Razsiritev particije

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
Imam en disk 500gb. in imam ga razdeljenega v dve paritcije. zdej mi na prvi zmanjkuje prostora, in bi rad odvzel 2. particiji nekaj gb, in ga dal 1. kako se to nardi??? dal sem shrink na 2. particiji, in zdej imam tistih nekaj gb kot free space, in ubistvu bi tam lahko naredil 3. particijo, samo jest bi jo rad priključil 1.! A se da to narest???

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.131
113
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
Imam en disk 500gb. in imam ga razdeljenega v dve paritcije. zdej mi na prvi zmanjkuje prostora, in bi rad odvzel 2. particiji nekaj gb, in ga dal 1. kako se to nardi??? dal sem shrink na 2. particiji, in zdej imam tistih nekaj gb kot free space, in ubistvu bi tam lahko naredil 3. particijo, samo jest bi jo rad priključil 1.! A se da to narest???

Seveda se da, povej iz kje sploh urejaš particije? Aktivno (sistemsko) particijo moraš unmountat da lahko šariš po njej, torej potrebuješ en live CD s programom za urejanje particije (partition magic, gparted live, ...).

gr69

Guru
15. dec 2009
11.639
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
tule je že bilo nekaj na to temo - da se ne ponavljam
wink-1.gif

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
ja upal sem, da se bo dalo kar z windowsi to zrihtat...

je pa na 1. particiji tud os.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
so 7 ja.

drugače mam pa že paragon patition...

sm gledal v windowsih pa nisem nič našel. bom z paragonom probal... pomoje bo lažje. sam upam da ne bom kej sistema sfukal...

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
UPS, BIG PROBLEMS!!!

neki sem čaral in mi je kar celo 2. particijo začel neki na novo postavljat!!! sm prekinil operacijo in zdej ni več podatkov na disku!!! wtf!!!!!!

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Ja itak, 2. particijo bo prestavil desno, da bo prazni prostor zraven prve in ji lahko priključi.

Preveri, če program ,ki si ga uporabljal omogoča nadaljevanje prekinjene operacije.

In nič ne čaraj!!!!

Če ne gre, pa poglej v temo Pogosta vprašanja pod "zbrisal formatiral sem si disk, kak do podatkov".

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
no sm z enim recovery programom rešil zadevo.

Ampak sedaj imam še vedno tisti prazni prostor nedoločen. Kakor vidim v paragonu, je ta prazen prostor še vedno del 2. particije. a se to sploh da prestavit k 1. particiji?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Kaj je zdaj? Prazen prostor ali del particije?
Če ne moreš ocenit, daj sliko, pa bomo mi.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.131
113
Na D imaš ti verjetno extendet particijo znotraj katere so še logične particije .. plac si ti sedaj dodelil extended particiji, tako da moraš sedaj še to "zmanjšat" da dobiš dejansko prazen plac ki ti bo na voljo za primarno particijo! Skratka D sta dejansko dve particiji, ena v drugi in moraš 2x naredit skoraj isto stvar!
evil.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Sicer večina partition managerjev ima na en klik funkcijo "prenos prostora iz ene v drugo particijo".

Ampak če imaš smolo, lahko zaj*beš še tako preprosto stvar...
tongue-1.gif

Sicer pa, če bi imel lepo eno particijo, ne bi imel teh problemov.
wink-1.gif

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
particijo mam zarad tega, da imam na 1. samo sistem in nič drugega. da se ne paca disk z nepotrebnimi zadevami, in da se ob slucajnem crashu sistema ne obremenjujem z resevanjem podatkov na tej particiji, ko delam format za nov sistem.

Torej, screenshot dobite takoj, ko bom prišel do nje. Zdej sm dal defragmentacijo celega diska, in tud MFT deframentacijo. Samo zdej dela ze 3 ure to, pa je sele na polovici. To mi je hudo sumljivo. Ceprav ves cas se sliši disk, tko da pomoje nekaj dela. Tisti indikatoji k kazejo koliko je se do konca, pa to, se vsakih cca. 15min nekaj premaknejo, ceprav po mm... Prekinit si ne upam, sam v windowsih naredi defragmentacijo v 10min... zdej ne vem, a nej čakam, a nej prekinem? ker morem pa se nekaj delati danes na pc-ju, in ga nimam časa še celo noč čakat...

gr69: program je paragon partition manager - baje kar soliden program za particije urejat...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Če ima tipko Cancel, pol prekini.
Razen če ti da zraven utripajoč rdeč napis, da bo to podatke zbrisalo.

2.) Defragmentacija pred delom z particijami ni potrebna že vsaj 10 let.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
mah... sej sm pameten kr neki u tri pm. ta mft sploh ni potreben in pise folk po netu, da jim je tud po cele dneve to delalo.

Ne da rdeči napis, napiše pa da bojo podatki mogoče poškodovani - z črno.
smile-1.gif

defragmentacijo sem dal kar tako, ker jo že dolgo nisem dal, in sm mislil, da bo po recoveryu prav prišla, da malo v red spravi 2. particijo.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Bog ve kak maš stanje zdaj...

Sem probal EASEUS Partition Master 6.1.1 Home Edition in je čist izi:
- potegneš levi rob druge particije k sebi
- potegneš desni rob prve na novonastali prostor in klikneš APPLY

Na koncu je sicer zajamral, ampak druga particija je premaknjena in se lahko prva razširi v Disc Management (in nikjer drugje, ker tam to preverjeno dela, in to v nekaj sekundah, meni naredilo v 6 sekund).

Video tule : https://www.youtube.com/watch?v=f_pIya7v-jY
(ko pišem, še YouTube ni konvertiral uploadm tak da par minut počakajte....)

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Moja druga particija je bila prazna. Če je gor kaj podatkov, bo kopiralo vse, to pa traja v odvisnosti od količine.
Nekje 30 MB/s bo šlo na internem disku, na USB pa tam 10 MB/s.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
jah sej... bom pustil zadevo čez noč... sej počasi, ampak res počasi tist trak napreduje...

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
no, do zjutraj je zadevo zvozil, tko da je zdej spet vse normalno! Naprej bom pa v bliznji prihodnosti rihtal...