Razteplo novo gumo

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Stari si je oktobra kupil nove zimske gume, priznane znamke, danes pa mu je eno na AC razteplo.
Glede na to, da je guma skoraj nova, me zanima kako je sedaj s kako garancijo. Se gre nazaj k vulkanizerju, se zahteva 2 novi gumi...??
confused-1.gif

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Dobro je pogledati zakaj se je to zgodilo, vsekakor pa je najbolje iti do vulkanizerja pa naj pogleda, najbolje nekega nevtralnega. Lahko da je guma sfaljena, lahko da je bila načeta zaradi česa drugega (vožnja čez kakšen čuden robnik, kdo namerno kaj porezal itd. itd.), potem boste pa vidli kako naprej.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Tako je, z računom nazaj v vulkanizerju. Ne vem če nimajo ene gume celo 2 leti garancije, večina pa 1 leto (spet odvisno od proizvajalca).

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.985
6.159
113
Ravno danes sem slišal za podoben primer.

Gumo ne raznese kar tako. V bistvu je bil verjetno tako, kot pri 99% takih dogodkih. V gumi je bil nek žebelj oziroma nekaj zapičeno. Med vožnjo pri veliki hitrosti je ta tujek odneslo iz pnevmatike, ta se je v relativno hitrem času izpraznila, felna pa je takoj ko je dosegla nivo asvalta posekala gumo. Vse to se zgodi v relativno hitrem času, zato ima voznik občutek kot da mu gumo raznese nenadoma, in tudi navzven vse zgleda tako kot bi gumo razneslo. Verjetno pa sploh ni čutil, da je guma že naprimer 30 sekund bila pol prazna. Za garancijo se kar lahko obrišeš pod nos.

jello

Guru
22. sep 2008
10.261
3.900
113
Ni nujno da je kaj v gumi oziroma da jo raztrga feltna. Lahko je samo premalo napumpana in hkrati preobremenjena in se začne pregrevat. Meni se je to zgodilo, komplet guma je dobesedno zgorela, na feltni je ostal samo še rob gume.

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.781
221
63
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
Stari si je oktobra kupil nove zimske gume, priznane znamke, danes pa mu je eno na AC razteplo.
Glede na to, da je guma skoraj nova, me zanima kako je sedaj s kako garancijo. Se gre nazaj k vulkanizerju, se zahteva 2 novi gumi...??
confused-1.gif

pri kateri hitrosti?

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
več kot 130 ziher ni šel, se preveč strogo drži omejitev.
avto tudi ni bil prenaložen.
load pa speed index pa sta vrjetno tudi vredu(ne morem sedaj preverit).

luka51

Guru
16. avg 2007
14.494
5.790
113
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Verjetno pa sploh ni čutil, da je guma že naprimer 30 sekund bila pol prazna. Za garancijo se kar lahko obrišeš pod nos.
če na AC pri 130 pol minute ne čutiš da map prazno gumo lahko kar greš vrnit izpit

ecan

Pripravnik
11. avg 2007
371
0
16
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Verjetno pa sploh ni čutil, da je guma že naprimer 30 sekund bila pol prazna. Za garancijo se kar lahko obrišeš pod nos.
če na AC pri 130 pol minute ne čutiš da map prazno gumo lahko kar greš vrnit izpit

Ali moraš imeti izpit, da ugotoviš, da imaš prazno gumo?

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Ti dam en krog, pa spraznim dve gumi, pa nebos opazil da je prazna pri normalni vožnji pri 130km/h....

veliko je odvisno od avtomobila, dimenzije gum etc...

neke 14ke itak da opazis, k se vse skupaj zvije...18+ pa ni kar tako.

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
tole z garancijami ni ravno tako enostavno.
Rad bi 2 novi gumi? Zakaj saj nista obe zanic, se za eno bo težko , pa se ta se ponavadi ne povrne v 100%...
Pa gum se ne dobi samo tako, gume se pošlejo nazaj proizvajalcu in ta pol ugotovi kaj je bilo, to pa en cas traja, če rabiš ta cajt gume, pa jih mores placat.

Gume ponavadi raznese ker se pregrejejo, pregrejejo se pa ponavadi ker so premalo napumpane, potem se razlepi in poči..

luka51

Guru
16. avg 2007
14.494
5.790
113
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:

neke 14ke itak da opazis, k se vse skupaj zvije...18+ pa ni kar tako.
ne vozim 18+, ker ne vidim smisla v uporabi prevelikih gum. če je pa že v originalu 18+ boš pa tudi čutil. če pa ne čutiš zakaj sploh maš gume če ni razlike med polno in prazno....
ne govori bedarij

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Lahko prideš do mene, pa bova eno spustila in greva en krog lepe normalne vožnje, ti bos pa povedal katera je prazna, brez da bi gledal na display.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.494
5.790
113
pa še točn tlak v ostalih ti bom iz glave določo?
lej če ti ne čutiš prazne gume še ne pomeni da ni razlike.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Čutim marsikej v avtu,ampak ti povem da je zelo zelo veliko odvisno od vozila samega in pa dimenzije, glede na to kako hitro bos opazil da se ti prazne guma...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.078
6.928
113
pri taščici
lost: a potem kaminonarji in avtobusarji ko imajo 22,5 se lahko kar s praznimi vozijo.... zato jih je toliko ob cestah (tovornih gum).
Sicer pa raztrganih avtogum še nisem videl ,samo tovornjakove (nalite z nekaj 100kkm najbrž), zadnjič sem pri vrhniki naletel na kombi avto gumo na AC. Malo naprej pa romuni na AC na odstavnem.....da bi kdo kaj označil (trikotnik ali kaj podobnega) gumo na voznem ?!!!??? vse je šlo cikcak, policajev, cestarjev pa tudi še ni bilo, čeprav so že vsi romuni ležali pod kombijem

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Jaz sem imel enkrat prazno eno zadnjo gumo, pa se nič ni poznalo. Le slišalo se je, se je pri določeni hitrosti.

Pa ne mislim nazaj govorit tistim, ki so 100 avtov in ducat kombinacij polne, prazne, polprazne gume sprobali.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Saj ni fora v colah gume, ampak velikosti profila. In pri nizkoprofilni gumi sigurno težje opaziš da je kakšna guma prazna
wink-1.gif

Sicer se je pa ženska pripeljala 10 km domov brez zadnje gume, bo že kaj na tem da se ne opazi
evil.gif

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
lost: a potem kaminonarji in avtobusarji ko imajo 22,5 se lahko kar s praznimi vozijo.... zato jih je toliko ob cestah (tovornih gum).
Sicer pa raztrganih avtogum še nisem videl ,samo tovornjakove (nalite z nekaj 100kkm najbrž), zadnjič sem pri vrhniki naletel na kombi avto gumo na AC. Malo naprej pa romuni na AC na odstavnem.....da bi kdo kaj označil (trikotnik ali kaj podobnega) gumo na voznem ?!!!??? vse je šlo cikcak, policajev, cestarjev pa tudi še ni bilo, čeprav so že vsi romuni ležali pod kombijem

Močno dvomim,da ima šlepar gumo tako visoko kot nek osebni avto , naprimer 255 30 19 ..pa tudi mislim da gumo si že videl od šleparja,tako ne neumnosti pisati no?
smirk-1.gif