pa meni še malo ene dvoje nastavili, kot je bilo treba. zadeva rešena, še preden sem jima uspela kafe skuhat.

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.381
178
63
38
Hvala za info! Tud sam sem pri Rolteku dobu mal tak čuden občutek. Medle bom tudi malo povprašal.

Kolikor vem, je treba 220V spravit ven iz bajte, do škatle. Za šoltarje pa ni treba štemat, so pa lahko na baterije. Jaz druge opcije kot štrom sploh nimam, ker ni prostora za gurtno. Mam špalete obdelane s knaufom, tako da je res minimalno okvirja.