Resnica nazivu narodnega heroja

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Vse do današnjega dne sem očitno živel v težki zablodi, saj sem mislil, da je dobil naziv narodnega heroja nekdo, ki se je boril proti okupatorju oziroma kolaborantom, ampak ne, sodeč po definiciji, baje povzeti po Vojni enciklopediji, je bila kot kriterij pomembna tudi herojska drža pred razrednim sovražnikom???? wtf??? Če citiram: ''Národni herój je častni naziv prejemnikov reda narodnega heroja, ki je bil podeljen udeležencem narodnoosvobodilnega boja, ki so se junaško izkazali v boju in za herojsko držo pred razrednim sovražnikom.''
rolleyes-1.gif

vir: http://sl.wikipedia.org/wiki/Narodni_heroj

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.555
5.689
113
Seveda........bom mogu vprašat kolegico ki je na pokopališču partizansko zastavo držala in prepevala (cca 2-3 leta nazaj) , kolk velke dodatke dobiva
smile-1.gif

hgard

Guru
22. jul 2007
4.101
592
113
Mi smo bili razred 4.e, naši sovražniki so bili v 4.d. Enkrat smo se pošteno zmerjali. Kje oddaš vlogo za narodnega heroja?

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.143
321
83
Mislim da se je omenjeni gospod zelo herjosko držal proti razrednemu sovražniku.
15643.jpg

Floki

Guru
6. sep 2007
10.171
3.199
113
Citat:
Uporabnik ozze pravi:
Mislim da se je omenjeni gospod zelo herjosko držal proti razrednemu sovražniku.
15643.jpg

hysterical-1.gif

Tega bi moral častno upokojit pri 16 z državniško penzijo

Kasius

Hugo Boss Opanæiæ
15. dec 2007
4.061
0
36
Pri tvoji
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Vse do današnjega dne sem očitno živel v težki zablodi, saj sem mislil, da je dobil naziv narodnega heroja nekdo, ki se je boril proti okupatorju oziroma kolaborantom, ampak ne, sodeč po definiciji, baje povzeti po Vojni enciklopediji, je bila kot kriterij pomembna tudi herojska drža pred razrednim sovražnikom???? wtf??? Če citiram: ''Národni herój je častni naziv prejemnikov reda narodnega heroja, ki je bil podeljen udeležencem narodnoosvobodilnega boja, ki so se junaško izkazali v boju in za herojsko držo pred razrednim sovražnikom.''
rolleyes-1.gif

vir: http://sl.wikipedia.org/wiki/Narodni_heroj

Logično. Pri nas je bil NOB pod taktirko komunizma, sovražnik komunistov pa je bil jasno definiran: okupatorji in kolaboranti, ter razredni sovražniki.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Piše tako tudi v Zakonu o odlikovanjih?

Mislim da je Uradni list SFRJ št. 18/64.

Dejstvo je, da lahko na Wikipedio piše praktično vsak šalabajzer.

Zdaj čakam da spremenijo še 2. člen Zakona o vojnih veteranaih, ki v 5. odstavku pravi:

Citat:
– državljan Republike Slovenije, ki mu je čas, prebit v oboroženih formacijah antifašističnega gibanja ali v oboroženem antifašističnem boju v drugih deželah in v zavezniških vojskah do 15. 5. 1945 po predpisih o pokojninskem in invalidskem zavarovanju dvojno štet v pokojninsko dobo;

...in vključijo izdajalce.
bonk.gif

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Se en intelektualni vrhunec avtorja teme
smirk-1.gif

Zagotovo si linkani strani prebral tudi da je Slovenijia imela vsega 156 Narodnih herojev (od cca 1300). Velika večina narodnih herojev je bilo prvoborcev (1.261), leta 1942 se je boju pridružilo 41 in 1943 5 narodnih herojev. Od tega:
* 597 padlo med vojno
* 192 umrlo med vojno (v zaporih, taboriščih, ...)
* 32 umrlo za posledicami rane
* 31 naredilo samomor, da jih ni zajel sovražnik
* 5 naredilo samomor zaradi živčnega zloma
* 4 umrlo zaradi bolezni
* 4 se utopilo
* 66 padlo v akciji po vojni

Malce vec spostovanja do ljudi zaradi katerih ti danes sploh obstajas
priden.gif

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.510
7.703
113
zanimivo bi bilo izvedet kaj so bile te akcije po vojni v katerih je umrlo teh 66 narodnih herojev. A to so bile akcije ko je revolucionarna nova oblast med svojimi cistila? Sej unih 10000+ ki lezijo po kocevskih jamah je tud padlo v akciji po vojni. Vprasanje samo cigava akcija zoper koga je bila.

Kot sem ze napisal - ti kvazi narodni heroji so isto zlorabljena zadeva kot nosilci spomenic itd... In v novodobnih zdruzenjih je isto - tok zgodbic o veteranih iz leta 91 kot sem jih slisal - razne tajnice ki so bile v zakloniscih, ljudje ki so bili vseh 10 dni v tujini itd...

Zal je NOB prekrit s kupom gnoja ki so ga nanj vrgli tisti ki so ga izrabili za izvedbo revolucije. In zalostno je poznati ljudi, ki so pri 16 sli v partizane, ljudi ki so bli kurircki itd... Pa jih je potem socializem 50 let tlacil. In ravno zaradi takih (ki so zame vsi heroji - lahko bi sedeli in cakali doma kot vecina drugih) se mi zdijo razni narodni heroji ena navadna politizacija NOB.

@eazy ob vseh znanih zgodovinskih dejstvih, zgodovina ne bi bila bistveno drugacna pa ce bi partizansko gibanje v sloveniji bilo ali pa ne. No povojna bi morda bila drugacna v smislu tega kdo bi pri nas prevzel oblast, vendar menim da bi vsi mi enako ali pa bolje ziveli tudi ce partija ne bi izvedla revolucije.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Če si dobro pogledal, vikipedija kot vir navaja vojno enciklopedijo, stran 732 ali nekaj takega. Tako da če so dvomi, bi bilo treba pogledati notri.

Kasius

Hugo Boss Opanæiæ
15. dec 2007
4.061
0
36
Pri tvoji
Vedno je tako, da nekdo nekoga izrabi. Preberi si Orwellovo Živalsko farmo, odlična zadeva.

Ko pride do revolucije, preobrata, česarkoli, se vedno najdejo sposobnejši/predrznejši posamezniki, vešči manipuliranja, ki druge izkoristijo za lastne interese.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Kaj ti spet ni jasno? Če nekdo postane heroj zaradi narodnosvobodilnega boja, je čisto v redu...ampak da je kot merilo 'herojska drža pred razrednim sovražnikom'??????? A gre za heroje boja proti okupatorju ali heroje revolucije???

Jaz obstajam zaradi mojih prednikov, ne pa partizanov...mimogrede, moj prednik je aprila 1941 poveljeval topniški enoti jugoslovanske vojske in povzročil nemškemu okupatorju toliko škode, kot mu jo verjetno ni nihče 's herojsko držo' Ja, takrat ni bilo nobenega komunista nikjer, so podpirali stalinovega zaveznika hitlerja...

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.510
7.703
113
Citat:
Uporabnik Bitch_inside pravi:
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
, ki so se junaško izkazali v boju in za herojsko držo pred razrednim sovražnikom.''
rolleyes-1.gif

Bereš kot janša in jegovi podložniki.
hysterical-1.gif

lp

No kdo je funkcionalno nepismen bi se ocitno dalo razpravljat. Namrec ko si sama napisala pise IN in ne ALI, kar pomeni da je za odlikovanje POGOJ TUDI herojska drza pred razrednim sovraznikom. Ce bi pisalo ali, bi to bilo izbirno, tako pa je skladno s to dolocbo herojska drza pred razrednim sovraznikom pac obvezna.

Ne morem verjet da folk sam narobe dojame napisano pol se pa iz drugih norca dela. A zdej vsi ki ne verjamemo v pravljice o partizanih ki so resili pol evrope smo pa jansevi podlozniki? Kaj a ti si pa kurtizana palcka iz murgel? Ker nivo komunikacije...svasta.

Bitch_inside

PEPCA 2007
18. jul 2007
3.608
1
36
Ljubljana
Gre za interno zadevo med mano in štibrom, tko da si si mal prveč zares vzel moj post. Sicer pa herojska drža itak paše k junaškemu boju, se ti ne zdi? Ne moreš biti neherojski in junaški ter obratno seveda.
lp

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Citat:
Uporabnik Bitch_inside pravi:
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
, ki so se junaško izkazali v boju in za herojsko držo pred razrednim sovražnikom.''
rolleyes-1.gif

Bereš kot janša in jegovi podložniki.
hysterical-1.gif

lp

Če sledimo tej tvoji, sicer zgrešeni interpretaciji mojega zapisa, toliko slabše. Torej, četudi bi nekdo postrelil za dva bataljona okupatorjevih junakov, ne bi mogel postati narodni heroj, če ne bi pokazal tudi herojske drže pred lokalnim tovarnarjem?
grin1.gif