REGRES

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
A ni minimalen 528? Sem ostala uzad?
17758-icon_confused.gif

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik Jado pravi:
Ko je kriza, dejmo delavcu vzet.
Ko je dobiček, si delijo zgornji.

Jaz delam v firmi, ki vem, da nima likvidnostnih težav, pa dobim regres v 4 delih......rubrika PA SEJ NI RES?!!!!

Pa še to minimalnega......665 BRTUO POFUKANIH €

fak pa taka firma.

Koncepta "cash flow" še nisi jemal, ane? Zdajle mogoce res nimate likvidnostnih težav, ampak pri današnjem stanju na trgu se mi zdi kvečjemu pametno, da po mesecih porazdeliš strošek - mogoče boste pa denar za kaj drugega rabili če naenkrat dela zmanjka, ali pa folk neha plačevat - ne vem, material? Kredite plačat? Plače?

Ja, jebeš tako firmo.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
Dela je dovolj, prodaja je dobra, razlogi za regres v 4 delih ni.

maxi25: NETO da.
brgo: trenutno ne morem, ker sem na bolniški

Evrofil, spelji se že s foruma lepo prosim. Ko bodo (Če bi) pofukani lastniki dali delavcev nagrade ob dobičku (ki ga seveda ne bodo prikazalai po bilancah, itak se da pogoljufati) bi bil tiho......

Ne morejo delodajlci se iti samo neke zahteve, obstajajo dolžnosti in pravice obojestransko.

Ne razumem kako zagovarjate nizke plače za nekoga, ki pošteno oddela 170-180 ur na mesec?!

Kaj delajo poslanci v državnem zbrou, kakšno dodano vrednost ONI ustvarjajo razen fuflanja v prazno, pa vleče po 5000€ plače + XYZ € sejnine? Pa prisotnosti NIHČE ne preverja? Mar ni dolžan oddelati 180 ur v državnem zboru mesečno???????

Ja fak.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik Jado pravi:
Evrofil, spelji se že s foruma lepo prosim. Ko bodo (Če bi) pofukani lastniki dali delavcev nagrade ob dobičku (ki ga seveda ne bodo prikazalai po bilancah, itak se da pogoljufati) bi bil tiho......

Zakaj? Imaš raje take, ki se vedno in z vsem strinjajo? Odprtje S.P.-ja ne stane nič, daj odpoved, spakiraj, pa pojdi na svoje, če misliš, da ti bo bolje - potem boš lahko pa ti delil nagrade ob dobičku? Dokler pa delaš za nekoga drugega je pa tvoja plača in nagrada odvisna zgolj, in samo od njega. Takle mamo.

Citat:
Ne morejo delodajlci se iti samo neke zahteve, obstajajo dolžnosti in pravice obojestransko.

A dobiš regres? Ja?

1) Delodajalec je dolžan delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače.
2) Regres se mora delavcu izplačati najkasneje do 1. julija tekočega koledarskega leta.
3) S kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti se lahko v primeru nelikvidnosti delodajalca določi kasnejši rok izplačila regresa, vendar najkasneje do 1. novembra tekočega koledarskega leta.

Prosim, povej mi, kaj se pritožuješ? Ker ne bo v enem kosu? Kje pa piše, da mora biti v enem kosu?

Citat:
Ne razumem kako zagovarjate nizke plače za nekoga, ki pošteno oddela 170-180 ur na mesec?!

Če sestavljaš widgete, ki imajo nabavno vrednost delov 7 EUR, tvoja dodana vrednost k končni ceni (recimo, da je 14 EUR+DDV) pa je 50 centov... Wadafak pričakuješ? 2500 EUR Neto?
Aja... 180 ur? Se pravi tistih obveznih 8 ur na dan? Go the [censored] away, jaz bi tud samo 9 ur na dan delal, ja :S

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
s.p. dvignili so prispevek iz 30€ na 130€ al kaj že, oderuška država je.

pričakuješ plačo vsaj enako poštarju, ne da ima poštar višjo.

evrofil: 9 ur delaš ? potem imaš visoko plačo.

ma sploh ne vem kaj še pišem kle ste vsi proti delavcem in za delodajalce....

creep

Fizikalc
19. jul 2007
1.306
50
48
42
www.lampret.net
Citat:
Uporabnik Jado pravi:
Če sem prav razumel, ta znesek velja le za tiste, ki poleg s.p. ne delajo za polni delovni čas, za študente in za upokojence. Naj me kdo popravi, če se motim.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik creep pravi:
Citat:
Uporabnik Jado pravi:
Če sem prav razumel, ta znesek velja le za tiste, ki poleg s.p. ne delajo za polni delovni čas, za študente in za upokojence. Naj me kdo popravi, če se motim.

Prav si razumel...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Trigger pravi:
Moje mnenje je PENIS jih vidi, kadar so oni kasirali nisem imel nič od tega, zakaj bi bil sedaj jaz solidaren, ko jim gre slabo.
Hmmm ...
In potem oni, da ne izgubljajko svojega denarja s pridelovanjem izgube, zaprejo firmo in si na cesti. In te taisti gleda ... Dobro si to zgruntal.

xaxid

Pripravnik
22. avg 2007
576
0
16
zadeve še zdaleč niso tako enostavne,kot jih prikazuješ.

več tipov kapitalizma imamo. v evropi imamo po večini (vsaj deklaratorno) takega, ki delavca ne jemlje zgolj kot proizvodno sredstvo. še več, lastnina kot taka ni vsemogočna, ampak mora (tudi po naši ustavi) izpolnjevati svoje ekonomsko, socialno in ekološko funkcijo.

tako kot ne moreš na svoji parceli zazidati hiše, če to ni dovoljeno, tako ni dovoljeno niti najeti delavca in mu dati manj, kot to piše v zakonodaji. in tam je regres zapisan kot nekaj, kar mu pripada. delodajalec, ki se ne more sprijazniti s tem pač pri nas ne bi smel obratovati, kot ne sme delodajalec v luft spuščati vsake svinjarije, ne da bi plačal predpisano ekološko takso in vgradil ustrezne čistilne sisteme.

ta logika delodajelec=bog. delavec=prozvodno sredstvo, ki lahko gre, če mu kaj ni všeč, je pač preživeta.
enkrat se bo potrebno sprijazniti, da imajo tudi manj sposobni/podjetni/premožni svoje osebno dostojanstvo in svoje človekove pravice.

v kolikor posamezno podjetje iz res objektivnih razlogov recesije ne more izplačati regresa (da torej ne gre za podjetje, kjer denarja za vodstvo nikoli ne zmanjka, za ostale pa; da torej ni recesija le izgovor), bodo delavci gotovo pristali na odlog plačila regresa ali kakšno drugačno obliko dogovora. ti že vedo zakaj in o tem ne bodo javno tožili. vsi ostali pa je prav, da terjajo svoje, tako kot je zapisano.

Nazadnje urejeno:

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
Ja kaj pa lastnika briga kaj hočejo delavci in kaj jim je dovolj, če je delo zadovoljivo opravljeno.

kaj pa zaposlene briga zakaj firma ne more dati plače/regresa
smirk-1.gif

to ni njihov problem zakaj oni sedaj ne morejo izplačati plač
grims-1.gif

verjetno nimaš svoje firme ker pišeš takšne bedarije.
eurofil tudi misli, da če dela v javni upravi, da pa je pojedel vso znanje sveta
17758-icon_confused.gif

me zanima, če bi on imel s.p.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
eurofil tudi misli, da če dela v javni upravi, da pa je pojedel vso znanje sveta
17758-icon_confused.gif

me zanima, če bi on imel s.p.

Pa od kje vam ta ideja? Javna uprava =
ne-ne-1.gif
Zato mi pa grejo taki modelčki, ki samo tarnajo kako hudo je na organ. Aja, pa S.P. se meni ne zdi primerna oblika poslovnega subjekta za kaj resnega - hvala, ne mislim s svojim premozenjem odgovarjat, ce mi slovenski pizduni ne bi redno plačevali (Slovenska tradicionalna dogajanja.press).

Citat:

A to ti resno?
bonk.gif

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Citat:
Uporabnik V_power pravi:

smirk-1.gif

grims-1.gif

Lepo prosim, zaposlene zelo briga, če nesposoben delodajalec ne more izplačat plač ali regresa. To je njihova terjatev do njega, ker izpolnjujejo svoj del pogodbe. Ne razumem, kje sem napisal kakšno bedarijo. Napisal sem samo, da je na strani delodajalca kakšen pristop ima do svoje delovne sile. Ti pa mešaš odnos oz. stimuliranje delavcev s plačilno nesposobnostjo delodajalca.

Ja, pa nimam svoje firme, sem čisto normalno zaposlen. Ampak ne jadikujem in vse po spisku krivim za svojo nesrečo. Je samo moja sposobnost/nesposobnost kako se prodam ne pa krivda izkoriščevalskega in nesentimentalnega delodajalca. Če nimam kje drugje dobit boljše službe je kriva moja nesposobnost in nihče drug.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Se strinjam z vsem kar si napisal. Ni moja ideja, da so delavci brezpravni in se jih brezskrbno izkorišča. Ampak se pa moraš strinjat, da vlada na trgu delovne sile ponudba in povpraševanje in je med navadnimimi in neizobraženimi delavci veliko več ponudbe kot povpraševanja, zato so tudi nagrade nizke. Je čisto na strani delodajalca ali se odloči za nagrajevanje za uspešnost ali pa praktično da delavcem v vednost, da so povsem pogrešljivi in jih lahko kadarkoli zamenja kdo drug. To lahko mirno pove z minimalnimi plačami in ne z besedami. Je pa odgovornost delodajalca, če takšen sistem pač ne deluje.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik asko pravi:
Naj najprej vodstvo pa lastniki pri sebi začnejo mal šparat pa naj si izplačajo malo nižje plače. Ne pa da si oni izplačajo ful plača, za delavce pa kao ni.... je recesija kriva
10.gif
V firmi (d.d) si uprava za lansko "uspešno" poslovanje želi izglasovanje >60k€ nagrade za dvočlansko upravo. Delavci imajo v glavnem od minimalca do 600 evrov, od februarja so na 36ur(pol pahorjeve pomoči 60 evrov zadržijo zase) , porabili so že ves dopust za "recesijo" , 150 jih bo šlo na čakanje.... oni bi si pa želeli 60 k€ nagrade.....

Glede na to da so zaposleni in upokojenci precejšen lastnik podjetja upam da bodo na skupščini glasovali proti z dovolj glasovi.
10.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
KSZ

S plačami je nekako takole. Obstajata nekako dve vrsti firm in zaposlenih: prva vrsta so firme, ki imajo visoko izobražen in na trgu zelo iskan kader in njihovi produkti/storitve imajo precejšno dodano vrednost. Takšni firmi je interes, da so delavci na splošno zadovoljni in dobro plačani, saj jim drugače lahko kadarkoli popihajo h konkurenci. Druga vrsta so firme, ki se večinoma ukvarjajo s proizvodnjo materialnih dobrin. Zaposleni delavci nimajo visoke izobrazbe in so kadarkoli zamenljivi z drugimi delavci, ki so sposobni opravljati enako delo brez posebnega izobraževanja in sposobnosti. Takšni delavci ne morejo pričakovati drugega kot najnižjih plač, ker je vedno nekdo, ki je pripravljen opravljati njegovo delo za manj denarja. Tako to je. Zakon ponudbe in povpraševanja.
Pa ti si res najbrž že vse šole naredil....
Zakaj podjetje X plačuje delavca 400 evrov, ga šikanira hkrati pa joka kako je hudo. Zakaj potem lahko firma Y istega delavca plača 800 evrov za enako delo (poklicna šola) hkrati pa jo vsi hvalijo... Edino zadnji stavek si zdael- zakon punudbe in povpraševanja. Če boš ti ponudil dobro plačo si boš lahko privoščil dobrega delavca. Za majhno plačo boš dobil zelo malo dobrih delavcev (večina bo probala fušat v službi, počivat, ali pa bo tako "leva" da bo od njega samo škart

Citat:
Kar se tiče zviševanja plač in nižanja cen. Ne bo šlo. Zopet zakon ponudbe in povpraševanja. Če bi delavcem z nizki mi plačami dvignili plače, bi se na trgu znašlo več denarja, zvišalo bi se povpraševanje in cene bi se dvignile. Pa smo na istem.
to mi deli. Delavci naj delajo zastonj, kupovali pa bodi "menedžerji" katerim se bodo plačale dvignile na mio zneske v evrih
Citat:
Če bo država regulirala cene smo spet v nekem drugem sistemu. Slovenci smo neverjetni: najprej smo komaj čakali, da se znebimo socializma in z odprtimi rokami sprejeli kapitalizem, zdaj pa tistim, ki ne znajo skrbet za sebe, zopet ni prav.

Mislim, da je sistem ponudbe in povpraševanja povsem pravičen. Razlike morajo obstajat in delavec, ki je v življenju malo vložil v izobraževanje in se tudi drugače ne znajde pač ne more pričakovat, da bo enakovredno nagrajen kot nekdo, ki je dal več od sebe. Pri nas je žal splošno sprejeto, da so vsi, ki zaslužijo več, barabe in lopovi, da so pa ljudje enostavno veliko bolj sposobni in so vložili v svoj uspeh veliko energije pa nihče ne opazi.
Tole si lepo napisal in se strinjam, samo verjemi da je precej ljudi do lepih zaslužkov prišlo z "blagoslovi" na račun zgornjih delavcev

Opažam pa eno hudo napako: tisti, ki ne delajo in živijo od podpore so praktično enako nagrajeni kot delavci, ki delajo za najnižje plače. Tisti, ki dela bi pač moral bit nagrajen bolje kot z golim preživetjem.

[/QUOTE]
In tebi se zdi da od 400 evrov za polni delovni čas še kaj ostane za kaj več kot golo preživetje?
rolleyes-1.gif

Nazadnje urejeno:

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
golo preživetje ni niti ene 500€ neto plača.....pa ljudje božji že samo najemnina za stanovanje je 300€, kje so še stroški?

normalna neto plača bi morala biti vsaj 600-650€ + prevoz + malica.

Marauder

Pripravnik
16. mar 2008
205
0
16
Citat:
Uporabnik tis pravi:
Citat:
Uporabnik creep pravi:
Citat:
Uporabnik Jado pravi:

Prav si razumel...

Dvognili so iz 30,16€ na 34,60€. kar je absolutno preveč za to, če ti delaš dopolnilno, da lahko iz meseca v mesec preživiš. In glede na to, da ti že delodajalec pri katerem delaš 8 ur dnevno plača vse prispevke je absolutno preveč. In to moraš plačati če delaš kaj tisti mesec ali ne. Potem ti pa še davek od dobička poberejo za tvoje dopolnilno delo. In je od tvoje iznajdljivosti odvisno ali ti na koncu kaj ostane ali ne! Na srečo je država še dovolj tumpasta da se jo da naokoli prenašati...

Drugače pa glede regresa mislim tako... Žalostno je, da delavci porabljajo regres za poplačilo dolgov in kreditov oziroma plačilo položnic. Žalostno je, da nekdo ki gara 8 ur za tekočim trakom dobi manj kot pa nekdo ki gunca noge doma na kavču in je pijavljen na zavodu.

Pri nam so kake pol leta nazaj dajali tri mesece dodatek 50€ k plači. za tiste v proizvodnji z najnižjimi plačami... Potem so jih ukinili, ker so se začeli tisti ki so v pisarnah in ki zaslužijo 1x ali 2x več buniti zakaj oni ne dobijo...

Zakaj ko je podjetje v plusu in ima velike dobičke te dobičke talajo samo vodstvu? Ko je pa kriza pa prvo delavcem zategujejo pasove?

Zakaj direktor ala Volk (šef Mipa) ne odgovarja s vsem svojim premoženjem za stanje Mipa? On in cela njegova družina? Gnil sistem je to... Če bi se dobilo več takih kot so bili uni ki so Bobinca premlatili, bi se morda drugače delalo... Ker bi se direktorji mogoče bali da so oni naslednji...