Razlika kabelski in žični internet

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.706
157
63
Citat:
Uporabnik sygicz pravi:
Hvala napeljava je navadna od centrale sem oddaljen verjetno kak km . Telefonski kabli so speljani po lesenih nosilcih. Kabel do modema je navaden telefonski dvo žilni če se ne motim. Razumem da mora biti ustrezna napeljava itd .Trenutni paket je VDSL2 na amisu , zato gre tudi do 10 mb. Sedaj nevem ali me je pozabil poklicat ali ... . 19 sva se dogovorila da bo poklical , sam sem mu rekel ,da bom povprašal še sestro , ker živi v isti hiši in jim potem sporočim ,ali naj napeljejo ali naj pustijo . SIcer pa mi je postregel z zelo skopimi informacijami, rekel sem ,da mi naj da ponudbo , pri sebi je imel le načrt za izgradno , takole na lepe oči , pa direktno odgovorit pritrdilno je pa malo teška , še posebaj če ne veš zakaj se gre , dokler se ne pozanimaš na internetu .

Če jaz kaj vem, Amis nima VDSL2. Verjamem pa, da se ti poveže z 10 Mega. Dvomim pa, da bi bilo možno 20 Mega. Edino če dobiš T2 ali če ima Siol VDSL2 v vaši centrali

Alijen

Fizikalc
25. jan 2009
1.343
5
38
V goricah
Meni doma dela 4Mb/512 čisto normalno ker sem na navadni sinhronizaciji ADSL. Lahko bi navil na 8mega ampak bi verjetno delalo nikakvo
smile-1.gif

Prav tako imam doma opcijo kabelskega interneta in bom se preselil na kabelski internet

Bush

Fizikalc
19. okt 2008
1.735
0
36
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Če imaš kabelski internet z DOCSIS 3.0 je po hitrosti primerljiv z optiko.
Lari fari. T-2 že par let ponuja na optiki 1000/1000. Me zanima, kako bi to spravil skozi coax, ki je namenjen več uporabnikom in še da TV laufa čez.
Malo dražja oprema nudi večkanalni (WDM) 1Gbit, še dražja pa večkanalni 10Gbit oziroma 100Gbit.

Se pa strinjam, coax je bolj "good enough" kot parica.

EDIT: še ON TOPIC - optični kabel je brezžični kabel
grims-1.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Citat:
Uporabnik Bush pravi:
Lari fari. T-2 že par let ponuja na optiki 1000/1000. Me zanima, kako bi to spravil skozi coax, ki je namenjen več uporabnikom in še da TV laufa čez.
Malo dražja oprema nudi večkanalni (WDM) 1Gbit, še dražja pa večkanalni 10Gbit oziroma 100Gbit.

Govora je o "consumer grade" linijah. Ne tu not mešat 1Gbit optiko, za katero T-2 mesečno računa 1000€
rolleyes-1.gif

Tam v rangu do 100Mbit pa je DOCSIS 3.0 primerljiv z optiko. Na wiki imaš pod "common configuration" navedeno da z 8 downstream kanali in 4 upstream kanali dosegaš hitrosti ~400/100Mbit.

Bush

Fizikalc
19. okt 2008
1.735
0
36
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Govora je o "consumer grade" linijah. Ne tu not mešat 1Gbit optiko, za katero T-2 mesečno računa 1000€
rolleyes-1.gif

Tam v rangu do 100Mbit pa je DOCSIS 3.0 primerljiv z optiko. Na wiki imaš pod "common configuration" navedeno da z 8 downstream kanali in 4 upstream kanali dosegaš hitrosti ~400/100Mbit.
Saj sem napisal, da je coax bolj "good enough" kot parica. Za fizične osebe T-2 ponuja 100/100 linijo za 51€, Amis ima tudi spodobno ceno. Če želiš imeti upload večji od 10Mbit - tega Telemach sploh ne ponuja...

Alijen

Fizikalc
25. jan 2009
1.343
5
38
V goricah
Coax je bolj razširjen, ker je včasih bila samo analogna slika preko teh kablov. (Še pred IPTV-jem) Še vedno je to po večini bolj razširjeno kot UTP kabli.
Za hitrosti do 20MB pripročam kablsko, za pravne osebe SHDSL, za hitrosti na 20MB pa optiko
smile-1.gif

Bush

Fizikalc
19. okt 2008
1.735
0
36
Citat:
Uporabnik Alijen pravi:
Coax je bolj razširjen, ker je včasih bila samo analogna slika preko teh kablov.
Jaz imam do vseh prostorov po hiši dvojne CAT7A kable, ki zmorejo do 1000MHz, kar je OK za CATV. Edino za strešno anteno in satelitsko TV imam do vozlišča speljane COAX kable. Ostali prostori so NO-COAX ZONE
grin1.gif

Citat:
Uporabnik Alijen pravi:
Še vedno je to po večini bolj razširjeno kot UTP kabli.
Več imam COAX kablov kot UTP. UTPja ne maram...

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik Bush pravi:
Jaz imam do vseh prostorov po hiši dvojne CAT7A kable, ki zmorejo do 1000MHz, kar je OK za CATV. Edino za strešno anteno in satelitsko TV imam do vozlišča speljane COAX kable. Ostali prostori so NO-COAX ZONE
grin1.gif

Ostali od vseh?
grin1.gif

Bush

Fizikalc
19. okt 2008
1.735
0
36
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Ostali od vseh?
grin1.gif
Ostali, razen vozlišča. Pa ne štejem sem kopalnic, da me ne bo kdo za jezik...
Do hodnikov, shrambe, kleti in kurilnice pa kabli seveda gredo - tam so najboljše točke za WiFi AP, ker ne motijo estetsko izgleda.

Dekster

MOBITEL PR
8. apr 2009
995
0
16
Ljubljana
Citat:
Uporabnik sygicz pravi:
No nekako je padla odločitev ,da bo amis ostal za internet za moje potrebe je 10 mb več kot preveč . Televizija pa bo prek telemacha čez kašno leto ali dve . Ali je pri telemachu možno naročiti samo tv?

To ti je pametna odločitev
zmaga.gif

In to zato, ker pri Telemachu ne slovijo ravno po tem, da bi jim internet normalno deloval, nihanja so pogosta, če si omisliš kakšen switch priklopiti za modemom, internet preko njega ti ne bo delal, zakaj, tega ti še na Telemachu ne bodo znali razložiti ali pa vedo, pa si ne upajo povedati
wink-1.gif

TV shema jim je ok, ostalo bolj tko, tko, čeprav ti bodo ostali rekli, kako deluje vse ok, zadeva genaralno ni ok, razen TV-ja.

Lp.

sygicz

Pripravnik
11. mar 2013
551
0
16
Ne saj potem ni nič več klical , izgleda je že amis reagiral . Pa tudi če bi klical bi verjetno zavrnil.Upam ,da se bo amis pripravil kakšno optiko polagat , glede na to ,da jih je v našem kraju kar precej na amisu . Za telemach sem pa pregledal ponudbo njihovih tv programov , res da jih je več v osnovnem paketu ,ampak so kr eni. Za amis pa , odkar sem pri njih ni bilo še nobenega izpada interneta pri siolu pa se je to redno dogajalo , hitrost je konstantno 10 mb ko grem pogledat na speed test. Zaenkrat sem z njimi zadovolen.

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Citat:
Uporabnik Bush pravi:
Citat:
Uporabnik Alijen pravi:
Coax je bolj razširjen, ker je včasih bila samo analogna slika preko teh kablov.
grin1.gif

Citat:
Uporabnik Alijen pravi:

Al ne znam brat al kaj? Zgoraj si napisal, da imas vec utp-ja in coax samo za stresno in sat tv, spodaj pa da imas vec coaxa in da utp-ja ne maras..

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.404
487
83
::1/128
Citat:
Uporabnik Dekster pravi:
Citat:
Uporabnik sygicz pravi:
No nekako je padla odločitev ,da bo amis ostal za internet za moje potrebe je 10 mb več kot preveč . Televizija pa bo prek telemacha čez kašno leto ali dve . Ali je pri telemachu možno naročiti samo tv?

To ti je pametna odločitev
zmaga.gif

In to zato, ker pri Telemachu ne slovijo ravno po tem, da bi jim internet normalno deloval, nihanja so pogosta, če si omisliš kakšen switch priklopiti za modemom, internet preko njega ti ne bo delal, zakaj, tega ti še na Telemachu ne bodo znali razložiti ali pa vedo, pa si ne upajo povedati
wink-1.gif

TV shema jim je ok, ostalo bolj tko, tko, čeprav ti bodo ostali rekli, kako deluje vse ok, zadeva genaralno ni ok, razen TV-ja.

Lp.

Ne vem o čem govoriš, če direktno na modem (ki ni hkrati tudi usmerjevalnik z NAT) priklopiš switch in več računalnikov gor, je logično, da ne boš imel dostopa do neta iz vseh računalnik, če pa imaš na voljo 1 IP. Če imaš umes usmerjevalnik z NAT ali pa modem, ki ima to fukncionalnost že vgrajeno, ni razloga, da ne bi delovalo in tudi deluje tako pri meni kot pri vseh ostalih, ki imajo tako priklopljeno (malokdo ima danes na internet povezano le eno napravo). Vse kar je za modemom, je itak tvoja stvar, kako si porihtaš domačo mrežo.

Mi smo imeli doma od začetka dial-up, ISDN in kasneje še ADSL od SIOLa in je zadeva večino časa delovala brez nekih težav, vendar smo bili zaradi omrežja omejeni s hitrostjo 1Mbps/256kbps, zato smo šli na Telemach. Omrežje pri nas ni najnovejše in je kar nekaj oječevalcev na poti, da vse skupaj sploh deluje, pa res ne vem kaj bi bilo generalno narobe. Vse dela BP, hitrost na coaxu:
2630900073.png

pa mi zaenkrat več kot zadostuje.

Najbolj pomembno je, da pogledaš, kakšne so opcije na konkretni lokaciji in se potem odločiš za tisto, ki ti najbolj ustreza.

Bush

Fizikalc
19. okt 2008
1.735
0
36
Citat:
Uporabnik DJ_Beat pravi:
Citat:
Uporabnik Bush pravi:
Citat:
Uporabnik Alijen pravi:
grin1.gif

Citat:
Uporabnik Alijen pravi:

Al ne znam brat al kaj? Zgoraj si napisal, da imas vec utp-ja in coax samo za stresno in sat tv, spodaj pa da imas vec coaxa in da utp-ja ne maras..
CAT7A kabel ni UTP, pač pa SFTP
grims-1.gif

Glej: http://en.wikipedia.org/wiki/Twisted_pair#Cable_shielding
UTP - Unshielded twisted pair (UTP)
SFTP - Screened Foiled Twisted Pair

640px-Cat7.jpg

Pri SFTP je uporabljena zaščita PiMF (pairs in metal foil). Vsaka parica je ovita v folijo, potem pa še vse parice v pletenico, in nato gumo. Bakreni vodniki so po preseku bolj podobni električnim (10A/230V) kot pa onim iz Cat5E UTP kabla. Tudi v RJ45 konektor jih ne moreš stisniti, ker so predebeli.

Citat:

Class A: up to 100 kHz using elements category 1
Class B: up to 1 MHz using elements category 2
Class C: up to 16 MHz using elements category 3
Class D: up to 100 MHz using elements category 5e
Class E: up to 250 MHz using elements category 6
Class EA: up to 500 MHz using elements category 6A (Amendment 1 and 2 to ISO/IEC 11801, 2nd Ed.)
Class F: up to 600 MHz using elements category 7
Class FA: up to 1000 MHz using elements category 7A (Amendment 1 and 2 to ISO/IEC 11801, 2nd Ed.)

http://en.wikipedia.org/wiki/Category_7_cable#Class_F_cable
Prednosti pred UTP:
- imajo manj izgub in so zaščiteni pred motnjami iz drugih podatkovnih in električnih vodnikov
- IPTV ne kocka zaradi slabe lokalne povezave
- lahko jih uporabiš za DVB-C ali DVB-T vodnik namesto COAX
- brez težav lahko po njih ženeš 10Gbit ethernet in v prihodnosti tudi 40/100Gbit
- lahko jih uporabiš za napajanje naprav, ker imajo vodniki večji presek
- za prenos HDMI videa preko HDbaseT
- lahko narediš iz enega kabla 2 RJ45 vtičnici za 100Mbit ethernet, pa ne bo težav zaradi motenj
- jih ozemljiš na eni točki, in tako še dodatno povečaš EM zaščito, in tudi zaščitiš naprave pred prenapetostnim udarom (če podpirajo ozemljitev preko RJ45 konektorja)
- če jih kupiš v tujini, niso bistveno dražji od UTP, so pa dobra investicija v prihodnost in fleksibilnost aplikacij

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.649
466
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik chancey pravi:
Hitrosti do 50mb ne boš nikoli dosegel na telefonski liniji. Hitrost je odvisna od oddaljenosti, kakovosti kablov ter centrala.

Centrala tipa ADSL omogoča dosego do 8Mb, ADSL2+ pa do 24Mb. To je v Sloveniji max, 50mb pa ne verjamem, da bo sploh kdaj možno, razen seveda kabel oziroma optika.

OFF: btw ves internet je na kabel, odvisno kakšen, razen mobilnega
evil.gif

Več kot 128kb ni možno na ISDN
shocked-1.gif

Samo za ADSL(2) je prišel tudi že VDSL in VDSL2 - najvišja prodajna hitrost na bakru je v SLO 60/25
priden.gif