Rolete ali zunanje žaluzije

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.519
14
38
37
Dolenjska
Zdravo,

ob menjavi oken prihodnje leto sledi tudi menjava rolet. Razmišljal sem tudi o zunanjih žaluzijah.
Vsi proizvajalci pišejo po spletnih straneh, da so zunanje žaluzije praktične, niso pa za popolno zatemnitev prostora. Nikjer pa ne piše, koliko se zatemni prostor z zunanjimi žaluzijami.

Jih ima kdo? Kako se obnesejo?
Koliko se dejansko prostor zatemni?

tony

Guru
23. jul 2007
9.747
1.530
113
Hja... Razen za spalnico oz. sobo, kjer folk spi, se zatemni dovolj.

Če pa nimaš ravno javne razsvetljave direkt pred bajto, bodo pa tudi za spalnico žaluzije čisto OK in boš lahko spal kot človek.

P.S.: Tudi notri se po moje čez žaluzije ne vidi nič...
smile-1.gif

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.519
14
38
37
Dolenjska
Sej zaradi samega spanja ponoči me trenutno ne skbi toliko, ker nisva tako občutljiva na svetlobo.
Predvsem se gre za spanje otrok čez dan, ko je dobrodošla zatemnitev prostora.

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.748
218
63
Citat:
Uporabnik Chimay pravi:
Sej zaradi samega spanja ponoči me trenutno ne skbi toliko, ker nisva tako občutljiva na svetlobo.
Predvsem se gre za spanje otrok čez dan, ko je dobrodošla zatemnitev prostora.
Čez dan itak ni fajn, da otroku zatemniš prostor, da ne zamenja dneva z nočjo.
Jaz svojemu otroku čez dan še nikoli nisem zatemnil prostora, izjema je le kje direktno sonce.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Kupi si notranje žaluzije, za tiste prostore ki pa imas željo imeti popolno temo, pa lahko zmontiras rolo z notranje strani in ga samo potegnes od zgoraj dol.

Jaz sem imel prej rolete, z novimi okni jih nisem vzel ampak imam samo notranje zaluzije pa je popolnoma dovolj.

tony

Guru
23. jul 2007
9.747
1.530
113
Ma, s temi roloji (saj to misliš tkanino, ki se zvije v valj na vrhu okna?) imam bolj slabe izkušnje:
-še slabše prekrijejo svetlobo kot notr. žaluzije (problem je ob robu - no, morda bi morale biti le dovolj široke?)
-če hočeš odpreti okno, jih je treba dvigniti, kar mi gre pri balkonskih vratih že na živce
tongue-1.gif

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Tako je, roloje mislim. Če jih bos montiral na okvir samega okna,bos lahko odpiral in zapiral po želji, če bos pa montiral nad okno,potem je pa res treba dvignit da lahko normalno odpres.

Jaz bi predlagal da če je steklo širine 60cm, okvir pa 80cm , da vzameš rolo širok cca 75cm in bi skoraj da mogla biti tema...

Ali pa tiste debele hotelske zavese, to tudi vsakič naredi temo
grin1.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.747
1.530
113
To je lahko premalo. V stanovanju imam rolo v širini okenskega okvira, pa je vseeno premalo za orenk zatemnitev. Bolje bi bilo še kaj čez (je pa potem lahko estetika vprašljiva, ali kaj?
confused-1.gif
).

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Jaz imam roloje iz Ikee, na vsaki strani okenske niše 10 cm širše
smile-1.gif
(jih prilagajaš po želji)

niti ne izgleda slabo, je pa res da jih je jreba dvignit za odpiranje okna

ampak zatemnijo ok, pa tudi glede toplote se pozna

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Osebno mnenje...meni žaluzije niso gut. Ne zgledajo mi ne od zunaj ne od znotraj. Gledam pri sestri..za ostale ne vem...jih niti ne dvigata in imaš tak zaprt občutek..to da ne zatemnijo itak..a recimo za spanje otok čez dan, kot rečeno...niti ne smeš zatemniti...zgolj senčit.
Ne vem..jaz ko ne rabim rolete mi je všeč da je ne vidim...ne zunaj ne znotraj. Ko jo rabim jo spustim do konca in to je to. Opravi to kar želim od nje. Ko je ne rabim pa...nočem niti vedeti da kje obstoja.

Pa v stanovanju..ajde, bi tudi nekako šlo...samo na hiši pa čista mimobežnica.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.555
1.157
113
Sem bil v isti dilemi... Sicer sem se na koncu odločil za rolete, vendar se mi kakšen dan kolca po žaluzijah.

Pri kolegu sem videl zunanje žaluzije ki zatemnijo 99%. Malo svetlobe pronica le ob luknjicah, kjer je mehanizem, pa še to zares malo. Od zunaj pa se notri ne vidi nič. Je pa verjetno več vrst (tudi finančnih) žaluzij.

Meni je prednost žaluzij v lahki regulaciji svetlobe in to največkrat pogrešam pri roletah. Sicer bo potrebno nabaviti še notranja senčila, ampak če bi imel zunanje žaluzije, notranjih senčil sigurno ne bi kupoval.

V glavnem, težka dilema, kar koli kupiš, oboje je dobro, oboje ima svoje pluse in minuse...
grin1.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
V stanovanju, kjer sem trenutno, so rolete uporabne le poleti, drugače pa uporabljam plise, ki pa se v nekaj letih običajno razjahajo. Sicer so rolete fajn za dobro zatemnitev, ampak funkcija rolet je le on/off, če pa hočeš le nekoliko zastreti močno dopoldansko/popoldansko svetlobo, pa z roletami nimaš kaj delati.

Jaz se zdajle lotevam prenove še nevseljenega stanovanja, kjer so skoraj nove rolete na starih oknih. Ker bom menjal okna, bodo rolete letele ven in jih bom zamenjal z žaluzijami, čeprav bo to stalo kar nekaj penezov več (žaluzije so v povprečju precej dražje).

kegelj

Fizikalc
30. apr 2012
407
98
28
Zanimivo.
Vedno sem mislil, da so žaluzije precej cenejše od rolet.
Jaz sem letos zamenjal vsa okna v stanovanju in nisem niti pomislil na žaluzije. Dal sem ALU rolete. Meni so nekajkrat boljše kot žaluzije. Pa saj je prav, da imamo različne okuse.
Rolete zatemnijo prostor 100%. Res prav nobene luknjice skozi katero bi pronicala svetloba.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Na posebno željo 'moje' imamo na treh oknih montirane gibljive rolete (spodnji dve tretjini se lahko potisneta ven), na enem oknu pa še dodatne notranje žaluzije, ki so sicer bile že pred montiranimi roletami.
Zatemnitev z roletami je precej boljša, v to sem se prepričal prav pri omenjenem oknu, ki je obrnjeno na jug.
Pogoj je, da se roleta zloži do vrha, torej da ne ostane kakšna reža med lamelami. Preklop na ven pa je zelo praktičen v močnih sončnih dneh, ko daje dovolj sence, istočasno pa spusti v prostor kar konkretno količino svetlobe.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
ksz

Jaz imam na hiši samo Žaluzije in ni mi žal. Veliko bolje kot pri roletah (imel prej) se da regulirati količino svetlobe, res pa je, da ne zatemnijo povsem. A če okna spalnice nimaš ravno pod lučjo javne razsvetljave popolne zatemnitve itak ne potrebuješ.

Vsekakor ti priporočam, da žaluzije motoriziraš; roleto lahko klasično dvigneš z nekaj potegi "gurtne", pri žaluziji pa sukaš in sukaš... Jaz imam motorizirano vse razen ene, pa še za tisto se danes po glavi tolčem...

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Nisem bral vsega, nekaj pa le, zato komentar:

Sam imam zunanje žaluzije (krpanke) in so mi boljše kot rolete. Zatemnijo malce manj, tako da če rabiš spat podnevi, potem bi rolete bile boljše. Aja, pa za čoščenje so rolete boljše. Drugače pa žaluzije. Ko nažiga sonce, jih lahko tako pripreš, da je svetlo, vendar sonce ne segreva prostorov. Tega pri roletah ne moreš. Pa še komentar k notranjim žaluzijam/tkaninam/rolojem - lahko, ampak samo v kombinaciji z zunanjimi. Če nažiga sonce poleti, se te notranje stvari segrejejo ko hudič in grejejo ko radiator. Povem iz prve roke, imam v službi notranje žaluzije.

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.519
14
38
37
Dolenjska
KSZ

Hvala vsem za mnenja in odgovore.
Zunanje žaluzije so mi čedalje bolj všeč, moram pa zadevo pogledati še v živo.

Še nekaj me zanima: kako se vgradijo zunanje žaluzije, če so okna vgrajena po RAL-sistemu? Jih je možno skriti pod fasado?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Ravnokar sem prišel s salona Tip Top okna v Domžalah, kjer imajo tudi rolete, ki lahko lamele odprejo kot žaluzije, tudi skupaj s komarniki, ter rolete, ki so med zlaganjem lamel precej bolj razprta. Sicer niso ravno najcenejši, ampak je pa zanimiva alternativa za preveriti.