Razsiritev particije

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
še jst potrebujem pomoč
rolleyes-1.gif

imel sem dve particiji
eno sem formatiral
potem pa sem drugo razširil
v hdd managerju sedaj vidim 2x D (glej sliko, disk2), v my computer, pa 1xD in pravo novo velikost
confused-1.gif

Med postopkom, me je nekaj vprašalo za "dynamic" al "basic" sam sem prehitro potrdil in šlo naprej
redface-1.gif

Ker morem enako naredit še na disk1, me zanima kaj sem narobe naredil, da ne bom enako zaj...
in kako popravit disk1 (oz D), da bo povsod samo 1 particija.

disk1.jpg

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
697
113
Težava je, ker je nova particija pred obstoječo. Če bi bila za njo, bi lahko particijo enostavno "podaljšal" do konca. Zdaj pa ti je sistem naredil dinamičen disk in eno virtualno particijo iz dveh fizičnih.

To načeloma ni nič narobe, razen da te particije z ne-Windows OSi ne boš mogel prebrati. Pa mogoče zna biti malo več overheada in posledično malenkost slabši performance (vprašanje pa je, ali se to sploh opazi).

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
697
113
Šaranje po particijah z noname programi je lahko problematično. Obvezno backup!
Če to delaš kar znotraj Windows disk managerja si recimo da varen pred izgubo podatko (čeprav ne dam roke v ogenj)
grin1.gif

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.199
3.824
113
Jaz bi zmetal podatke na "C", zbrisal problematični partiji, pretvorij disk nazaj v naavadnega, naredil normalno particijo in skopiral vse nazaj.

ngc2392

Guru
4. okt 2007
2.177
512
113
kranj
free ima vse, kar potrebuješ in ni potrebe po "full" verziji. drugače pa kot je že povedal ibiza...počisti podatke, zbriši particije, ki jih ne nucaš, potem pa jih združiš in narediš nov pogon...v osnovi.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
evo rešena zadeva:)

vbistvu sem bil malo sam kriv, da neki ni šlo, ampak ok:)

pa vse sem naredil kr z windowsi. res je blo najlažje formatirat, zbrisat particije in ustvarit eno novo čez cel disk:)