Rok uporabe

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
V bistvu zavestno ne ješ bakterij ampak produkte teh bakterij, gre pa povečini za mlečnokislinske bakterije ki delajo iz sladkorja v mleku "kislino". Ko bakterije opravijo svoje jih lahko BP pobiješ pa na sam okus ne bo imelo bistvenega vpliva. Pa to niti ni potrebno ker v mlečnopredelovalni industriji obstajajo procesi ki omogočajo da v jogurt pridejo samo "prave" bakterije, in sicer tako da jih vneseš ročno ostale pa prej pobiješ.

Vse jogurte se dela danes tako in s pravilnim pakiranjem in tretmajem med fermentacijo in kakovostno kulturo bakterij bo jogurt zelo dolgo obstojen. Same bakterije bodo po koncu "kisanja" začele pridelovat določene stranske produkte ki dajejo grenk/trpek okus, nato pa bodo same od sebe pocrkale in to je to kar se jogurta tiče (skratka jogurt bo grenko kisel ne bo pa "pokvarjen").
tukaj se pa motiš. tudi zaradi bakterj ješ. zato tudi če so bakterije aktivne ne moreš jogurta imeti na toplem ker ratajo preveč živahne.
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik SimonS pravi:
Citat:
Uporabnik Dumber pravi:
Vsaj malo bi lahko počaka preden si začel pisat saj še ga do konca nisi pojeto. Itak da še ti takoj nič ni, čez kako uro te bo zvilo. Vprašanje če še boš lahko pisal.

Ob 15:30 sem ga pojedel. Vmes sem šel v GMT, menjal olje in filter, zdaj je ura 0:30, torej že četrtek, pa sem do zdaj šel samo enkrat scat.
smile-1.gif

Pravijo, da če je zgornji pokrovček napihnjen, da je izdelek zanič. Pa dostikrat vidim v trgovinah, da so že napeti, pa tudi doma se kak najde, pa so do zdaj bili še vsi dobri (tudi brez dopusta na školjki
wink-1.gif


Ne vem, koliko je dejansko uporaben rok trajanja, pa koliko je v tem politike. Vem pa, da je na stari Radenska slatini nekoč pisalo rok uporabe neomejeno, zdaj je pa eno leto.

Kaj naredite na primer z posebno klobaso, če dobi na odprti strani rdeč trd rob? Ali pa s sirom? Nekatere vidim, da zenf v steklenici preprosto vržejo vstran, ko se zgoraj nabere malo vode, dejansko pa se samo zenf masa poleže, tako da ga je treba samo malo pomešat, da se voda in zenf masa pomešata nazaj.
ja tudi med je bil včasih neomejeno pa je sedaj (že ene par let) rok 2 leti. samo če imaš ti domač med v hladnem in temnem bo 3-4 let zahier imel polopnoma enak okus. so spremenili bolj zato ker ga eni večkrat pogrevajo pa se potem spreminja struktura.

sedaj če so izdleki hitro pokvarljivi grem jaz kak dan dva čez rok. če so pa taki ki trajajo pa en mesec čez rok tudi ni problem.

pudinga leto čez rok pa vseeno nebi jedel...
 

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
ksz. Kislo smetano pol leta po roku, odprl in pričakoval plesen, a nič, dišala kot nova. Seveda se je pojedla. Pasterizacija, kislo okolje, dobra embalaža in nima kaj bit. Kakšni konzervansi neki.
 

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
hehe Zanimivo branje
cool-1.gif

NISTE pa pomislili na eno stvar, ZARADI KATERE ne priporočajo uživanje hrane čez "priporočen" rok uporabe:

To je, da je velik del te hrane, ki jo omenjate zapakiran v PLASTIČNO embalažo. Dalje mi verjetno ni potrebno govoriti (ker je bilo napisano že ogromno strani o tem) kako škodljiva je hrana, ki je dalj časa v plastični embalaži.

Mene osebno par dni preko roka stvar ne moti. Da bom pa jaz jedla jogurt, ki je par mesecev zaprt v neki plastiki: hvala lepa
frown-1.gif



Plastika v prehrani
 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Edino kjer se ne zajebavam so jajca (čeprav še ta po roku preverim s potopom v hladno vodo) ter piščančje meso, torej dva najbolj možna nosilca salmonele. Za ostalo mi je pa vseeno, sploh kar imam nulto cono. Recimo skuto redno jem prek roka. Če se razvije že plesen, malo postrgam stran, ostalo je dobro. Suha hrana in konzerve so pa sploh neobčutljive na rok.

Pri plesni so problem eksotoksini, torej toksini, ki se izločajo v okolje. Na kratki rok ni nič, dolgoročno so lahko zelo škodljivi. Pri nas načeloma vse plesnive stvari romajo v koš, tudi sadež, ki je na eni strani plesniv gre v celoti v koš.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.125
7.019
113
Ne samo plastika, tudi pločevina je problematična.

Vem, da sem pred časom iskal, pri nas, konzerve sardin, ki bi bile v neoporečni pločevini, seveda, jih nisem našel nikjer ter nato opustil to hrano, kar je po eni strani škoda.
 

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Piješ pa pijače iz plastenke, vodo, v službi vodo iz balona, torej pijače, ki se na policah legalno do eno leto pajcajo v plastiki?

Če ne, pridna, tudi jaz skoraj nikoli. Tako, da me ena smetana ne bo ubila.
smile-1.gif
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.125
7.019
113
Saj to bojda ne bi ubijalo, moški bi naj postali neplodni, tako da mogoče tudi ne kaj hudega za nekoga
wink-1.gif
 

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Citat:
Uporabnik ThorZEN pravi:
Piješ pa pijače iz plastenke, vodo, v službi vodo iz balona, torej pijače, ki se na policah legalno do eno leto pajcajo v plastiki?

Če ne, pridna, tudi jaz skoraj nikoli. Tako, da me ena smetana ne bo ubila.
smile-1.gif

hehe Upam, da nisem me tistimi "blontnimi" uporabniki, ki imajo v glavi: meni take stvari ne pridejo do živega in meni se ne more nikoli nič zgoditi.

Če ni druge spijem kdaj tudi vodo iz kake plastenke (če sem kje v tujini...). V SLO pa se poskušam vsaj malo zavedati tega, kaj dela PLASTIKA na nas na dolgi rok (verjamem, da tudi kovina in druge embalaže).
Pijem vodo iz pipe, če se le da. Te pijače iz plastenk mi prav smrdijo (da ne omenjam kake vode z okusi iz plasenk - FUJ).

Je jasno, da če bomo tu in tam pokonzumirali tako hrano najverjetneje ne bo nič.
S stalno tako uporabo hrane čez rok, pitje iz te plastike... skratka neupoštevanje dejstev, da nas ta embalaža NA DOLGI ROK pač zastruplja... pa znajo priti grde posledice
tongue-1.gif
 

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
če pa ekoteroristi poudarjajo da plastika ni razgradljiva sploh...kako bi se potem lahko sploh kaj izločalo v hrano? odločite se počasi al je razgradljiva al ni?
 

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik ThorZEN pravi:
Piješ pa pijače iz plastenke, vodo, v službi vodo iz balona, torej pijače, ki se na policah legalno do eno leto pajcajo v plastiki?

Če ne, pridna, tudi jaz skoraj nikoli. Tako, da me ena smetana ne bo ubila.
smile-1.gif

Kje pa ti živiš, da se tvoja hrana in voda ne dotakneta kovine ali plastike? Tudi kuhaš verjetno v lončeni posodi in uporabljaš leseno žlico?
Tudi pretirano sekiranje je škodljivo.
 

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Če bi me tako hudo motilo kot ti zdaj tu želiš prikazat, ne bi pojedel tiste smetane? Plastenkam ipd. pa se ponavadi izognem, saj v njih niti ni kaj takega, kar bi želel piti ali jesti. Inox posoda dvomim, da kaj izloča, enako pribor.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Tudi inox se izloča v hrano, da je inox jeklo ki je obdelano s težjimi kovinami (krom, nikelj) ni potrebno razlagat.

Srbrn pribor je pa itak zdrav sam po sebi, sploh ne rabiš kupovat koloidnega srebra za konzumacijo!
grin1.gif
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
inox te v 10 000 letih ne zastrupi. krom nikelj se dodaja ravno zaradi njihove neaktivnosti. to so visoko obstojne kovine. železo noter je bolj za balast. je poceni. aja pa to niso težke kovine. težke kovine so svinec, živo srebro, kadmij...
 

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.236
3.650
113
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Edino kjer se ne zajebavam so jajca (čeprav še ta po roku preverim s potopom v hladno vodo)

Kako pa tak preizkus izgleda? Je to zanesljiva metoda?
Kljub temu, da že nekaj časa kupujem jajca pakirana po 6 kosov, se mi še vedno zgodi, da se kakšna "pozabijo" v hladilniku.
Da jih ne mečem stran po nepotrebnem.
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik Mr_Wolf pravi:
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Edino kjer se ne zajebavam so jajca (čeprav še ta po roku preverim s potopom v hladno vodo)

Kako pa tak preizkus izgleda? Je to zanesljiva metoda?
Kljub temu, da že nekaj časa kupujem jajca pakirana po 6 kosov, se mi še vedno zgodi, da se kakšna "pozabijo" v hladilniku.
Da jih ne mečem stran po nepotrebnem.
če se v vodo potopijo so sveža če na vodi plavajo so stara. če je to tisti poskus.
če meso rahlo diši ga jz malo bolj zapečem...