Razlika med določenim in nedoločenim časom?

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Ker je na bankah velika razlika pri pridobivanju kredita me zanima kako je s tem v praksi. Je sploh kaka razlika razen tega, da pri zaposlitvi za določen čas nimaš odpravnine?

tony

Guru
23. jul 2007
9.740
1.526
113
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Ker je na bankah velika razlika pri pridobivanju kredita me zanima kako je s tem v praksi. Je sploh kaka razlika razen tega, da pri zaposlitvi za določen čas nimaš odpravnine?

Torej te zanima razlika s strani delovnopravne zakonodaje?

V praksi ni razlike, le postopek odpovedi delovnega razmerja za nedoločen čas je malo drugačen. Sam postopek je znan in pač zahteva (tudi), da utemeljen vzrok (to je nekaj drugega kot razlog odpovedi, ki bo itak "poslovni razlogi") npr. firma človeka odpusti zaradi npr. nedoseganja planiranih poslovnih rezultatov tega in tega. In če hoče firma nekoga (ali toliko in toliko ljudi) dati na cesto, si lahko tak razlog preprosto izmisli (vzrok je pač stavek v odpovedi in to je vse.).

Morda bi imel ta kaj veljave v tožbi odpuščenega na sodišču, ampak dokazati, da je bil plan fabrike narediti X mio letnega prometa že v štatru "potegnjen iz lufta", in te ne bi smeli odpustiti, ker ga je bilo nemogoče realizirati je... nemogoče.

Sem delal v firmi, ki je tako na lepe oči odžagala vsak mesec 29 ljudi (zaposlenih za nedoločen čas) in nikome ništa.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.228
7.039
113
Pa baje, čeprav tega nihče pri nas ne upošteva, ne smeš bit zaposlen za določen čas, v več kot "xx" časa, oz ko si zaposlen že 2x zapored, tretjič, ali te odslovijo, ali pa se mora pretvoriti zaposlitev v "za nedoločen čas"?

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.062
113
Tega ne upošteva niti JS. Še več, tega ne upoštevajo niti v pravosodju. Kolegica je bila na sodišču več kot pet let za določen čas, šele potem je dobila za nedoločen čas.
Maksimalni čas pa je kaki dve leti ali pa mogoče tri.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.620
3.070
113
v lokalni ostariji
omejitev na enem delovnem mestu. ti spremenijo delovno mesto in si spet za določen čas XX časa:)

drugače pa tudi pri določenem času je odpravnina!!!! ko ti poteče pogodba je delodajalec dolžan izplačati odpravnino (PAZI nov zakon o delovnih razmerjih). nekako je bil smisel narediti bolj zanimivo zaposlovanje za nedolločen čas...

na bankah pa seveda gledajo to... in nekako neradi dajo kredit nekomu zaposlenemu za določen čas (vsaj ne kredita, ročnost katerega bi bila po poteku pogodbe...)

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.228
7.039
113
Ampak, kje sploh banka preverja zaposlitev človeka, pomoje dostopa do teh podatkov nimajo, tako da je tisto, kar reče stranka "resnica", torej si lahko zmisliš da si za določen čas pa je.
wink-1.gif

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.471
6.977
113
zahteva kopijo pogodbe, kjer je ponavadi to napisano

Nazadnje urejeno:

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.164
1.139
113
hysterical-1.gif

Se vidi, da še nikdar nisi kakega (večjega) kredita jemal.
Moraš prinesti od službe poštempljan papir o tvojih zadnjih plačah in izjavo, da si zaposlen za nedoločen čas.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.471
6.977
113
Citat:
Uporabnik jurek1973 pravi:
hysterical-1.gif

Se vidi, da še nikdar nisi kakega (večjega) kredita jemal.
Moraš prinesti od službe poštempljan papir o tvojih zadnjih plačah in izjavo, da si zaposlen za nedoločen čas.

točno, izjavo celo...

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.471
6.977
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Kar pa ni težko "spremenit"? ali pa sam podpisat
wink-1.gif

Če si sam svoj šef najbrž res. Če imaš doo, kaki mali pojetnik, potem si itak tam tudi zaposleni in si daješ plačo. Valda si zaposlen za nedoločen čas. Seveda zelo dobro preverijo kako podjetje stoji...

Če si s.p., si pa v kreditnem peklu, ki ga noben zaposleni delavec ne pozna. Kot da bi bil brezposeln. Praviloma zato, ker gledajo DOBIČEK prejšnjega leta, ki naj bi bil tvoja plača. najraje pogledalo še za kako leto več nazaj. Zdaj pa ti meni povej, koliko s.p.jev ima dobiček? in to tako velik, da ko enkrat vzameš polovico za davke, še vedno neto ostane dovolj, da si kreditno sposoben po enakih pogojih kot zaposleni?

Če govoriš o ponarejanju tujih podpisov in štempljev. To pa ne bi vedela kako simpl je, o posledicah pa sploh nečem razmišljati. To pač ni na repertuarju mnogih, pa čeprav vsi radi sem pa tja kje pohvatamo krivino.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.228
7.039
113
Hotel sem samo povedati, da banka nima vpogleda v tvoje dejanske podatke o zaposlitvi in vse kar je za njih resnica je to, kar jim ti poveš/prineseš, etc.

Kako pa bo vsak to znal iskoristiti, pa je na njem samem
smile-1.gif

s.p. in enoosebni doo (kjer še dela sam lastnik) pa itak nimata šans za karkoli brez zavarovanj, porokov...

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.471
6.977
113
Se pravi ti bi:
- ponaredil papir, s podpisom in štemljem firme kjer si zaposlen, da bi prikazal, da si zaposlen za nedoločen čas
- ponaredil papirje vseh plačilnih list, ki jih moraš prinesti - spet ponarejaš papirje firme, kjer si zaposlen
- ponaredil bančne izpiske, kjer je razvidno, kake prejemke imaš. se pravi ponarejaš papirje banke še zraven
- s svoijim podpisom jamčil, da je vse kar si prinesel resnično

Mislim, da lahko rečem, da si večina nas tega ne upa... to je veliko nad nivojem "znati izkoristiti". Poleg tega zahteva določeno znanje, ki ga najbrž spet večina nas nima.

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.228
7.039
113
Nisem rekel, da bi, samo poudaril sem kakšen dostop imajo banke do teh podatkov.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Nisem rekel, da bi, samo poudaril sem kakšen dostop imajo banke do teh podatkov.
In zakaj bi rabile kakršen koli dostop do teh podatkov? Predvsem pa me zanima, v kateri bazi se sploh hranijo podatki o statusu zaposlitve? Kdo vodi te baze? Ali pa morda gre zgolj za pogodbo na papirju med delavcem in podjetjem? Kaj češ potem banki dati drugega kot potrditev s strani podjetja, da si res pri njih zaposlen na nedoločen čas.

Pbutec

20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Mogoče ima ZZZS ta podatek ali pa ZPIZ?
Nimajo, sicer pa na podlagi česa pa bi oni prišli do tega podatka? Aja, na podlagi pisne izjave delavca in delodajalca ... te iste pisne izjave, ki se ti ne zdi dovolj verodostojna za banko, bi bila najbolj verodostojen dokument za kakšno nepotrebno bazo za ZZZS in ZPIZu.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.228
7.039
113
Delodajalci "prijavljajo" delavce v te sisteme in za njih bi bil kršitve hujše, kot za kreditojemalca na banki.

Pbutec

20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Delodajalci "prijavljajo" delavce v te sisteme in za njih bi bil kršitve hujše, kot za kreditojemalca na banki.
Prijaviš ga ko ga zaposliš in odjaviš ko ga odpustiš. To je vse. Kakšne kršitve pa imaš ti v mislih, razen da ga sploh ne prijaviš?