Rok uporabe

SimonS

Pripravnik
25. feb 2012
339
11
18
Pravkar pojedel jogurt, ki mu je potekel rok na začetku septembra. Bil je dober.
cool-1.gif

Je še kdo, ki ga rok uporabe ne moti?
Poznam jih veliko, ko hrano zavržejo že par dni pred rokom uporabe, čeprav še je hrana dobra. Ali pa enega bližnjega, ko nekaj poje, pol pa zagleda, da je bil rok uporabe prejšni dan, pa mu kar naenkrat ''slabo'' grata. Ena gospa pa je namerno v enem manjšem Merkatorju iskala izdelke, ki so bili nadevani bolj odzadaj in je tu pa tam potekel rok uporabe, potem pa je celo paniko delala, da bo inšpekcijo poklicala pa policijo pa ne vem kaj še vse.
Zakaj so ljudje tako alergični na rok uporabe? Jaz si ga predstavljam samo kot nek datum, da se trgovina lahko približno orientira, kako dolgo je nek izdelek že na polici. In če se ta datum približa, pomeni, da je zaloga bila prevelika, oziroma, da izdelek pač ne gre v prodajo, kot so si zamislili. Za potrošnika pa, da približno zna, kako dolgo ma že nek izdelek v hladilniku in ne, da bo hrana zanič.
Ne pa da eni mislijo, da plesen, bakterije pa ne vem kaj vse še čakajo pred izdelkom pa štopajo do zadnje sekunde roka uporabe, potem pa skočijo na njega.
bonk.gif


PS: Saj pri enih izdelkih lepo piše, ''Najbolje uporabiti do:'' in ne ''Po tem roku bo izdelek zanič!''. Torej najbolje uporabiti do tistega roka, ni pa nič narobe, če je preko.
 
Nazadnje urejeno:

Dumber

Fizikalc
19. feb 2008
1.017
4
38
Ptuj
Vsaj malo bi lahko počaka preden si začel pisat saj še ga do konca nisi pojeto. Itak da še ti takoj nič ni, čez kako uro te bo zvilo. Vprašanje če še boš lahko pisal.
 

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.464
441
83
Priznam, jogurta 3 mesece čez rok še nisem jedel. Me pa v osnovi ne moti, če zadevi preteče rok v domačem hladilniku. Preden roma v smeti zaposlim oči, nos in jezik - sploh pri zaprti embalaži.

Me pa moti pretečen (ali skoraj pretečen) rok v trgovini in da stvar ni jasno označena. Ne gre se za to, da bi stvar en dan pred rokom bila neužitna, marsikdo kupi živilo za potrošnjo v naslednjih nekaj dneh ali celo tednih.

Še bolj pa me moti pokvarjeno živilo znotraj roka uporabnosti.

@dumber -
aplauz.gif
 

dem

Fizikalc
4. avg 2011
1.939
14
38
Jedel jogurt ki je bil en mesec čez rok, ampak je bil dober. Tistega ki pa se mi je pa spridil en teden pred rokom pa nisem pojedel...
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.125
7.019
113
Ampak, da je mlečen izdelek tako dolgo dober, pa ta izdelek ravno ni zorjen sir, pa mora bit nabasan s konzervansi...
 

iMM

Fizikalc
9. okt 2010
1.240
2
36
Jaz povoham, če ne smrdi je ok. Me pa še nikoli ni zvilo od tega.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Ampak, da je mlečen izdelek tako dolgo dober, pa ta izdelek ravno ni zorjen sir, pa mora bit nabasan s konzervansi...

In kaj se mlečni izdelek ki je itak že pokvarjen (jogurt, sir, ...) lahko še bolj pokvari?
evil.gif
 

EkoKaprica

Pripravnik
4. mar 2014
388
22
18
www.ogrevanje-hlajenje.net
Jaz sem samo enkrat pojedla jogurt oz nek mlečni desert čez rok. Od takrat zastopim zakaj imajo eni škaf v kopalnici.

Ga je prinesla ena "prijazna" gospa, ki je prišla na obisk. Seveda je potem, ko je ugotivla, da je nekaj narobe, pokrovček, kjer je bil datum embalaže, hitro skrila.

Če je jogurt par dni čez rok in diši ok, ne kompliciram. Drugače so pa te stvari prepoceni, da bi se igrala z zdravjem.
 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Ampak, da je mlečen izdelek tako dolgo dober, pa ta izdelek ravno ni zorjen sir, pa mora bit nabasan s konzervansi...

In kaj se mlečni izdelek ki je itak že pokvarjen (jogurt, sir, ...) lahko še bolj pokvari?
evil.gif

Splesni.
 

smetka

Pripravnik
24. jul 2007
332
2
18
Tudi jaz sem že pojedla jogurt ki je bil mesec cez rok in je bil v redu. Sem se pa zamislila, ker včasih jogurt ki je bil par dni čez rok je že bil napihnjen ...
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.059
-8.756
113
Sploh ni nujno, da so konzervansi.
Če se pakira v dovolj streilnem okolju v primerno embalažo, imaš tudi brez konzervansov zelo dolg rok uporabnosti.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.125
7.019
113
Jogurt tudi? Zakaj je potem potrebno mleko drugače pakirat, saj jogurt je kar podoben mleku?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Jogurt je presnovljeno mleko in nič drugega, je naravno še celo bolj obstojen kot mleko ki se "kvari" od sekunde ko pride iz krave (oz. včasih še prej). S pravilnim pakiranjem oz. tretiranjem je tudi jogurt lahko večen.
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Eno je, da imaš stvar čez rok v hladilniku, drugo je v trgovini.

J*biga, zakon je zakon. Tako kot se mora gospa, ki reže salamo držat hacap-a, tako morajo biti v hladilnikih stvari znotraj roka uporabe. Ko pride znotraj treh (enega) dni do izteka, se morajo izdelki ustrezno označiti. Že tako se dogaja, da prineseš domov kaj pokvarjenega, kaj šele, če ne bi bilo takih zakonov. (plus, ljudje so zaposleni z namenom, da pregledujejo te zadeve. Vsak naj opravlja za kar je pač plačan. Ti ne bi znorel na mehanika, če bi ti na kolo dal samo en vijak namesto štirih...?
tongue-1.gif
)

Meni se za kak jogurt recimo zdi sumljivo, da se ne pokvari... sem avgusta vrgel enega proč, ki mu je rok potekel marca (se je baraba skril za eno marmelado, ki se je očitno nisem pritaknil). Nič zelen, bil je malo bolj kompakten, normalnega jogurtastega vonja, kot bi sicer moral biti, nisem pa si ga upal probat
grin1.gif


lp
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Sploh ni nujno, da so konzervansi.
Če se pakira v dovolj streilnem okolju v primerno embalažo, imaš tudi brez konzervansov zelo dolg rok uporabnosti.
jogurt in sterilno okolje
smirk-1.gif

da jogurt nastane so potrebne bakterije sedaj če bakterije pobiješ potem narediš sterilno okolje ampak potem je brezveze jest jogurt, jogurt namreč ješ tudi zaradi ravno teh bakterij.
je pa res že ogromno časa kdaj sem zadnjič v trgovini kupil jogurt, ker ga kupujem pri knetu doma in pojem prej kot v enem tednu. se 100% ne pokvari.
v glavnem kupujte manj, kupujte sproti in preverjajte datume.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
V bistvu zavestno ne ješ bakterij ampak produkte teh bakterij, gre pa povečini za mlečnokislinske bakterije ki delajo iz sladkorja v mleku "kislino". Ko bakterije opravijo svoje jih lahko BP pobiješ pa na sam okus ne bo imelo bistvenega vpliva. Pa to niti ni potrebno ker v mlečnopredelovalni industriji obstajajo procesi ki omogočajo da v jogurt pridejo samo "prave" bakterije, in sicer tako da jih vneseš ročno ostale pa prej pobiješ.

Vse jogurte se dela danes tako in s pravilnim pakiranjem in tretmajem med fermentacijo in kakovostno kulturo bakterij bo jogurt zelo dolgo obstojen. Same bakterije bodo po koncu "kisanja" začele pridelovat določene stranske produkte ki dajejo grenk/trpek okus, nato pa bodo same od sebe pocrkale in to je to kar se jogurta tiče (skratka jogurt bo grenko kisel ne bo pa "pokvarjen").
 

SimonS

Pripravnik
25. feb 2012
339
11
18
Citat:
Uporabnik Dumber pravi:
Vsaj malo bi lahko počaka preden si začel pisat saj še ga do konca nisi pojeto. Itak da še ti takoj nič ni, čez kako uro te bo zvilo. Vprašanje če še boš lahko pisal.

Ob 15:30 sem ga pojedel. Vmes sem šel v GMT, menjal olje in filter, zdaj je ura 0:30, torej že četrtek, pa sem do zdaj šel samo enkrat scat.
smile-1.gif

Pravijo, da če je zgornji pokrovček napihnjen, da je izdelek zanič. Pa dostikrat vidim v trgovinah, da so že napeti, pa tudi doma se kak najde, pa so do zdaj bili še vsi dobri (tudi brez dopusta na školjki
wink-1.gif


Ne vem, koliko je dejansko uporaben rok trajanja, pa koliko je v tem politike. Vem pa, da je na stari Radenska slatini nekoč pisalo rok uporabe neomejeno, zdaj je pa eno leto.

Kaj naredite na primer z posebno klobaso, če dobi na odprti strani rdeč trd rob? Ali pa s sirom? Nekatere vidim, da zenf v steklenici preprosto vržejo vstran, ko se zgoraj nabere malo vode, dejansko pa se samo zenf masa poleže, tako da ga je treba samo malo pomešat, da se voda in zenf masa pomešata nazaj.
 
Nazadnje urejeno:

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Edino kjer se ne zajebavam so jajca (čeprav še ta po roku preverim s potopom v hladno vodo) ter piščančje meso, torej dva najbolj možna nosilca salmonele. Za ostalo mi je pa vseeno, sploh kar imam nulto cono. Recimo skuto redno jem prek roka. Če se razvije že plesen, malo postrgam stran, ostalo je dobro. Suha hrana in konzerve so pa sploh neobčutljive na rok.