Razcvet gostinstva na Hrvaškem

sanco

Fizikalc
19. jul 2007
1.201
8
38
41
Pred turistično sezono so zmanšali ddv za pijačo in jedačo na 10% vendar se cene niso nič zmanjšale in se lokalci pritožujejo.
Sicer sem pa bil prejšnji mesec v Umagu in včeraj v Tuhlju in ne morem vrjet, da ti v šanku ob morju ali ob bazenu izdajajo račune s fiskalizacijo. Sej naši tud izdajajo račune, samo potem se zvečer izgubijo
evil.gif

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Na tržnicah je obvezen fiskalizacijski račun od 01.08.2013, razen za tiste, ki prodajajo svojo doma pridelano sadje/zelenjavo .

bigMIKE

Majstr
19. mar 2012
1.263
153
63
Dalmacija pa račun?
ne-ne-1.gif

lokalna pekarna od šiptarja imela na blagajni velik napis "bez računa se ne račun" ampak domačini so ga dobil vsi, turist noben. Samo nekaj je zaškrtal pod pultom ko si plačal in nasvidenje.

V gostilni sezonskega tipa dobili samo znesek na roko napisan + 2x fina rakija in roka. V hotelskih kafičih in bolj resnih gostilnah pa normalen račun.

Imajo še precej "rezerv" za pregledat teli njihove dacarji.

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
Naj da država za fiskalne blagajne, se jim povrne v roku enega ali maksimalno dveh mesecev. Ne vidim problema...sam pri nas nekdo ne zna ali noče znat seštet tega.....

jih je pa veliko gostincov, ki so na ta račun v dvajsetih letih dobesedno obogateli in bodo sedaj lahko normalno pošteno naprej furali posel.

Nazadnje urejeno:

asteliks

Fizikalc
5. mar 2013
1.446
99
48
Mene pa zanima, kako je sedaj pri nas po raznih vaških veselicah in prireditvah. Pijača po potokih hrana na kile, seveda zaokrožene cene - to je tako normaklno. A bodo tudi oni morali izstaviti račune ali poprek.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.667
3.177
113
v lokalni ostariji
veliko več jih bo pa zaprlo gostilno... velika večina jih životari...najemnine hude,včasu debelih krav velik vložek tako v interier kot avtomobile... zdaj pa kriza

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Citat:
Uporabnik bigMIKE pravi:

Imajo še precej "rezerv" za pregledat teli njihove dacarji.

Zagotovo. Ampak zagotovo ga imajo pa naši še ene 10x več kot pa njihovi. Oprosti ampak vse od naše južne meje imamo že od nekdaj za nižji rang, balkan pač. Ja ne manjka več veliko in nas bo tudi hrvaška prehitela po desni da je kar joj, če bodo naši takole v zrak gledali. Kaj ceste imajo urejene v piko (kaj me briga kdo je lastnik zadaj, jaz kot turist se peljem lepše kot po naših), računi so povsod (po mojih izkušnjah), domačini se znajo bolje igrati gostolubje kot pri nas. oz imajo malce več energije v sebi kot pa pri nas ko je vsak zategnjen v PM, kar velik delež infrastrukture se lepo ureja. Mislim, da me vsaj 10 let ni bilo na hrvaški na dopustu. Zadnji dve leti sem pa tudi pri njih letoval in neverjetno hitro napredujejo. Ne bo dolgo, ko bomo mi za njih balkanci, in bomo mi k njimi hodili službe iskat. Tak je vsaj trenutni trend, pa če vam je to všeč ali ne.

bigMIKE

Majstr
19. mar 2012
1.263
153
63
Mislim da ne moreš posploševati na celo hrvaško tisto, kar ti vidiš na dopustu (urejena avtocesta, urejene bencinske črpalke, mnogo nakupovalnih središč tujih investitorjev...) Oglasi se tam v novembru/februarju da vidiš bedo. Pa pojdi na jug, ne samo v Istro.

Pri nas jje vseeno lepše in manj zaspano kot tam (izjema večja mesta)

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Verjetno je kvaliteta življenja pri nas trenutno še boljša kot pa pri sosedih. To drži...ampak a veš..hrvati vsaj kaj delajo v mseri izboljšav v sistemu, pri nas se pa samo drkajo kdo je lev, kdo bolj umazan od drugega. Saj je dol tudi tega polno ampak so vseeno premiki naprej, pri nas pa nazaj.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Citat:
Uporabnik Pakul pravi:
Na krku mislim, da ni bilo zadeve da nisem dobil računa. Svaka jim čast. Celo model ki po plaži hodi in krofe iz gajbice prodaja ti račun pljuni. Enako v lunaparkih, parkiriščih, skratka praktično povsod. Tako da samo bravo, da so jih tako sterali.
Tak sistem bi morali pri nas že prejšni mesec uvesti pa bi bilo pozno. Kaj [cenzura] čakajo, da se tega še tukaj ne uvede?
bonk.gif
Na naši plaži so bili krofi brez, sladoled brez, ostalo pa , kot do sedaj vse z....Aja pa tuš za 2Kn še ne izdaja računov
evil.gif

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
kzs...

no, jest sem pa opazil, da ponekod tudi račune vestno pobirajo, ko plačaš... pa ga ne pospravi, da ga ne opihne, pač pa gre v denarnico in ne vem kam naprej...

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik Group_Therapy pravi:
Hrvaški zavezanci za DDV, ki poslujejo z gotovino, so v prvem polletju prijavili za 13 milijard kun, kar je 1,73 milijarde evrov več prihodkov kot v enakem obdobju lani. Od tega so dobro polovico prijavili gostinci in trgovci.

http://www.24ur.com/novice/sve...v-kot-lani.html

Naši pa odgovarjajo s: ''Slovensko finančno ministrstvo: Uvedba davčnih blagajn ni rešitev''

http://www.24ur.com/novice/gos...ni-resitev.html

Bodo te manjkajoče milijone očitno nadoknadili s 20€ dražjimi vinjetami
bonk.gif

PS: Čakam kakega našega finančnega ministra, da bo rekel ''Prišel bom k vam in vam vzel nakraden denar, brez opravičil''

nacek

Guru
13. okt 2012
2.965
613
113
Zelo preprosto Pro et Contra:

Davčne blagajne.
- promet se beleži avtomatsko vsi enaki pred zakonom.

SLO rešitev, ki se z visokimi kaznimi terorizira del prebivalstva:
- visoke kazni določajo inšpektorji po "zna se" principu in ve se koga je potrebno pustiti pri miru in koga jeb....

Naša rešitev je samo še ena od rešitev, ki jasno in enoumno uvrščajo našo državo na vrh najbolj skorumpiranih držav.

Rdeči kmeri enostavno ne morejo preživeti brez sistemske korupcije, ki jo NAMENOMA vgrajujejo v zakonodajo.

Ali pa verjamemo Lukšiču,ki je čudežno našel 1,4 miljarde € in je denarja dovolj.

http://www.finance.si/8345710/Luk%C5%A1i%C4%8D-na%C5%A1el-14-milijarde-Pa-jih-je-res

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
kzs...

no, jest sem pa opazil, da ponekod tudi račune vestno pobirajo, ko plačaš... pa ga ne pospravi, da ga ne opihne, pač pa gre v denarnico in ne vem kam naprej...

Pa ste pogledali kaj piše na računu?

Ravno včeraj sem se pogovarjal s kolegom gostincem, ki je bil na dopustu malo bolj pozoren na te zadeve.

Na računu je pisalo "provjera mize".
evil.gif

bigMIKE

Majstr
19. mar 2012
1.263
153
63
Gre predlog za uvedbe davčnih blagajn lahko čez postopke tudi na referendum?