Razlika kabelski in žični internet

sygicz

Pripravnik
11. mar 2013
551
0
16
Zanima me razlika med kabelskim dostopom do interneta in pa navadnim dostopom prek navadne teelfonske linije .
Na internetu sem prebral da je ponekod kabelski še počasnejši.Sam imam trenutno 10 mb povezavo pri amisu in z njimi sem zadovoljen .
In mislim , da ne bom potreboval višje hitrosti mogoče v prihosnosti do 50 mb mi bo to omogočila navadna telefonska linija.
Namreč ponujajo nam kabelski internet , za katerega pa sem sam mnenja da je že zastarel ,ker sedaj se polaga optični internet če se ne motim s tem nisem najbolj seznanjen . Kje bi opazil razliko med navadnim in pa kabelskim internetom . Oziroma razložite mi prosim kje sploh je razlika med navadno telefonsko linijo in pa kabelskim internetom. Že sedaj dobim na 10 mb hitrosti 1 gb film v pol ure.

Hvala in lepo pozdravljeni

sygicz

Pripravnik
11. mar 2013
551
0
16
ok pa nadaljujmo , se mi sploh zdi čudno ,da napeljujejo kabelski internet a ni to že zastarelo ,se pa sam ne spoznam na internet , ker nisem v teh vodah.

Nazadnje urejeno:

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Kabelska ni niti malo zastarela in je dosti boljša rešitev kot telefonska parica. Po kabelski namreč v vsakem trenutku potujejo vsi TV programi + internet, telefon..., po telefonski parici pa se pretaka en program, ko hočeš gledat nekaj drugega pošlješ zahtevo za drug program in operater ti ga pošlje (v praksi dela sicer več kanalov naenkrat, če imaš recimo več sprejemnikov v hiši). Pri telefonski liniji tako hitro pride do zasičenja linije (če hočeš recimo uporabljat 3 sprejemnike, kako 20/20 linijo), pri kabelski tega ni.

Kabelska se še danes uporablja marsikje kot napeljava po hišah za tiste s optičnim priklopom (po optiki pride signal samo do omarice, potem pa po hiši preko kabelske - zaradi lažje napeljave po hiši, lahko uporabljaš DVB-C sprejemnik in ne kakega zunanjega).

Tako da ni govora, da je kabelska zastarela ali kakorkoli počasnejša. Sam vsakomur svetujem kabelsko preko telefonske linije in uporabo telefonske linije samo v 'skrajnem' primeru.

sygicz

Pripravnik
11. mar 2013
551
0
16
No nekako je padla odločitev ,da bo amis ostal za internet za moje potrebe je 10 mb več kot preveč . Televizija pa bo prek telemacha čez kašno leto ali dve . Ali je pri telemachu možno naročiti samo tv?

tagelind

Pripravnik
2. sep 2007
228
0
16
sygicz preveri kaj se ti bolj splača. Za amis moraš še naročnino za telefonski priključek plačevat Telekomu? Če da, potem se ti telemcah bolj splača oz. dobiš višjo hitrost za ta denar.

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.523
425
83
Pri 2 operaterjih se finančno ne splača biti. Vhodne storitve ali le ena storitev pri vsakem je predraga.
Kar se IPTV tiče pa je odvisno kako daleč je centrala. Je pa prednost, da se jo da enostavno gledat prek PC in v primeru Telekoma pobirat tudi nekomprimirane streme na bakru.. In ne rabiš vedno celega in posebnega ekrana za TV in drugega za net in ostalo... Odvisno od želja in potreb pač.
Sam kar nekaj časa nebi več mogel normalno funkcionirat, da mi onemogočijo ogled IPTV direktno prek PC.

anovak99

Pripravnik
8. maj 2010
255
2
18
Kakor komu. Sam imam optiko t-2 100/10 za 29,00 € in Telemach kabelsko tv za 24,90 €.
Tako oboje "laufa" kot mora, osebno mi je takšna kombinacija najboljša.

sygicz

Pripravnik
11. mar 2013
551
0
16
kje naj to izsledim . Sam mislim , da ne plačujem naročnine za tel priključek.Bom pa preveril.Sedaj plačujem internet 10 mb + telefon , vse skupaj 20 eur + poraba .

Nazadnje urejeno:

yamahafazer

Fizikalc
15. mar 2010
1.598
68
48
Telefonska parica je najbolj zasterela tehnologija, ki jo ponujajo. Koaksialc mnogo boljša rešitev

chancey

Pripravnik
26. apr 2010
460
3
18
Hitrosti do 50mb ne boš nikoli dosegel na telefonski liniji. Hitrost je odvisna od oddaljenosti, kakovosti kablov ter centrala.

Centrala tipa ADSL omogoča dosego do 8Mb, ADSL2+ pa do 24Mb. To je v Sloveniji max, 50mb pa ne verjamem, da bo sploh kdaj možno, razen seveda kabel oziroma optika.

OFF: btw ves internet je na kabel, odvisno kakšen, razen mobilnega
evil.gif

sygicz

Pripravnik
11. mar 2013
551
0
16
Verjamem mislim ,da imam adsl 2 + no super ,da se bo dalo še malo povišat za tistih 14 mb ni veliko . Kot kaže ne bo z telemachom nič ,danes je rekel ,da me pokliče pa ni še nič klical , čeprav je model čisto not padu. Verjetno se je premalo ljudi odločilo za kabelski internet .

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Citat:
Uporabnik sygicz pravi:
Kot kaže ne bo z telemachom nič ,danes je rekel ,da me pokliče pa ni še nič klical , čeprav je model čisto not padu.

Potrpljenje pa očitno ni tvoja močna stran. Sem mislil da se boš kaj iz tiste prošnje za službo naučil...

Citat:
Uporabnik sygicz pravi:
Verjetno se je premalo ljudi odločilo za kabelski internet .

Kabelski internet ni odvisen od števila ljudi. V bistvu je celo obratno: manj zasedeno omrežje bo bolje delovalo (ker si vsi delijo tistih nekaj frekvenc). Podobno kot wifi, samo da je tukaj na voljo malo več ločenih kanalov.

Če je kabelsko omrežje že postavljeno, potem načeloma ni ovire (razen če je signal pri tebi res zanič). Če pa še omrežja sploh ni, potem pa se boš verjetno še kar načakal
grin1.gif

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.706
157
63
@sygicz ne boš mogel povečati na 24 Mbit/s, ker to je le v idealnih pogojih. So ti že našteli, da je odvisno od forme centrale, predvsem razdalje od centrale, če je od centrale do tvoje hiše kabel v zemlji ali tudi po zraku (mnogo slabše zaradi motenj), ter inštalacije po hiši (mora biti UTP kabel od omarice do modema v enem kosu), vseh spojev. Tudi če ti uspe hitrost povišati proti 20 Mbit/s, pa imaš obenem TV, je problem, da se pri maksimumu pojavljajo CRC napake in TV kocka. Tako da je treba omejiti, kar je ponovno nižja hitrost.

Na navadnem telef. kablu je kar se hitrosti tiče, rešitev T2, ker ponuja VDSL2, ki pa je res sposoben "laufat" tudi pri 50 Mbit/s. Konkretno pri partnerki na 300 metrih zračne razdalje laufa s 38 Mbit/s, pa čeprav je kabel po zraku in nima popolne interne inštalacije

Preko koaksialnega kabla kabla je signal veliko boljši, saj ima zaščitni oplet in je s tem veliko bolj imun na motnje kot telefonska parica, ki do tvoje hiše ni niti sukana.
Nisi povedal, koliko daleč si od centrale in če gre na celi trasi kabel pod zemljo.

Otika je pač optika, vendar pa je internet po telefonskem kablu še vedno le 10. liga proti koaksialnemu kablu kabelske televizije.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Če imaš kabelski internet z DOCSIS 3.0 je po hitrosti primerljiv z optiko. Imaš pa še vedno problem, da si na istem kablu kot cela soseska - česar pa pri telefonski parici in optiki ni.

sygicz

Pripravnik
11. mar 2013
551
0
16
Da razumem ne omrežje se še gradi ravno zato je odvisno od naročnikov , ali se jim splača ali pa vse skupaj pade v vodo.

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.706
157
63
Ti sam veš, kakšni so plani glede optike pri vas. Kabelska pa se v primerjavi s telefonsko parico zelo splača.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Citat:
Uporabnik sygicz pravi:
Da razumem ne omrežje se še gradi ravno zato je odvisno od naročnikov , ali se jim splača ali pa vse skupaj pade v vodo.

Če še niso nič začeli delati, se lahko kar pripraviš na čakanje
smile-1.gif
Te zadeve trajajo tudi po leto in več.
Če bi rad imel kabelski TV, se pač prijavi. Ko pa bo omrežje enkrat v zagonu pa se še za internet odločiš ali boš menjal. Novo kabelsko omrežje zna biti precej boljše od starih telefonskih linij.

sygicz

Pripravnik
11. mar 2013
551
0
16
Hvala napeljava je navadna od centrale sem oddaljen verjetno kak km . Telefonski kabli so speljani po lesenih nosilcih. Kabel do modema je navaden telefonski dvo žilni če se ne motim. Razumem da mora biti ustrezna napeljava itd .Trenutni paket je VDSL2 na amisu , zato gre tudi do 10 mb. Sedaj nevem ali me je pozabil poklicat ali ... . 19 sva se dogovorila da bo poklical , sam sem mu rekel ,da bom povprašal še sestro , ker živi v isti hiši in jim potem sporočim ,ali naj napeljejo ali naj pustijo . SIcer pa mi je postregel z zelo skopimi informacijami, rekel sem ,da mi naj da ponudbo , pri sebi je imel le načrt za izgradno , takole na lepe oči , pa direktno odgovorit pritrdilno je pa malo teška , še posebaj če ne veš zakaj se gre , dokler se ne pozanimaš na internetu .

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.206
1.372
113
Citat:
Uporabnik chancey pravi:
Hitrosti do 50mb ne boš nikoli dosegel na telefonski liniji. Hitrost je odvisna od oddaljenosti, kakovosti kablov ter centrala.

Centrala tipa ADSL omogoča dosego do 8Mb, ADSL2+ pa do 24Mb. To je v Sloveniji max, 50mb pa ne verjamem, da bo sploh kdaj možno, razen seveda kabel oziroma optika.

OFF: btw ves internet je na kabel, odvisno kakšen, razen mobilnega
evil.gif

Zanimivo meni se namreč na parici sinhronizira 65/50 tako pri T2 ko siolu. Imam tudi možnost kabelske.

Žal pa smo edini blok v mestu v katerega niso napeljali optike
10.gif