O tem sploh nisem govoril ampak o tem da ko recimo Telekom dobi zavrnjen trajnik od Banke lahko preveri zakaj je zavrnjen in Banka lahko odgovori: ni sredstev, ukinitev računa, blokada računa, stranka umrla - te podatke banka ima, ampak jih verjetno ne sme dat zaradi kake blesave zakonodaje.
Upnik naj se prijavi "v stečaj" kar smrt ene vrste je, če se ne prijavi pa naj se dolg odpiše. Veliki dolgovi so pa itak z nepremičninami zavarovani.
Tudi tukaj lahko firma v CRP preveri kaj je s stranko, ki že dva meseca ne plačuje - verjetno spet kak zakon to prepoveduje - le zakaj? - da se ščiti barabijo.
In nenazadnje nebi prihajalo do takih neumnosti kot se je meni zgodila pred leti: kupim stanovanje brez omejitev in vpisov v zk. Plačam v celoti in se vpišem v zk. Čez kaki dve leti me ob povratku z dopusta čaka na vratih obvestilo cenilca, da mu moram v roku par dni omogočit vstop zaradi cenitve nepremičnine, ki jo banka rubi zaradi neplačila kredita. Ko sem preveril pri njem in na Banki mi posredujeto dokumentacijo (no on je bil milorečeno nesramen) sem moral angažirat odvetnika vstopiti v pravdo "na prodajalčevi" strani in izkazovat, da sem lastnik nepremičnine jaz - itak je to že pisalo v zk.
Osnova za rubež nepremičnine je bil navaden potrošniški kredit zavarovan preko zavarovalnice, kjer pa je pisalo v kreditni pogodbi da je za nakup tega stanovanja. Banka je po liniji najmanjšega odpora pač rubila nepremičnino za katero ni imela nobene osnove - še toliko niso bili, da bi preverili kdo je sploh lastnik!