Citat:
Uporabnik Kovac74 pravi:
Zdravo
Malo poznam zadevo okoli robotskih kosilnic, ker sem pa tja kakšno zmontiram. V bistvu so samo trije proizvajalci, ki te zadeve razvijajo (Huskwarna, Zuccetti - Wiper, Ambrogio, Stiga ter Robomow. Kitajskih zadev ne štejem sem. Tukaj je link , kjer je zbirka vseh.
Načeloma vse delajo z uporabo mejnega kabla, katerega je priporočljivo vkopati, da ne pride do morebitnih prekinitev. Brez signala kosilnice zaradi varnosti ne delujejo.
Prav tako je pomembna zahteva varnost rezila oziroma da ne pride do kakšnih poškodb nog ali rok. Vsak proizvajalec zagovarja svojo teorijo, zato taka in drugačna kratka rezila ali pa čudna ohišja.Zaradi te zahteve je potem tudi problematična košnja do roba. Ponavadi puščajo od 5 do 10 cm nepokošene trave.
V zdajšnjih časih se večinoma uporabljajo LiIon baterije in brezkrtačni motorji. Če so v uporabi krtačni motorji, je potrebno vsako leto ali dve menjati krtačke, kar pa ni nezamerljiv strošek (100 - 150 eur). Cena je taka, ker je treba prvo zadevo očistiti travo, potem pa skoraj celo zadevo razstaviti in zamenjati krtačke in namazati vitalne dele. Ponavadi mi vzame 2 do 3 ure.
Da se kosilnica kje na terenu zatakne, je največkrtat problem v montiranju kabla preblizu roba in zaradi tega nima prostora za manevriranje.
Glede pamente košnje pa mislim da je še veliko prostora za razvoj (GPS), samo je spet vse odvisno od zmogljivosti baterije in če to doprinese k krajšemu času in kvaliteti košnje.
lp Klemen
Tu si pozabo na firmo Bosch.
Majo pa novi modeli Husquarne vsi GPS. Prav tako Bosch.