RENT-A-COP , RENT-A-DOC , .... RENT-A-FIREFIGHTER?

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.339
7.399
113
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Že, ampak postopke oživljanja lahko izvajaš tudi z nameščenim defibrilatorjem. Prav tako te mašin vodi med oživljanjem.
Vem, ampak nic ti ne pomaga ce ti masina pove razmerje in hitrost, ce clovek izvaja masazo srca tako da se prsni kos premakne za 5mm. Ker se boji poskodovat pacienta. Prav je da se jih cimvec usposobi, tako za TPO kot za avtomatske defibrilatorje.

Moj point je bil pa itak, da jih niso usposabljali samo za delo z nekim trotl aparatom ampak za TPO. In preden namestis elektrode (oziroma preden zacne defibrilator analizirat), se izvede en cikel ozivljanja 30-2 (to je protokol za laike in polprofesionalce, verjamem, da medicinsko osebje kao stvar glede specificnost situacije naredi drugace, z drugacni vrstnim redom). Torej mores poznat postopke in se ne zanasat na to da te bo masina vodila. In vadit, vadit, vadit, da si pol ko gre zares dovolj samozavesten in te ne skrbi ko zacnejo kosti pokat med masazo.

povzetek: super je, da jih usposabljajo za take stvari. Poleg pobiranja kazni sedaj lahko se pomagajo ljudem in resujejo zivljenja.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.152
6.965
113
pri taščici
Ja ampak to so sedaj "ugotovil" (da je masaza tudi brez um. Dihanja koristna). Pred desetletji je bil "pogoj" izvajanje obojega. Vsaj tako se mi zdi (kot toalnemu laiku).
Sicer pa si lepo napisal in se strinjam s tabo. Nekdo ki ni nikdar imel moznosti "lomiti kosti" na vaji, jih najbrz tudi na pravem pacientu ne bo "lomil". 5mm pa veva da je bozanje

Nazadnje urejeno:

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Verjetno jih ne bodo poslali na kraj namesto dohtarjev.
smile-1.gif
Zato se mi zdi, da tudi oni znajo to, pa še kdo drug bi tud moral dat čez ta kurs.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Ja ampak to so sedaj "ugotovil" (da je masaza tudi brez um. Dihanja koristna). Pred desetletji je bil "pogoj" izvajanje obojega. Vsaj tako se mi zdi (kot toalnemu laiku).
Sicer pa si lepo napisal in se strinjam s tabo. Nekdo ki ni nikdar imel moznosti "lomiti kosti" na vaji, jih najbrz tudi na pravem pacientu ne bo "lomil". 5mm pa veva da je bozanje

Še vedno se pri pravilnem izvjanju dela oboje, ampak to so naredili ravno za laike, ker se večina boji predihavati, masaža pa še gre. In ker je za negibnega človeka v krvi še dovolj kisika za nekaj minut (dokler pridejo reševalci), je "bolje išta, nego ništa". Ni pa to nek ideal, ki bi ga zdaj vsi izvajali.

testni_voznik

Pripravnik
21. jul 2007
880
0
16
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:

Še vedno se pri pravilnem izvjanju dela oboje, ampak to so naredili ravno za laike, ker se večina boji predihavati, masaža pa še gre. In ker je za negibnega človeka v krvi še dovolj kisika za nekaj minut (dokler pridejo reševalci), je "bolje išta, nego ništa". Ni pa to nek ideal, ki bi ga zdaj vsi izvajali.

Če ob srčnem zastoju do prihoda reševalcev nihče ne dela NIČ tudi 10 reševalcev ne bo naredilo NIČ oz. bodo možnosti minimalne.
Za človeka v srčnem zastoju je super, če nekdo masira (tudi če kaj zlomi) Še bolje je, če da še kak vpih usta na usta. Ideal, če upa uporabit AED.
Znak za AED je v moji sliki. Z njim so označena mesta z AED. V podpisu je link do seznama vseh AED.
Lepo je videti mladega človeka, ko pride po srčnem zastoju in po vsej rehabilitaciji na kontrolo z novico, da se vrača v službo oz. v vsakdanje življenje.
nahrung002.gif

luka51

Guru
16. avg 2007
14.502
5.795
113
kaj bo folk oživljal dajte met no pamet. nerealno do konca. isto kot prva pomoč v avtu. jaz se raje ne dotaknem ponesrečenca čeprav umira. kaj ga bom mrdal tam če nimam pojma kaj nardit da ne zajebem še bolj. tistih 5 minut kaj ti tak tečaj pove je pol kurca vredno. razen v primeru ko se nekdo sredi trga zgrudi in preprost neha dihat. to še gre tu maš malo kaj za zajebat.
kak boš pa oživljal nekoga ko ma nevem usta polna kozlanja al pa pene, se zaduši itd. kaj pa takrat? kaj bo treba nardit da ne nardiš še večje škode? pol bi pa vsak malo nekaj improviziral. mogoče pa bo ne?
oživljajo naj zdravniki in medicinski tehniki al kaj so že oziroma vsi tisti ki so za to ustrezno izobraženi in majo prakso in ki vejo toæno kaj nardit.
navadna raja pa naj gleda če jim je to fetiš.

Nazadnje urejeno:

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
kaj bo folk oživljal dajte met no pamet. nerealno do konca. isto kot prva pomoč v avtu. jaz se raje ne dotaknem ponesrečenca čeprav umira. kaj ga bom mrdal tam če nimam pojma kaj nardit da ne zajebem še bolj. tistih 5 minut kaj ti tak tečaj pove je pol kurca vredno. razen v primeru ko se nekdo sredi trga zgrudi in preprost neha dihat. to še gre tu maš malo kaj za zajebat.
kak boš pa oživljal nekoga ko ma nevem usta polna kozlanja al pa pene, se zaduši itd. kaj pa takrat? kaj bo treba nardit da ne nardiš še večje škode? pol bi pa vsak malo nekaj improviziral. mogoče pa bo ne?
oživljajo naj zdravniki in medicinski tehniki al kaj so že oziroma vsi tisti ki so za to ustrezno izobraženi in majo prakso in ki vejo toæno kaj nardit.

to je verjetno eden bolj neumnih postov, kar sem jih kdarkoli prebral, vsak, ki ga prebere je zaradi tebe bolj neumen, upam, da si ponosen na sebe

kamela213

Fizikalc
9. mar 2011
1.102
45
48
se strinjam s killo, kdor zna naj pomaga, ne pa tisti ki je za to usposobljen. sej noben ne zahteva da ga operiraš Presneto. malo zdrave kmečke pameti...

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:

Si pa [censored] ki ne pozna niti P od prve pomoči
bonk.gif

Sram te bilo upam da te nikoli ne srečam
bonk.gif

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.339
7.399
113
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
Evo da se jaz pljunem:
smile-1.gif

Stvar je sila preprosta. Preveris zivljenske funkcije, sprostis dihalno pot, spravis obleko z njega, ozivljas.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.502
5.795
113
vsi ste pametni ko 100 hudičev.
forum teoretik je nekaj najbolj preprostega kar je lahko.
da vas vidim junake v praksi ko pride do pizdarije kak bote oživljali. samo ne preveč pametovat.
eno je božat ančko sredi sobe eno je pa pizdarija na cesti

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
Tale joža te bo oživlju

redar.jpg

4real, boljse da to napol kot pa ne zna. Vsi javni d. bi to mogli znat. Qrc stari glej, setama po btcju in mene herc zvije, povej mi, kaj bos naredil z defibrilatorjem na steni? Jaz ga znam, pa ga nimam jajc ti priklopit. Uletel bo joza ki ga omenjas, pa te bo 'zbudo'.

Tako izobrazevanje bi jaz ze v OŠ napelo.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
da vas vidim junake v praksi ko pride do pizdarije kak bote oživljali. samo ne preveč pametovat.

Poleg Apolla se javim, da sem tudi sam ze ozivljal. Ne enkrat.
aplauz.gif

Fajn obcutek, ko vidis, da si pomagal ceprav sem tudi ze dvoje reber zlomil (s heimlichovim prijemom). Ampak zase se vedno nisem preprican, da bi bil ozivljanja vesel. Vedno zagotovo ne.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.339
7.399
113
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:

A pa ti preberes vse odgovore? Napisal sem ti, sem ozivljal, zal sva prisla na kraj prepozno in je po uri in pol ozivljanja (na koncu sta bila na kraju ze dva zdravnika in ene 5 resevalcev) umrl (oz ni ozivel).

Pred nekaj leti je na PP LJ center en od policistov dozivel srcni zastoj. Resevalci so potrebovali par minut da so prisli, vmes so ga ozivljali. Danes zivi normalno zivljenje. Sploh iz ljubljane je kar nekaj zgodb, ko so ljudje ze pred prihodom resevalcev ozivljali koga. To ni nobena umetnost. Saj sem ti napisal: sprostis dihalno pot in zacnes s 100 masazami na minuto pritiskat na prsnico (nekje dve sirini prsta nad zlicko).

Ne vem zakaj menis, da ljudje ne znamo ozivljat? Ker ti ne znas? Ker si ne upas? Ne vem, povej v cem je tezava. Ce bi se rad naucil pa bom osebno zrihtal ancko in ti bo pokazano kako se prav ozivlja. Mimogrede - ce na ancki prav delas, si po nekaj minutah popolnoma unicen, tako kot v realni situaciji. Amapk moras prav delat, ne enkaj napol kot na RK ko delas za vozniski izpit.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.339
7.399
113
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:

Zal je preminil, ker sva kljub vratolomni voznji (za sintica: kjer sva ogrozala sebe in okolico, da) enostavno prisla .

Nisi to sedaj napisal
hysterical-1.gif

Napisal sem da sva prepozno prisla. Ne razumem kaj zelis povedati.

Mis

Fizikalc
1. sep 2007
2.627
0
36
Citat:
Uporabnik kamela213 pravi:
se strinjam s killo, kdor zna naj pomaga, ne pa tisti ki je za to usposobljen. sej noben ne zahteva da ga operiraš Presneto. malo zdrave kmečke pameti...

Problem nastane ko se odločijo človeka premikat ljudje, pa se ponesrečenec pritožuje nad bolečinami v hrbtu.... Sem bil v taki situaciji, pa še glih gasilec je bil najbolj glasen glede tega. Jaz sem menil da bi ga do prihoda rešilca raje stabilizirali, ampak sem raje zadržal zase, saj je bilo na sceni ene 10 najpametnejših ljudi, ki so delovali ko nakokirani.... Pa babe k so jamrale zravn jejejejejejejeeejjjj....